Tematikus élménytúra a Velencei-tónál

Az általános iskola felső tagozatosait várják szeptembertől egy tematikus élménytúrára a Velencei-tónál. Hazáért körút címmel indít rendhagyó pedagógiai programot a Velencei-tó térségének négy különleges helyszíne: a kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Emlékház, a gárdonyi Gárdonyi Géza Emlékház, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely és a kápolnásnyéki Halász-kastély. A járványhelyzetre tekintettel a pedagógiai programot bemutató és megvitató konferenciára online térben került sor.

Magyar Nemzet
2021. 04. 22. 10:30
null
Velence, 2011. május 28. A Velencei-tó nádasa. MTI Fotó: H. Szabó Sándor Fotó: H. Szabó Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Velencei-tó térsége, hazánk csodálatos fekvésű tájegysége szinte kínálja magát, hogy a napjainkban is fontos értékeket a ma gyermekei is felfedezzék. A program célja, hogy a biciklizéssel egybekötött tematikus élménytúra keretein belül a diákok megismerhessék Vörösmarty Mihály és Gárdonyi Géza szülőhelyét, felidézzék a hajdani csata eseményeit Pákozdon, és megismerjék, hogyan kötődött Schweidel József aradi vértanú a kápolnásnyéki Halász-kastély történetéhez. Magyarország történelmének a kiemelkedő időszaka a nemzeti ébredés, a reformkor évtizedei, amelynek a megfogalmazott értékeit közvetíteni leghitelesebben az üzeneteket megfogalmazó költő és író szülőhelyén – mintegy a gondolatok szülőhelyén – lehet.

A konferenciát köszöntőjével L. Simon László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki kiemelte: a Hazáért körút program korszerű eszközökkel, modern metodikai megoldásokkal teszi élményszerűvé az iskolán kívüli tanulás lehetőségét, egyúttal hatékony módszertant nyújt a hazafias nevelésre. Görög István, a katonai emlékpark ügyvezetője részletesen bemutatta a programot, és hangsúlyozta, hosszú évek előkészítő munkája kapott most új lendületet, amelynek a megvalósításában a Honvédelmi Minisztérium nyújt hathatós támogatást. A metodikai anyagot és az ahhoz kapcsolódó foglalkoztató füzetet a szerző, Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke mutatta be. Elmondta, a Nyilasi Antónia csodálatos akvarelljeivel illusztrált foglalkoztató füzetet végigböngészve és kitöltve mindenki szórakoztató módon mélyítheti el tudását Vörösmartyról, Gárdonyiról, a pákozdi győztes csatáról vagy az aradi hősökről, és reményeik szerint mindezek hatására büszkén érzi majd: magyarnak lenni jó.

A konferencia utolsó felszólalója Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Kulturális Központ igazgatója volt, aki kiemelte, hogy a program előkészítése és megvalósítása is szép példája a térségi összefogásnak, amely fontos eszköz a Velencei-tó régiójának a fejlesztésében és népszerűsítésében. A Hazáért körút programban a foglalkoztatásvezetők képzését követően a tervek szerint szeptemberben vehetnek először részt az iskolai osztályok.

(Borítóképen a Velencei-tó nádasa. Fotó: MTI / H. Szabó Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.