Van hely?

Magyarország újraindul, nyitnak az éttermek, mozik, szállodák. Kérdés: hova utazik idén a magyar? Mennyire félünk, és mennyire a pénztárcánk az úr? A lehetséges válaszokról Termes Nórával, az IBUSZ Utazási Irodák hálózati és marketingigazgatójával, Baldauf Csabával, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnökével, Cseh Andrással, a badacsonyi­ Hotel Bonvino Wine & Spa marketingigazgatójával, Könnyid Lászlóval, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettesével, Serfőző Zoltán­nal, a Baraka Világjáró Utazási Iroda ügyvezetőjével és Szélessy Andrással, a Kastélyhotel Sasvár Resort igazgatójával beszélgettünk a Lugas ­kerekasztalánál.

Jancsó Orsolya–Terján Nóra
2021. 05. 22. 9:49
null
Szelfi a budai várban teljes védőfelszerelésben. Az újraindulás nagyban különbözik a tavaly májusitól Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lugas: Hogy látják, az elmúlt évek alapján hol tart most a hazai turizmus, mire számítanak, ha véget ér a járványhelyzet?

Szélessy András: Az elmúlt három-négy évünk abszolút rekord volt. Jelen pillanatban júniustól, sőt inkább júliustól indult el a foglalás, tehát a májust az emberek kihagyták, az csak döcög.

Cseh András: Csatlakozom, nálunk is bátortalanok az emberek, és nem indult be azonnal a foglalás, mostanra viszont a pünkösd tele van, utána szinte minden hétvégét eladtunk, és a hétköznapok is fogynak. Az elmúlt két hétben húsz-harminc százalékos hétvégéink voltak, hétköznapra pedig senki sem foglalt, így kicsit meg is ijedtünk. Most a tavalyi nyárhoz hasonlóan elkezdtek özönleni a foglalások, az egyhetesek is az egy-két-három naposak mellett. Ez nyilván a SZÉP-kártyák átjárhatóságának is köszönhető, mindenki el akarja költeni a meglévő pénzét. Az emberek úgy viselkednek, mintha nem lenne holnap. Tavaly sem az volt a kérdés, hogy mennyibe kerül, hanem hogy van-e hely.

Könnyid László: A számok azt mutatják, hogy lesz vendég, de valóban fokozatosság látható. Májusra egymillió vendégéjszakát foglaltak Magyarország valamennyi szálláshelyére összesen. Ez megegyezik a most látott júniusi számokkal, júliusra 1,3 millióval és augusztusra egymillióval számolunk jelenleg. A május tekintetében az idei szám másfélszer annyi, mint a tavalyi vendégéjszakaszám, de ennek az egymilliónak a döntő hányada a pünkösdi három-négy napra korlátozódik. Ezt 75 százalékban belföldi vendégek foglalták. Bízom abban, hogy a folyamatos határnyitásoknak köszönhetően a számok tovább tudnak erősödni májusra is. Például cseh vendégek érkezhetnek Bükre, Sárvárra, Zalakarosra vagy Hévízre. A magyarok hetven százaléka belföldön szeretne nyáron utazni, ami óriási arány. A külföldet csak 38 százalék célozza, úgyhogy Andrással kell hogy egyetértsek: erős nyarunk lesz, amiben a SZÉP-kártya is segíteni fog. Április végén kétszázmilliárd forint volt még mindig a SZÉP-kártyákon, ami a nyári időszakra óriási tartalék, ráadásul az utazni kívánó magyaroknak a 74-75 százaléka nyáron szeretne utazni. A tavalyi nyár rekordidőszak volt, és azt gondolom, hogyha az oltás is halad, akkor a keretfeltételek adottak, hogy ugyanolyan nyarunk legyen, mint tavaly.

