Tálcán nyújtott köszönet

Feltehetően azonosították azt a táncparkettet, ahol Keresztelő Szent János­ prédikátort – aki megjósolta Jézus eljövetelét – időszámításunk után ­29-ben­ halálra ítélték. A munkában meghatározó szerepe van a kutatásaival sok vitát kiváltó Vörös Győzőnek.

2021. 01. 20. 15:08
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Biblia mellett az ókori zsidó történetíró és hadvezér, Iosephus Flavius (37–100) is leírta, hogy Heródes Antipász, Heródes király fia parancsára fejezték le Keresztelő Szent Jánost. Flavius szerint a kivégzésre Machaerusban, egy erődben került sor a Holt-tenger közelében. A brutális gyilkosságot Flavius azzal magyarázta, hogy Heródes Antipász félt Keresztelő Szent János növekvő befolyásától. A Biblia alaposabban ismertette ezt a történetet, azt állítva, hogy a zsidó uralkodó Keresztelő Szent Jánost egy táncért fejeztette le. Heródes Antipász ugyanis testvére özvegyét, Heródiást akarta feleségül venni, ám ezt a frigyet János nyíltan ellenezte. Heródes Antipász születésnapi mulatságán Heródiás Salome nevű lányának tánca annyira elvarázsolta a férfit, hogy az jutalomként bármit megígért neki. Salome anyja kérésére Keresztelő Szent János fejét kérte. A fejedelem nem szívesen teljesítette a brutális kérést, végül úgy döntött, állja a szavát, és Keresztelő Szent János fejét tálcán adta Saloménak.

A Machaerusnál 1980-ban feltárt udvar valószínűleg az a hely, ahol Salome előadta táncát, és ahol Heródes Antipász úgy döntött, hogy Keresztelő Szent Jánost lefejezik – írta Vörös Győző, a Machaerus ásatások és felmérések a Holt-tengeren című projekt igazgatója a Szentföld című könyvben, amelyből a LiveScience.com tudományos portál idézett. A magyar régész szerint az udvarban található félkör alakú fülke valószínűleg Heródes Antipász trónjának maradványa.

Vörös Győző neve időről időre megjelenik a magyar sajtóban. A kilencvenes évek második felében jelentős hullámokat vert az egyiptomi ásatásokkal kapcsolatos eredménye, amely miatt megannyi támadás érte. (Nagy visszhangot kiváltó bejelentését, mely szerint királysírt talált volna a Thot-hegyen, többen megkérdőjelezték, és az is felvetődött, hogy az egyiptológus nem is vezethetett ásatást, mivel erre csak régészeknek van jogosultságuk. Az ügy az MTA etikai bizottságát is megjárta, a döntés felmentés lett.) 2008-tól, húszéves szerződés keretében Jordániában Machaerus várának feltárásán dolgozik. (A vár a Holt-tenger keleti partján, 1100 méterrel a tenger szintje fölötti hegytetőn található.) E projekt kapcsán négy évvel ezelőtt arról érkezett hír, hogy kétezer éves rituális zsidó fürdőt tárt fel a magyar–jordán kutatócsoport Vörös Győző vezetésével Machaerus korábban ismeretlen területén. A rituális fürdő és medence feltehetően a betlehemi gyermekgyilkosságokat elrendelő Heródes és családja személyes használatára készült. (A fürdő három méterrel a királyi udvar alatt, homokba és porba ágyazva pihent kétezer éven keresztül. Az építmény a Jordán Királyság területén feltárt eddigi legnagyobb ilyen jellegű zsidó alkotás.)

Heródes király halála után királyságát felosztották fiai között. Heródes Antipász birodalma Galilea és Jordánia egy részére terjedt ki, amelyet időnként Machaerusból irányított. A régészek 1980-ban fedezték fel az udvart, ám a fülkét eddig nem ismerték fel Heródes Antipász trónjának részeként – írja Vörös, aki szerint az udvar melletti trón jelenléte megszilárdítja a táncparkettre vonatkozó következtetéseket. A régészcsoport a könyvben több képet is közzétett, amelyek megmutatták, hogyan nézhetett ki Keresztelő Szent János a kivégzése idején.

Több mint fél tucat, a kutatásban nem részes szakember beszélt a portálnak Heródes Antipász lehetséges trónjának helyéről. Néhány tudóst meggyőztek az eredmények, mások szkeptikusak a felfedezéssel kapcsolatban. Elképzelhető, hogy az ásatás Salome „táncparkettjét” tárta fel, nyilatkozta Morten Hørning Jensen norvég professzor, aki 2010-ben Heródes Antipász Galileában címmel könyvet írt. Eric Meyers, a Duke Egyetem judaisztika professor emeritusa szerint nagyon is lehetséges, hogy a zsidó uralkodó trónját találták meg. Hogy tökéletes összhangban vannak-e az irodalmi és régészeti források Keresztelő Szent János kivégzésének a helyéről, annak igazolására még várni kell.

A szkeptikusok közé tartozik Jodi Magness, a Chapel Hill-i Észak-karolinai Egyetem vallástudományi professzora, akinek kétségei vannak például azért, mert a fülke jóval kisebb Heródes király Jerikóban megtalált trónjánál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.