Űrszag

Az orrfacsaró bűz egyes beszámolók szerint igencsak meglepi az először űrsétáról visszatérőket.

2020. 08. 10. 18:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeretjük az űrhajózásról szóló vicces történeteket. Az első amerikai űrhajós, Alan Shepard parabolikus pályán mindössze 15 percet töltött az űrben, így ruhájának tervezői nem gondoltak az emberi salakanyagok megfelelő elvezetésére. A kilövés azonban késlekedett, kiszállni nem lehetett, Shepardnek magának kellett megoldania a kérdést. Frank Borman az Apollo–8 Holdra vezető útját hányással kezdte, mire a földi személyzet azon derült, hogy „egek, micsoda szag lehet” az apró kabinban. Ám ezen illatok a Földre visszatérő asztronauták szerint sehol nincsenek az űr szagához képest. A vákuumban persze nem tudnak lélegezni, de űrhajójukba visszatérve igen változatos büdösökről számolnak be, amelyeket a szkafanderükre tapadt részecskékkel visznek be a kabinba (és ezek oxigénnel reakció­ba lépve már szagolható elegyet alkotnak). Legyakrabban valamilyen égéstermék szagát érzik, például puskapor, üzemanyag, hegesztési gázok, fékbetét vagy faszén illatáról beszélnek. Ennek oka, hogy a szénszármazékok égetésekor policiklusos aromás szénhidrogének keletkeznek, és ezek nemcsak földi körülmények között jönnek létre, hanem a csillagok formálódását és pusztulását is kísérik. A NASA asztrofizikai és asztrokémiai kutatólaborja szerint a Naprendszerben különösen sok a szénvegyület, így a szaga is erőteljes, a csillagközi térben pedig még változatosabb (büdösebb) illatok keverednek. A Marson a vas, a kén és egyéb savak, illetve a szén-dioxid nem túl baráti keveréke várja a felfedezőket, a bolygó szaga leginkább záptojásra emlékeztethet. A Jupiter felszínén ammónia található, ami kórházszagot áraszt, jó esetben a tisztítószerek, rosszabb esetben a vizelet miatt.

Az orrfacsaró bűz egyes beszámolók szerint igencsak meglepi az először űrsétáról visszatérőket. A NASA ezért 2008-ban bízta meg Steve Pearce illatszakértőt, hogy állítsa elő földi körülmények között az űr szagát, így az űrügynökség megfelelően edzheti asztronautáit. Pearce évekig dolgozott az illaton, ám igen nehéz dolga volt, mivel az űrhajósok nagyon különböző módon emlékeztek az illatra, előkerült például a rum és a málna is, ami keveredett izzadsággal, testszaggal, körömlakklemosóval, megrohadt ruhával és sült hússal. Az emberi orr igen különféle módon érzékelhet egyes illatokat, ezzel nincs is semmi probléma, azonban mivel a kozmonauták szeretnek magukkal vodkát vinni a Nemzetközi Űrállomásra, ahol készséggel kínálják kollégáikat, Pearce gyakorlatilag megoldhatatlan feladat elé került, hogy valós információt gyűjtsön össze. Az alkohol (pláne nagy koncentrációban) ugyanis erősen befolyásolja az emberi érzékelést.

Szóval kiválasztotta a legbarátságosabb illatkombinációt, amelyben sült hús, ózon, málna és rum aromáját keverte, majd piacra dobta Eau de Space néven. A Kickstarter projekt pillanatok alatt összeszedte a gyártáshoz szükséges kitűzött összeget, és már ötszázezer dollár felett jár a megrendelők által összedobott pénz. Jelenleg 28 dollárért vásárolható meg egy üveggel, némi kedvezménnyel, ha az ember kettőt vagy többet venne. Erre szükség is lehet, mivel a hírek szerint utángyártást nem terveznek az illatból. Ez a sikert tekintve azért is furcsa, mert az érdeklődés nyomán szinte azonnal elkészült a Hold illata is, amely Gene Cernan (a legutóbbi ember a Holdon) leírása alapján leginkább a puskaporéra emlékeztet. Matt Richmond, az Eau de Space termékmenedzsere szerint hasonló kezdeményezésekre van szükség a tudományos oktatás fejlesztéséhez. Fel is ajánlotta, hogy a Kickstarter kampány eredményének megfelelően többüvegnyit küld iskoláknak, hogy beépíthessék kísérleti tanítási módjukba.

Egyszóval megéri betárazni az űr (és a Hold) szagából, hiszen hiába indul hamarosan az űrturistáskodás, sok millió híján a többségnek úgyis csak ennyi jut a sztratoszférán túli világ felfedezéséből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.