Termes Nóra: Megerősítem az előttem szólókat, az elmúlt egy-két hétben nagyon erősen élénkült a foglalási kedv. Az egyszerűbb apartmanokat és a családi panziókat ugyanúgy keresik a vendégek, mint a magas kategóriás szállodákat. Májusban valóban szerényebb az igény, még nem tömegesek a foglalások, de a nyári időszakban a két-három éjszakások mellett gyakoriak a hét-tíz éjszakás foglalások is. Vegyes a paletta, és széles az érdeklődés. Tavaly nyáron a főszezonban a foglalási arány mintegy húsz százalékkal volt több, mint az előző évben, és bízunk abban, hogy legalább ilyen vagy nagyobb arány lesz az idén.

Serfőző Zoltán: A Baraka számára ezen a nyáron a belföld a túlélés záloga. Szerencsére jelentkeznek is utasok, de óvatosan. Pünkösdkor csak egy többnapos utunk lesz, de a nyári csoportok alakulnak. Kis létszámú túrákat szervezünk, gyalog, kerékpárral vagy kajakkal. Az árak nem mentek fel, de lassú lesz a visszaépülés.

Baldauf Csaba: A fővároson kívüli szállodák többsége, amely a szabadidős vendégekre épít, május második felében harminc–ötven százalékos kihasználtságra számít. Ennek egyik oka, hogy az előző hónapokban bent lévő foglalások folyamatosan tolódtak, és mindig a legkorábbi, nyitás utáni időpontra módosítottak a vendégek. Jelenleg a nyári előfoglalások erősebbek, mint tavaly ilyenkor, köszönhetően a korábbi nyitásnak és a több mint féléves zárva tartásnak. A védettségi igazolvány függvényében fog eldőlni, hogyan alakul valójában a nyári kereslet, mivel a foglalások több mint ötven százaléka kötbér nélkül mondható le. Szövetségi szinten azt látjuk, hogy a pünkösdi hétvége sok szállodában akár hetvenszázalékos kihasználtsággal zárulhat. A Bonvino telt háza nem mondható átlagosnak, sok vidéki hotel az ötven százalékot sem fogja elérni. A pünkösd nagyon közel van már a nyári szabadságokhoz, tehát a költségoptimalizálás miatt a vendégek sok esetben inkább várnak még három hetet. Bízunk abban, hogy a nyár nem lesz rosszabb, mint a tavalyi, amely olyan volt, mint a 2019-es rekordév. A költségek emelkedése várhatóan az árazásban is látható lesz, de észnél kell lenniük a szállodásoknak. Azért, mert több esetben mindent megfizet a vendég, a következő években nem biztos, hogy kifizetődő az az üzletpolitika. A kormányok közötti megállapodások nemcsak a beutazó turizmust élénkítik, hanem lehetőséget teremtenek a magyarok külföldi nyaralására is. Tehát okos árazási stratégia kell. Az igazi kilábaláshoz pedig nagyon erős őszre lesz szüksége a szakmának, mert hiába jó a nyár, ha utána esetleg ismét be kell zárnunk, vagy minimális kereslettel lehetünk nyitva, mert az csak a fuldokláshoz elég. Több szálloda az elmúlt fél évben megtakarításból vagy pályázati forrásból beruházott, fejlesztette a minőséget, komfortot. Fontos látni, hogy ez az újraindulás nagyban különbözik a tavaly májusitól, mert az elmúlt fél év rendkívüli módon megviselte az ágazatot. Mentálisan, pszichésen nagyon sokan megrogytak, bizonytalanok, hogy meddig lesz munkahelyük, lesz-e ismét leállás. Rengetegen nyúlnak utolsó tartalékaikhoz, mert a bértámogatás mellett is havonta akár harmincmillió forintos költséget jelent egy szálloda.

Szelfi a budai várban teljes védőfelszerelésben. Az újraindulás nagyban különbözik a tavaly májusitól
Fotó: Bach Máté

Lugas: A külföldi turisták elmaradása óriási bevételkiesést jelentett, ez milyen gyorsan rendeződhet vissza? Mennyire erősödött fel a bezártság miatt a külföldi utazási vágy? És mi a helyzet az árazással? Hiszen szóba került a szükséges stratégia, miután a külföldi szállásokhoz képest például a balatoni régió akár drágább, mint Isztria.

