Vakáció a személyzeti szobában

2019. 07. 23. 15:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 8 Órai Újság csak a minap tette szóvá azokat a visszásságokat, amelyek egyes ad hoc utazási vállalatok, vagy más hasonló ideiglenes vállalkozások körül tapasztalhatók. Az egész tél folyamán nagy propaganda folyt a magyar fürdők érdekében és most, amikor a propaganda gyümölcseit kellene aratni, plakátokon, lapokban, oldalakat foglalnak el a külföldi fürdőreklámok, sőt az egyszerű hirdetéseken túlmenően még az is versenyt támaszt a magyar fürdőknek, hogy ezek az alakulatok tömegesen terelik a közönséget a külföldi fürdőkre.

Milliókra rúg az az összeg, amellyel több megy ki az idén külföldre e vállalkozások munkája révén, mint más esztendőkben.

Ausztriába, Németországba, az olasz tengerpartra toborozzák a magyar közönséget, hihetetlenül olcsó árak mellett ígérve elsőrendű ellátást, első-, vagy másodosztályú utazást, minden jót és olcsót, de hogy ezek a kirándulások mennyire váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, mutatják azok a panaszos levelek, amelyek nap-nap után érkeznek a 8 Órai Újság szerkesztőségének címére. E levelekből azt látjuk, hogy az esőosztályú utazásból a valóságban harmadik osztályú lett, az elsőrendű szállodát valamely eldugott, másodrendű szállóhely jelenti, nincs egy hordár, aki rendelkezésükre állana a társascsoportok tagjainak és nehéz podgyászaikat cipelhetik maguk álmosan, össze-törötten.

– Körülbelül kétszáz százalékot fizettem rá a velencei kirándulásra – írja az egyik panaszkodó – és kiszámítottam, hogyha ezt a pénzt Magyarországon költöttem volna el, akkor két hónapig kényelmesen nyaralhattam volna akár Lillafüreden a Palota szállóban is. Így pedig néhány nap alatt fogyott el ez az összeg, nem kaptam érte cserébe mást, mint bosszúságot, fáradtságot és drága tapasztalatot.

A Lidóról, Abbáziából, Portoroseból, Grádóból, Firenzéből hasonló panaszos levelek érkeznek.

– Már ötször voltam Velencében, – közli velünk egy másik levélíró, – de még soha ennyi boszúság nem ért. Éjszaka kétszer kellett átszállnunk és hordár nem volt sehol. Nehéz csomagjainkat fáradtan, összetörötten magunknak kellett cipelni. Abból a sok jóból, amit indulásunk előtt ígértek, semmit sem kaptunk. Triesztből személyvonaton kellett utaznunk a beígért gyorsvonat helyett, fapadon törtük magunkat és éjjel félkét óra helyett délelőtt 10 órakor érkeztünk Velencébe. Na végre, hogy itt vagyunk! Gyerünk a megígért nagyszerű szállodába. A szálloda tényleg elég jó volt. Az első, második és harmadik emeleten kitűnő szobák vannak, de nekünk a negyedik emeleten egy manzardszobát akarták adni. Személyzeti szobát.

(8 Órai Ujság, 1929. július 20.)

*

A holnapi vasárnapon végre úgy látszik teljesedésbe megy a strandok, a turisták és a nyári vendéglősök álma: pompás, derült, meleg időt jósol a Meteorológiai Intézet, amely mai információjában határozottan biztatja a közönséget arra, hogy az „ideális jónak” ígérkező vasárnapot használja ki.

Az idei nyár folyamán az első vasárnap lesz tehát a holnapi, amelyen sem szél, sem eső, sem lehűlés nem fogja zavarni a közönség programját, csak aztán legyen hozzá pénze, hogy a strandfürdők és a nyári szórakozóhelyek borsosra szabott árait el is tudja viselni.

A jó idő – mondották munkatársunknak a Meteorológiai Intézetnél – nemcsak nálunk állított be, hanem egész Európában nagyon meleg, száraz és derült az időjárás. Különösen Franciaországban és Olaszországban tombol a kánikula. Tegnap Párisban 33 fok meleg volt, sőt Bordeauxban 35, Toulesben pedig 36 fokos hőséget mértek. Még a svájci hegyek között is, Zürich és Bern környékén 30 fokig szaladt fel a hőmérő. Németországban, majdnem mindenütt 30 foknál nagyobb a meleg, amely Olaszországban a legerősebb.

Budapesten tegnap 30 fok volt a maximum, de ma délelőtt 10 órakor 25 fok meleget mértünk az éjszakai 15 fokos lehűlés után és egészen bizonyos, hogy a mai maximum nagyobb lesz a tegnapinál.

[…] London, július 20. Az állandó szárazság és vízhiány következtében tegnap London egész területén beszüntették a kertek öntözését és az autók mosását. Szó van arról is, hogy a szökőkutak működését ideiglenesen beszüntetik. A hőség tegnap négy halálos áldozatot követelt.

(8 Órai Ujság, 1929. július 21. Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.