„Te azonban tarts ki abban, amit tanultál és amiről meggyőződtél”

Cseke Péter ifjú kora óta Szentírás-olvasó, úgy kezdődik a napja, hogy egy részt elolvas valamelyik evangéliumból.

Magyar Nemzet
2020. 05. 18. 11:48
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ifjú korom óta Szentírás-olvasó vagyok. Úgy kezdődik a napom, hogy egy részt elolvasok valamelyik evangéliumból. Aztán elgondolkodom az olvasottakon. Napi szükséglet. Nem maradhat el. Tehát amennyiben egy lakatlan szigetre kerülnék, akkor a Szentírást biztos magammal vinném, hogy tudjam olvasni az írást a Teremtőről, a hitről, a szeretetről, az örömről, a békességről, a türelemről, a kedvességről, a jóságról, a hűségről, a szelídségről, a szerénységről, a tisztaságról, az önmegtartóztatásról, de az üldözésről, a szenvedésről, a kapzsiságról, a kérkedésről, a kevélységről, az engedetlenségről, a rágalmazásról, a mértéktelenségről, a kegyetlenségről, a lelketlenségről, az álnokságról, az árulásról, a fölfuvalkodásról, vagyis életről és halálról.

Pál apostol Timóteusnak írt második levelében ezt olvasom: „Te azonban tarts ki abban, amit tanultál és amiről meggyőződtél, hiszen tudod, kitől tanultad. Gyermekkorod óta ismered a Szentírást: az képes arra, hogy a Krisztus Jézusba vetett hit által az üdvösségre oktasson téged. Minden Istentől sugalmazott Írás hasznos a tanításra, az intésre, a feddésre, az igaz életre való nevelésre, hogy Isten embere tökéletes és minden jó cselekedetre kész legyen.”

Van egy különlegesen kedves jelenetem a Szentírásban, mindig is foglalkoztattak a Péterrel kapcsolatos részek. Sokáig nem vettem észre a lényeget. Az első kenyérszaporítás után szól a tanítványoknak Jézus, hogy szálljanak bárkába, és ő hazaküldi a népet. Ezután Jézus egyedül felmegy a hegyre és imádkozik. Majd elindul a tanítványok után, éjszaka a vízen.

Amikor a tanítványok meglátják, megrémülnek. Jézus azonban megnyugtatja őket: „Bátorság! Én vagyok, ne féljetek!” Mire Péter megszólal: „Uram, ha te vagy, parancsold meg, hogy odamenjek hozzád a vízen.” „Gyere!” – felelte Jézus. És itt jön a lényeg. Péter kiszállt a bárkából, és elindult Jézus felé a vízen! Ezt olyan sokáig nem fedeztem fel. Péter is tud járni a vízen, mert hallgat Jézus szavára. Nincs kételkedés, és akkor nincs gond sem! Az erős szél láttára azonban megijed, és hirtelen süllyedni kezd.

Felkiált: „Uram ments meg!” Jézus kinyújtja kezét, megfogja, és akkor mondja: „Te kis hitű, miért kételkedtél?”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.