Termes Nóra: Csak megerősíteni tudom, hogy tavaly a görög szigeteken számtalan szálloda, magas kategóriás szálláshely sokkal olcsóbb volt, mint a Balaton-part, tehát repülőjeggyel együtt is olcsóbban jött ki egy négytagú család egyhetes nyaralása mondjuk Rodoszon, mint egy felkapott balatoni szállodában. A balatoni régió nagyon drága, így akik vízpartra mennének, már kevésbé keresik azt, inkább Horvátországba és Görögországba utaznak kedvezőbb áron. Az árérzékenység tehát megjelenik a hazai helyett a külföld választásában. Az óvatos utasok keresnek itthon szálláshelyet, mert sok esetben bizonytalan, milyen feltételekkel lehet külföldre utazni. A beutazás sokkal kisebb szelet, nem nagyon jellemző még a roham, nyáron nem is számítunk külföldi beutazó csoportokra.

Termes Nóra
Fotó: Kirschner Anna

Baldauf Csaba: A külföldi beutazás, illetve be nem utazás eredményét főként Budapesten látni, de a nagyobb fürdővárosok, vidéki üzleti szállodák is komoly külföldi küldőpiacokkal rendelkeznek. Könnyid úr említette a cseh piacokat Sárvár, Bükfürdő vonatkozásában, Hévízen az orosz és a német ajkú piac, kismértékben az izraeli számottevő, Hajdúszoboszló esetében pedig leginkább a lengyel piac jelentős. A külföldi vendégek a fürdővárosok foglaltságának harminc-ötven százalékát generálták, amit a belföldi piaccal szinte lehetetlen pótolni. A határnyitás fokozatos, kezdetben szerény forgalmat fog eredményezni, mivel a fő küldő országok is megpróbálják a belföldi piacon tartani a vendégeket. Németországban például soha nem látott mértékben nőtt a belföldi turizmus az elmúlt időszakban, Ausztriában szintén.

Könnyid László: A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) valós időben látjuk az adatokat. A három nyári hónapban a legtöbb éjszakát Németországból, Ausztriából, Csehországból és Lengyelországból foglalták a Balaton térségében, és ugyanez a nemzeti összetétel igaz országosan is. A külföldi vendégek tehát annak ellenére jönnének, hogy még nem látni, az adott országból mikor lesz kölcsönös határnyitás. A tárgyalások intenzívek számos országgal. A Magyar Turisztikai Ügynökség a határnyitások után a helyi közösségimédia-felületeken népszerűsíti a magyar célpontokat. Ahogy Csaba is utalt rá, a vendégek nem rögtön indulnak el, hiszen foglalniuk kell, megismerni a beutazási szabályokat, a szálláshelyi korlátozásokat, a szabad mozgáslehetőségeket. Budapesten jóval lassabb lesz majd a felépülés, hiszen magas a külföldi vendégek aránya, és nagyon számítani fog a határnyitások dinamikája.

Cseh András: Számos csoportom van Németországból és Ausztriából, amelyek startra készen állnak, hogy megkapják az engedélyt, illetve meglegyen a két ország közötti együttműködés. Reménykedem, hogy minél előbb létrejön az országok között a megállapodás. A Balaton árait több oldalról lehet nézni. Vannak drágább és olcsóbb szállodák is, azt kell nézni, hogy melyik szállodában mit kap a vendég. Nálunk a bor, wellness, Balaton, nyár, egészség, természet a hívószavak, különös tekintettel a helyi termelőkre és alapanyagokra épített gasztronómiára. Tény, hogy az árak, tehát a nyersanyagárak sem lettek olcsóbbak.

