Különleges társbérlet

Tavaly a Gödöllői Királyi Kastély közös munkára hívta a fiatalokat. Olyan gyerekek jelentkezését várták, akik vállalták, hogy muzeológusok irányításával felkutatják a kastély titkos életét 1950-től 1990-ig.

Ozsda Erika
2019. 03. 07. 14:48
null
Tipikus szocreál szobabelső a hetvenes évek elejéről Fotó: Kaján Marianna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a Gödöllői Királyi Kastély közös munkára hívta a fiatalokat. Olyan gyerekek jelentkezését várták, akik vállalták, hogy muzeológusok irányításával felkutatják a kastély titkos életét 1950-től 1990-ig. Részt vesznek egy időszaki kiállítás létrehozásában a kiállítandó tárgyak gyűjtésétől, tisztításától kezdve a tervezésen át az installációk kivitelezéséig.

A feladatra jelentkező 17 fiatal azt a negyven évet kutatta, amikor az épületben egymás mellett kaptak helyet a Fővárosi Tanács Szociális Otthona, a szigorúan őrzött szovjet laktanya, a Magyar Néphadsereg Központi Kiképzési Anyagraktára, illetve a honvédség néhány tisztje és családtagjaik számára kialakított tiszti lakások. A diákok megismerhették a kastély összes zugát, kipróbálhatták magukat restaurátorként, ellátogattak magángyűjteményekbe, három napot tölthettek a retrótáborban, részt vettek videós és kreatív írásképzésen, illetve interjúkat készítettek szemtanúkkal. Kutatták az emlékeket, hogy a korosztályuk számára is érdekes kiállítást hozzanak létre.

A kastélyban kialakult különleges társbérletet az egyik szolgálati lakásban felnőtt, elképzelt „kastélygyerek”, Misi mutatja meg a látogatóknak. A kisfiú bejár a szociális otthonba, belóg a laktanyába, szétnéz a szovjet kisboltban (magazinban), még az egyik orosz tiszt lakásába is bejut. Az első teremben Misi családjának a nappaliját idézik meg, a másodikban pedig a szociális otthont, melyet 1958. szeptember elsején nyitottak meg. Háromszáz idős embert költöztettek a kastélyba, akiknek – többek között – Ferenc József és Erzsébet királyné lakosztályaiból alakítottak ki szobákat. Több egykori arisztokrata is itt talált menedéket.

Tipikus szocreál szobabelső a hetvenes évek elejéről
Fotó: Kaján Marianna

A gödöllői iskolások rendszeresen felléptek az otthonban, de híres emberek, többek között Rátonyi Róbert, Mensáros László és Kocsis Zoltán is meglátogatták őket. A dolgozók minden évben vicces farsangi bált rendeztek az időseknek. A főnővér szerint az esemény előtt két hétig senki nem szedte a gyógyszereit. Az egykori személyzet tagjaitól a múzeum számos fotót kapott, melyek bizonyítják, hogy hatalmas üstökben főztek a konyhán, a sertéshizlaldában hetente vágtak disznót, és a képeken a szociális otthon két kedvenc lova, Ady és Léda is látható. Miután az otthon lakói 1989-ben kiköltöztek a kastélyból, elkezdődött az épület rehabilitációja, mely a mai napig tart.

A gödöllői szovjet laktanyában több mint kétszáz kiskatona állomásozott húsz-harminc tiszttel s utóbbiak családtagjaival. A szovjet katonák a kisboltban a varrógéptől kezdve a szamováron át a mosógépig mindent megvásárolhattak. Még banánt is. A kiállított tárgyak nagy része valóban a kis üzletből származik, ahol szorobánnal, fából készült golyós számológéppel számoltak.

A munka során a diákok tele voltak ötlettel, elképzeléssel. A legénység szobájában található háromemeletes vaságyat is ők festették le, a képeket is ők keretezték, és helyezték a falra. A kiállítás végén a gyerekek alkotása, a záró fal látható, melyre postaládát szereltek fel. Ide dobhatják be a látogatók az ötleteiket, elérhetőségüket, ugyanis a kiállítás rendezői továbbra is várják azok jelentkezését, akik emlékeikkel, tárgyaikkal gazdagítani tudják a tárlatot.

A folyosón az egyik diák, Füstös Fruzsina tablói találhatóak, melyek a több hónapos közös munkát idézik fel. Az egyik lelkes „kolléga”, a 16 éves Mácsár Máté komoly retrótárgygyűjteménnyel rendelkezik, melyből a kiállításra is adott kölcsön néhányat. A kastély munkatársai hat-nyolc gyerekkel máig kapcsolatban állnak, közülük néhányan – személyes élményekkel fűszerezett – tárlatot is vezetnek. Érdemes utánanézni, hogy pontosan mikor.

(Zár[ol]va – Egy kastély titkos élete, 1950–1990. Gödöllői Királyi Kastély. Az időszaki kiállítás június elsejéig látható.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.