Kis lépés a Holdon, de jó üzlet a Földön

Több mint húszezer támogató és vásárló adott pénzt arra a projektre, amelynek köszönhetően ma megvehető például az Apollo–11 parancsnoki kabinjának egy darabja.

2019. 05. 20. 13:03
NASA handout photographs from the various Apollo missions are shown in this combination photograph
Összeállítás az Apollo-programokról, köztük az Apollo–11 holdra szállásáról Fotó: NASA NASA Forrás: Reuters/NASA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell tudóspalántának lenni, hogy az ember izgalommal olvasson a NASA rakétafejlesztéseiről, a holdkompról vagy az űrsiklóról. Még izgalmasabb, ha meg is nézheti őket. De már az űrkutatási múzeumra sincs szükség, a Mini Museum segítségével ugyanis magunk is az Apollo–11 egyik darabjának tulajdonosává válhatunk.

Hans Fex 2014-ben kezdte el megvalósítani régi álmát, hogy lehetőséget adjon az embereknek: ne csak nézzék a kiállított tárgyakat, hanem birtokolják is azokat. Tudósgyerekként mindig szeretett gyűjtögetni, gyakran járt tudományos múzeumokban is.

Édesapja 1977-ben Máltáról vitt haza epoxigyantába zárt leleteket, Hans innen vette az ötletet, hogy olyan kollekciót állítson össze, amelyet bármely gyűjtő megszerezhet.

Végül 2014-ben elindította Kickstarter-kampányát, ahol híres tárgyak egészen apró darabjainak árusításához kért segítséget. Több mint húszezer támogató és vásárló adott pénzt a projektre, amelynek köszönhetően ma megvehető például az Apollo–11 parancsnoki kabinjának egy darabja.

Összeállítás az Apollo-programokról, köztük az Apollo–11 holdra szállásáról
Fotó: Reuters/NASA

A hőálló kapton fólia a modul hővédő pajzsából származik. A 69 dollárért megvásárolható darab egyszer egy milliméter nagyságú, és átlátszó akrildobozban kapható. Jár hozzá az eredetiséget igazoló bizonyítvány, illetve az Apollo–11-ről készült képeket és részletes információkat tartalmazó leírás is.

Jóval olcsóbb, mindössze 29 dollár a Columbia űrsiklóról származó kerékdarab. Az űrrepülőről 1992-ben távolították el azokat a kerekeket, amelyekből az üvegkorongokba zárt töredékeket kivágták.

Szintén a Columbiáról származnak a Mini Museum űrkollekciójának legdrágább darabjai, a High-Temperature Re­usable Surface Insulation (HRSI) csempetöredékek: 80 dollárért lehet hozzájutni egy darabhoz.

A HRSI különlegessége, hogy nemcsak ellenáll a magas hőmérsékletnek, de újra fel is használható. Alacsony sűrűségű, nagy tisztaságú szilícium-oxidból készül, amelyhez a kerámia ad szilárdságot. Az előállított csempe porózus, gyakorlatilag 90 százalékban levegőből áll, 1500 fokra is felhevíthető.

Olyan rossz hővezető, hogy a felhevített csempe a széleinél szabad kézzel is megfogható. Ezt persze nem ajánlják kipróbálni a Mini Museum munkatársai, akik a töredéket tíz centi átmérőjű üvegkorongba zárták.

Biztos, hogy néhány héten belül elkapkodják a különleges kollekció darabjait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.