Szélessy András: Mi a SZÉP-kártya-dömpinget annyira nem érzékeljük. Egyelőre a SZÉP-kártya kihasználtsága megegyezik a korábbi évek adataival. Igaz, májusról beszélünk, tehát lehet, hogy a nyarat várják az emberek. A külföldiek maximum ötszázaléknyi vendégéjszakát foglaltak eddig, a magyar vendégekre koncentrálunk inkább, azon belül is egyéni vendégekre.

Cseh András: Az üzleti vendégeket illetőn jellemző, hogy az éves rendezvények, konferenciák tavasszal, ősszel, illetve a tél első felében zajlanak. Most érdekes módon a cégek ezeket nyárra tették át, tehát a céges rendezvények lekérése is folyamatos olyan időszakra, amelyre eddig csak egyéni vendégeket vagy turistacsoportokat fogadtunk, tehát átrendeződést látni.

Cseh András
Fotó: Enyingi-Nagy Krisztina

Serfőző Zoltán: A cégek nálunk is érdeklődnek, mivel fontos, hogy a home office-os hónapok után közös programban vegyenek részt a kollégák, például evezős vagy kerékpáros túrákon. Lesz ilyen András szállodájában is. Egyre többen fizetnek SZÉP-kártyával, de elképzelhető, hogy sokan csak az utolsó pillanatban, a nyár végén kapcsolnak majd a teljes felhasználás érdekében. Tavaly sok visszajáró utasunk mondta a balatoni árakról, hogy egyszer elmennek ugyan, de 2021-ben biztos külföld lesz a cél. Lehet, hogy mégis itthon maradnak, de biztos sokan nem értik, miért magasak az árak.

Szállás ózongenerátorral

Lugas: A higiéniai felkészüléshez rengeteg előírásnak kell megfelelni. Hogyan lehet felkészülni a nyári turistabummra?

Cseh András: Nyáron mindig dömping van, ezért szeretjük jobban a csendes tavaszt és őszt. Így ebben a tekintetben nem várok újdonságot. A pandémia alatt minden szobát felújítottunk, új szállodával várjuk a vendégeket. Inkább az a kérdés, tényleg sokan lesznek-e, mert a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban vannak kérdések. Rengeteg telefont kapunk, amelyekben a vendégek rajtunk kérik számon, hogy merjük elkérni tőlük a védettségi igazolványt, de ez a jogszabály. Jelen pillanatban az oltás és a védettségi igazolvány a feltétele a szállodai tartózkodásnak.

Szélessy András: A Mátrában minden rendben lesz, készülünk a nyári telt házra. Tavaly még az udvarban a napágyakat is el tudtuk volna adni… Volt fél évünk felújítani, felkészülni. Szerencsére eddig egyetlenegy vendégünk volt, aki azt mondta, hogy ide többet nem jön, mert elkértük az igazolványát. Azt látjuk, hogy óvatosak az emberek, hiába van igazolványuk. A szállodánk amúgy is nagyon figyel a tisztaságra, kétméterenként vannak kézfertőtlenítők, ózongenerátort használunk, sőt gyorstesztet is tudunk adni, ha valaki kérne.

Baldauf Csaba: Már van gyakorlatunk a Covid és az erős szezonok vonatkozásában is. Kiváló anyagok állnak rendelkezésre mind a korona-, mind a további vírusokkal, így például a rota- vagy a calicivírussal kapcsolatban is. Volt időnk begyakorolni a Covid-protokollt és a megfelelő panaszkezelést is. Amire azonban kevésbé van ráhatásunk, az a munkaerő. Az elmúlt hat hónapban rengetegen elhagyták a szállodaipart, akiknek pótlása nagyon nehéz. A szállodák óvatosan tudnak csak toborozni, mivel eddig nem volt biztos a nyitás időpontja sem. Több esetben a teraszokkal előbb nyitni tudó éttermek elcsábították a környező szállodák által megtartott munkaerőt. Az egyre magasabb bérköltségek miatt sajnos továbbra is zajlik a zsebből fizetés, amin az online pénztárgépek valamelyest segítettek, de a foglalkoztatás módját, mikéntjét, a bejelentett béreket is szükséges lenne vizsgálni. A tiszta piaci körülmények között dolgozó vállalkozások versenyhátrányban vannak a bérek tekintetében.

