Vakablak, avagy meglepetések a házban

Időkapszula, festmény, rejtett szoba – A lakásfelújítás sok meglepetéssel jár.

2021. 06. 08. 16:00
null
A kép illusztráció. Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakásfelújítás sok meglepetéssel jár. A csövek nem a gépészeti alaprajznak megfelelően futnak a falban, az ötven évvel ezelőtti rétegrendet messze nem ellenőrizték annyira, mint ma, és egyébként is a függőónt régen odébb fújta a szél, mikor épült az ingatlan. A megszokott bosszúságok szinte minden felújításnál előfordulnak, a pandémia azonban felpörgette a lakásfelújítási lázat világszerte, így egyre több bizarr kép és videó lát napvilágot a Twitteren és a TikTokon, hogy mi mindent találnak az önjelölt felújítók.

Az időkapszula vagy az 1910-es, 20-as, 40-es évekből való újságok megszokottnak számítanak, ahogy a régi sörösüvegek vagy konzervdobozok is. Izgalmasabb volt, mikor valaki egy 1988-as calgaryi olimpiát hirdető McDonald’s papírpoharat talált a mosogatószekrényének cseréjekor. Még inkább megdöbbent az az amerikai pár, akik az előző lakótól használt bébipelenkákat örököltek az egyik gardrób mélyén. Egy több száz éves ház falában egy kard volt elrejtve, mire a tulajdonos rezignáltan csak annyit közölt, hogy így legalább biztos, a ház nem most épült. A legjobban az az amerikai háztulajdonos örült, aki egy befalazott pénzkazettát fedezett fel, miközben kiütötte a falat. Mint kiderült, a kazetta tele volt húsz-, ötven- és százdollárosokkal.

A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az a japán lány már kevésbé volt boldog, aki folyamatosan hideg légáramlatot érzett az éppen újracsempéztetett fürdőszobájának ajtajában. Mivel a vállalkozó kontár munkájára gyanakodott, elkezdte szisztematikusan körbenézni a csempéket. Végül a tükör mögött egy félig befalazott járatot talált. Mint kiderült, lakása korábban egy nagyobb otthon része volt, amelyet időközben lefalaztak. A másik ingatlan egy lepusztult, gazdátlan lakás volt, ahova időről időre hívatlan lakók költöztek be az otthagyott nyomok alapján. A történet vége már nem került fel az internetre, de a lány annyit megosztott: hálás a szerencséjének, hogy nem támadták meg éjjel, mivel a tükör mögötti lyuk a másik oldalról egyáltalán nem volt rejtve.

Egy angol házaspár egy teljes elfalazott szobát talált új házukban. Mikor megvették az ingatlant, látták, hogy van rajta egy pluszablak, de az ingatlanügynök szerint az csak vakablak volt. A fürdőszoba felújításánál derült ki, hogy az ügynök tévedett. Az az amerikai férfi kevésbé volt szerencsés, aki teljes falat betöltő postaládasort talált a gipszkarton mögött. Szintén Angliában történt nemrég, hogy egy házaspár festményt fedezett fel a tapéta mögött. Jelenleg a restaurálás folyik, ami nem kevéssel emelte meg a felújítási költségeket.

A hasonló történeteken az internet közössége jókat derül, és bölcs tanácsokat osztogat, mi mindent lehet kezdeni a felfedezett kincsekkel. A brit újságíró, Tommy Hale viszont kapott hideget-meleget is, miután a Twitteren bevallotta, hogy albérletében két év után fedezte fel, van mosogatógépe. Addig kézzel mosogatott, ami saját bevallása szerint hónapokat vett el az életéből. Volt, aki azt írta, hogy lehet olyan szerencsétlen, hogy mielőtt beköltözik egy lakásba, nem kérdezi meg, az mivel van felszerelve, amikor pedig beköltözik, nem néz körbe, mi van a konyhában. Mivel az egységes dizájn miatt egyre terjednek a vakszekrények, többen megvédték Hale-t, hogy a teljesen beépíthető mosogatógépnek végül is éppen az a lényege, hogy ne látszódjon.

A többség azonban inkább bizarrnak találta az újságíró történetét, és miután világszerte amolyan nagy az isten állatkertje jelleggel terjedt el az eset, Hale maga elégelte meg a Twitteren a negatív kommenteket. Így néhány szakértő felteszi a kérdést: bár a hasonló történetek biztos követőnövekedést idéznek elő a közösségi médiában, vajon saját hülyeségünk kiteregetése megéri a kattintásszámot?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.