Csavargó Jakabak

Jakabak, a világgá ment kecske, vagyis ­Jean-Claude Mourlevat meseregényének főhőse áll Rofusz Kinga legújabb kiállításának középpontjában.

Tóth Béla István
2019. 10. 10. 10:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jakabak, a világgá ment kecske, vagyis ­Jean-Claude Mourlevat meseregényének főhőse áll Rofusz Kinga legújabb kiállításának középpontjában; a tárlat ugyanis a Mourlevat-mű magyar nyelvű kiadásához készült illusztrációkból válogat. Rofusz hosszú évek óta foglalkozik könyvillusztrálással – nemcsak ismert, de díjakkal is kitüntetett grafikus –, aki ezúttal merőben más stílusban alkotott, mint ahogy azt előző munkáinál megszokhattuk. Karakterei – Jakabak, valamint a történet további kulcsfigurái: Lem doktor, a sarlatán kakas; a pele és a nyestek – végtelenül lecsupaszított, egyszerű, ugyanakkor roppant mód kifejező és szerethető rajzokon jelennek meg. Rofusz az illusztrációk készítésekor korábbi gyakorlatával ellentétben akril helyett tussal dolgozott; és ami kiváltképp furcsa tőle, egyáltalán nem használt színeket. Egyedül a kötet borítója idézi meg az illusztrátor védjegyének tetsző narancssárgás vörös színárnyalatot, amely igazán különlegessé teszi a borító elülső és hátulsó oldalán látható, alapvetően fekete-fehér műveket.

Szokatlan Rofusztól ez a túlzott visszafogottság, habár eddig is puritán kifejezésmód jellemezte, feltehetően a kötet kis mérete és maga a történet követelte ki magának a szolid, már-már hétköznapinak mondható illusztrációkat. A stílus új, ámde ebből is látszik, hogy az alkotó bátorsága a régi, és persze az is a merészség jele, hogy szakít a Jakabak eredeti francia kiadás illusztrációinak gyakorlatával, Rofusz idősebb korosztályt céloz meg grafikáival. Ezt az teszi lehetővé, hogy nehezen meghatározható, pontosan mely korosztálynak szól a kötet. Az olvasói tapasztalat azt mutatja, hogy gyerek és felnőtt egyaránt örömét leli benne.

A világgá ment kecske és a sarlatán kakas. Alkotó bátorság puritán kifejezésmóddal

A mesében Jakabak világgá megy, hiszen a szívének kedves Szépecskét nem ő, hanem a legjobb barátja vezeti oltárhoz. Egyedül a bendzsóját viszi magával, hisz előszeretettel ad elő Woody Guthrie-dalokat, továbbá gyakorta gyújt rá. Mindemellett meglehetősen szabadszájú figura, ami a történet egyik meghatározó pontján, a gyalázkodóversenyen való részvétel során valósággal helyzeti előny számára. Tehát nem szokványos, humorral jócskán átitatott meséről van szó.

A kiállítás kivitelezése és a helyszínül szolgáló Gross Arnold Galéria Kávézó – ahol a Gross-hagyaték kiváló grafikáiból látható állandó tárlat – a képek puritánságához illően visszafogott. A Bartók Béla úti kis „ékszerdoboz” önmagában is varázslatos világot nyit meg a látogatók előtt, Rofusz könnyed vonalvezetésű, kis alakú képei viszont még izgalmasabbá teszik. A Jakabak-kötetet megjelentető Vivandra Kiadó, az illusztrátor Rofusz Kinga és a galéria közti kapcsolat egyébként nem új keletű, több Rofusz-tárlat is volt már ezen a helyszínen, amely talán a különös miliőjű, egyedi adottságú galéria és a Rofusz-grafikák szerethető stílusának szerencsés összekapcsolódásának, egymást erősítő voltának köszönhető.

Mindazonáltal nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a szó legnemesebb értelmében vett hagyományos könyvillusztrációkról van szó, amelyek a kötet olvasása során üdítően hatnak, kiállítási tárgyként azonban kevésnek bizonyulnak. Nyilvánvaló tehát, hogy nem a most kiállított, ujjgyakorlatnak beillő tusrajzok Rofusz Kinga legmaradandóbb művei, Jakabak és társai grafikái azonban kellemes pillanatokat szerezhetnek a galériába betérő látogatóknak.

(A Jakabak című, Rofusz Kinga legújabb könyvillusztrációit bemutató kiállítás 2019. október 11-ig hétköznap 10 és 21 óra között, szombaton 11 és 21 óra között látogatható a Gross Arnold Galériában.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.