Baldauf Csaba
Fotó: Marton Zalán

Könnyid László: Az ágazatnak a lezárásoknak köszönhetően tavaly ősz óta volt ideje felkészülni. Aki újranyitott, megfelel a szálláshelyek, fürdők, attrakciók biztonsági ajánlásainak. Júniusra beállnak a gyakorlatok, hogy a különböző gazdálkodóegységek zavartalanul tudják bonyolítani a vendégforgalmat. A vakcinaigazolványra fel kell készülnie a vendégkörnek, augusztusig ebben nem várható változás. Nem igaz, hogy a magánszálláshely nem fogja elkérni a védettségi igazolványt. A vendéglátás helyzetét és a további fehérítést tekintve várható középtávon változás, mivel a parlament előtt van a turizmustörvény módosítása, amelynek az egyik fontos eleme lesz a vendéglátás bekötése a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba. Az attrakciókat már idén november 1-jétől regisztrálni kell. Az online adatszolgáltatás jövő év július 1-jétől indul el, és ezzel a turisztikai torta valamennyi ágazatának teljesítményét valós időben fogjuk látni. Ez a Baldauf úr által is említett fehérítést fogja továbbvinni. A foglalkoztatásnak összhangban kell lennie a forgalommal, és azokat kell védeni, akik tisztességesen dolgoztatják a munkavállalókat.

Könnyid László
Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Kirándulni semerre

Lugas: Szóba került, hova utaznak a magyarok belföldön. Melyek a legfoglaltabb régiók, és vajon miért azok? Történt változás a keresett helyekben a pandémia miatt?

Termes Nóra: Az ország valamennyi pontjára és valamennyi típusú szálláshelyére kiegyensúlyozottan vannak foglalások. Talán kevésbé van most a Balaton a fókuszban, egyéb vízparti üdülőhelyek, hegyvidékek, városok szálláshelyeit keresik az ügyfelek. Meglepően sok a nagycsaládos foglalás, olyan szálláshelyekre, ahova akár három-négy gyerek is elfér, sőt akár több család utazhat együtt. Nem tudunk kiemelni egyetlen régiót vagy országrészt sem, mert mindenkinek van fel nem fedezett országrésze, ahol az elmúlt években nem járt, és oda foglal.

Serfőző Zoltán: Nem látok változást, mivel mindig olyan helyszínekre terveztünk túrákat, ahol valamilyen aktív tevékenységet lehet végezni, tehát a hegyek közelébe, illetve Budapesttől távol eső tájakra. Az utasaink főleg fővárosiak, ezért azokat a helyet szeretik, ahol két-három napot is érdemes eltölteni. Ilyen Zemplén, Aggtelek, a Felső-Tisza vidéke, a Villányi-hegység vagy az Őrség.

Serfőző Zoltán
Fotó: Mészáros Judit

Könnyid László: Elhangzott, hogy a piac szabályozza az ár-érték arányt, de a Balaton esetében az a helyzet, hogy a magyarok 35 százaléka nyáron a magyar tengerhez utazik. A következő régió a Mátra és a Bükk térsége nyolc százalékkal, Debrecen hat százalék, aztán Budapest környéke és Bük–Sárvár következik.

Baldauf Csaba: Az elhangzott NTAK-adatokból látszik, hogy melyek lesznek a felkapott desztinációk, ugyanakkor időszakosan a régiós árazás biztosan terelni fogja a vendégeket. Összességében nagy mozgást várok belföldön, mivel egyre több az olyan turisztikai attrakció, amelyet az elmúlt időszakban adtak át, és a vendégek fel akarják fedezni ezeket. A Balaton és a fürdővárosok népszerűek lesznek, de mindenki a saját érdeklődése és pénztárcája szerint fog dönteni.

