Lulu és Nana

2020. 01. 13. 16:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December végén Sencsenben elítélték Ho Csian-kujt, az első génszerkesztett újszülötteket létrehozó biofizikust. A bíróság szerint a génszer­kesztés illegális orvosi tevékenység, amiért Ho Csian-kujnak három évet kell börtönben töltenie, és 127 millió forintnak megfelelő büntetést fizetnie. 2018 novemberében robbant bombaként a tudományos világban, hogy Ho Csian-kuj és társai sikeres génszerkesztést végeztek a Lula és Nana álneveket kapott embriókon. A beavatkozás célja az volt, hogy az ikrek ne örökölhessék apjuk HIV-fertőzöttségét. A természetben létezik az a génmutáció, amelynek köszönhetően néhány ember immunis a HIV-re, ezt akarta a kínai tudóscsapat az úgynevezett DNS-ollóval, a CRISPR genomszerkesztési technológiával mesterséges körülmények között létrehozni. Ho Csian-kuj összesen nyolc szülőpárt vont be a kutatásba, akikről azonban később kiderült, hogy csalással vették rá őket az együttműködésre.

A tudós egy hongkongi konferencián állt elő a babák megszületésének hírével, mindössze húsz perc alatt hatvan diában foglalta össze tudományos munkáját. Publikált kutatással azonban az elmúlt évben nem jelentkezett, ezért a tudományos közösség jelentős része megkérdőjelezte a bejelentés hitelességét. A kutatók között létezik az íratlan szabály, miszerint komoly felfedezéseiket tartalmazó cikkeiket először az erre kitalált közösségben teszik közzé, ahonnan az építő kritikákat beépítik az írásba, majd így küldik azt el az adott területtel foglalkozó tudományos lapnak. Ho Csian-kuj azonban saját bevallása szerint félt, hogy ellopják kutatását, ezért rögtön az újsághoz fordult, ahol azonban soha nem jelent meg cikke. A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) lapja szerint azért, mert olyan tudományos tévedéseket tartalmaz, amelyek nyomán valószínű, hogy Lulu és Nana továbbra immunisak a HIV-re, viszont kétséges, hogy a beavatkozás nyomán milyen váratlan mutációk léphetnek fel.

A tavalyelőtti bejelentés óta Ho Csian-kuj folyamatosan a tudományos és etikai szakértők kereszttüzében állt. Száz tudós írt tiltakozó levelet az „őrült emberkísérlet” ellen, a kínai Déli Tudományos és Műszaki Egyetem először vizsgálatot indított Ho Csian-kuj ellen, majd megszakította a munkaviszonyát, hozzátéve, hogy a tudós egyetemi engedély nélkül dolgozott.

A mostani döntés szerint a biofizikus eljárása nemcsak súlyos tudományetikai vétséget jelent, hanem azért is elítélendő, mivel Ho Csian-kuj csak „a személyes hírnév és a vagyon kedvéért” végezte el társaival együtt a kísérletet. Az MIT szerint ráadásul annak biztonságossága is kérdéses. Korábban a brit Wellcome Sanger Intézet kutatói mutattak rá arra, hogy a DNS-olló alkalmazása komoly hibahatárral működik, most viszont Ho Csian-kuj korábban nem publikált cikke alapján a MIT szakértői jutottak arra, hogy a tudós hibásan nyúlt Lulu és Nana génjeihez. Az ikreket ugyanis egyfajta „mozaikként” kezelte a kísérlet, nem ugyanazokat a géndarabokat módosították az ikrekben. Ráadásul csak az apától kapott örökítőanyaghoz nyúltak hozzá, aminek következtében az ikrek az anyai örökség révén ugyanúgy HIV-fertőzötté válhatnak.

A tudósok ezért egyetértenek abban, hogy ez a fajta hozzáállás nem hatékony a fertőzés ellen. Érdemes inkább a már működő gyógyszeres kezelést alkalmazni annak érdekében, hogy az újszülöttek ne kapják meg szüleik fertőzését. Afrikában már most is minimálisra sikerült csökkenteni a HIV természetes úton való öröklődését, ha a szülők egy-két évig szedik a vírusellenes szereket.

A nemzetközi tudományos közösség többsége a döntés után (amely Ho Csian-kuj társaira is börtönt és sok millió forintnak megfelelő pénzbüntetést rótt ki) úgy nyilatkozott, hogy egyetértenek a büntetéssel. Nem szerencsés ugyanis Pandóra szelencéjét nyitogatni, amíg nem tudjuk pontosan, milyen következményeket hozunk létre. Egyes radikálisabb vélemények szerint ha ezt megtesszük, semmivel sem cselekszünk erkölcsösebben a második világháború emberkísérleteinél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.