Családos Airbnb

Egyre több család kezdte el szervezni a nyaralást azokban az országokban, ahol már megkezdték a nyitást, emiatt pedig nagy ütemben emelkednek a foglalások az Airbnb felületén. Az idei első negyedévben az amerikai foglalások elérték a járvány előtti szintet, de az Egyesült Királyságban és Franciaországban is folyamatos javulásról számolt be az alternatív szálláshelyeket és élményprogramokat kínáló cég. Az év első három hónapjában a családi foglalások meghaladták a kisebb csoportokéit és az egyedül utazókéit. A körülmények pedig ugyan még nem álltak vissza a rendes kerékvágásba az Airbnb szerint, de várakozásaik szerint olyan visszatérés jöhet az utazásban, amilyet eddig még nem láttunk. A San Franciscó-i cég veszteséges évet zárt 2020-ban, ezzel együtt a bő kínálata miatt jobban teljesített, mint a hasonló cégek. Covid-kompatibilis programokra, szabadtéri túrákra, biciklis városnézésre és online foglalkozásokra álltak át, ami úgy tűnik, hogy bejött. Brian Chesky vezérigazgató szerint az idei első negyedéves árbevételük meghaladta a 2019 azonos időszakára vonatkozóakat, még úgy is, hogy a két legerősebb szegmens, a városi és a külföldi utazások száma egyelőre nem állt vissza a normális szintre – a foglalások viszont kilőttek, főleg a családosok miatt.

Lugas: Mi a jelenlegi foglalások szerint a tapasztalat a szállodák és a vidéki vendéglátóhelyek összehasonlításában?

Baldauf Csaba: A vendégigények döntenek. Hadd éljek egy személyes példával. Van, hogy egy jó szolgáltatásokat nyújtó, vendéggel teli szállodába megyek, máskor pedig a Szent György-hegyen bújok el önálló vendégházban. Tény, hogy a szállodai szolgáltatás bizonyos értelemben kész konzerv, ezért is népszerű. A vendégek nagy része nem akar programot szervezni, éttermet keresgélni, csak egy jó büféasztalra, színvonalas szolgáltatásra, tiszta szobára, megfelelő infrastruktúrára vágyik. Amikor megkérdezem a vendégeket, hogy merre kirándultak, legtöbbször az a választ kapom, hogy semerre. Kivétel az a pár lelkes apuka, akik a szálloda környékén futnak. Ugyanez igaz a külföldiek vonatkozásában is, akik átlagosan hét-tíz napot tartózkodnak a szállodákban, és maximum egy vagy két félnapos túrán vesznek részt. Ha magánszálláshelyekre megy az ember, főleg, ha az önellátó, az kicsit a hétköznapok folytatása. De ez pénztárca kérdése is. Magyarországon a kínálat abszolút bőséges, a magánszállások között is van minőségi, pazar helyen és kilátással, kiváló infrastruktúrával. A Balatonon akadnak olyan apartmanok, ahol ellátás nélkül kérnek el egy éjszakára húszezer forintot személyenként, ami sok esetben akár egy szállodai szoba ára félpanzióval.

Lugas: Mit gondolnak arról, hogy a jóslatok szerint többé már nem lesz ugyanolyan olcsó az utazás, mint a pandémia előtt? Egyáltalán mennyit költ az átlagmagyar utazásra?

Termes Nóra: Kérdés, mennyi gyűlt össze üdülési célra. Többször szóba került már a SZÉP-kártya, amelyen nagy összegek halmozódtak fel. Sok utasunk kérdezi, hogy külföldre is fel lehet-e használni, természetesen nem. Tehát kérdés, hogy ha ezeket a nagy összegeket elköltik, utána mi lesz a helyzet.

Baldauf Csaba: Egyszerűen működik a piac, most viszonylag nagy a kereslet és a kínálat is, mert a külföld még részben nem nyitott, tehát lehet magasabb árakat érvényesíteni itthon. A külföldi nyitás először korlátos kapacitásokat hoz, de ahogy elkezd növekedni a kereslet, újabb és újabb kapacitások fognak belépni, és nem gondolnám, hogy a fapados légitársaságok az áremelésben kezdenének el vetélkedni. El fog indulni a pandémia előtti harc, és be fog állni a normalizált kereslet az ahhoz kapcsolódó kapacitással. Most drágulás jön, de utána a piac ezt le fogja szabályozni. Tehát az utazás szabadsága vírustól függetlenül vagy vírussal együtt meg fog maradni. Biztos vagyok abban, hogy az emberek nem mondanak le az utazásról. Valószínű, hogy az valamelyest átalakul, macerásabb lesz, de gyökeres változásról nem beszélhetünk.

Szélessy András: Nagy átalakulásra abszolút nem számítok, főleg nem a belföldi turizmusban. Rövid időn belül beállnak az árak, és minden visszatér a régi kerékvágásba. Bár félek, hogy pár szálloda hamar akarja pótolni a kiesést, és szégyenteljes árat ad meg, ami az egész szakmának árt. Az irreális árak következménye, hogy az emberek külföldre vágynak inkább.

Szélessy András
Fotó: Kastélyhotel Sasvár Resort

Serfőző Zoltán: Elég sok külföldi partnerrel, szállásadóval, utazási irodával vagyunk kapcsolatban Kubától Nepálon keresztül Tanzániáig. Szeretnének minket visszacsábítani. Szinte senki nem emelt árat, sőt az emelt áron inkább kicsivel jobb szolgáltatást kínálnak. Az európai szállásadók és a légitársaságok is nagyon rugalmasak. Két éve nagyon szigorú feltételeket támasztottak, most viszont bármi lehet, csak már menjünk.

Cseh András: Hosszú távra tervezünk, tehát nem emeltünk árakat az idén, nehogy ebből problémájuk legyen a vendégeknek.

Bakancs és luxus

Lugas: Mi várható a hazai utazási szokásokat illetően a jövőben?

Baldauf Csaba: Ez komplex kérdés, a szállodáknak önálló termékként kell meghatározniuk magukat, el kell dönteni, ahogy András is mondta, milyen célcsoportot céloznak meg, azt a vendégkört hogyan tudják a lehető legjobban kiszolgálni, milyen élményeket nyújtanak ahhoz, hogy visszatérjenek. A Covid-időszak miatt lépnek be új területek. A Baraka még nem tudja például, de profitálni fog a világjárványból, mert elkezdtek az emberek túrázni. Olyanok is, akik eddig bakancsot sem húztak, és nyilván először a lakóhelyük környékén sétáltak, de mostanra a túrák és a természet élményeit máshol is kipróbálnák, és esetleg vásárlóerővel is rendelkeznek, hogy megnézzék, milyen a túrázás Thaiföldön, Dél-Amerikában, háromezer méter felett, kis oxigénhiány mellett. Az aktív turizmus összes alága fellendülőben van, és ennek minden kiszolgálóegység nyertese lesz. A másik oldalról megnő az igény a luxus és a tematikus termékek iránt, tehát a bor, a gasztronómia vagy egyéb specializáció kerül előtérbe. Alapszabály, hogy nagy vendégkörnek csak középszerűen felelhet meg az ember, a specializált szolgáltatások azonban célközönséget szolgálnak ki, de hiánytalanul.

Serfőző Zoltán: Az aktív belföldi turizmus biztos emelkedését mi is látjuk, és talán Európa is helyre fog állni nyár végére. A többi kontinens még bizonytalan.

Termes Nóra: Tartalmas, előre megtervezett kalandtúrák, körutazások, wellnessüdülések és tengerparti pihenések várhatók. Az ad hoc kiruccanások, hirtelen ötlettől vezérelt hétvégi bevásárló- és gasztronómiai célú városlátogatások a várható magasabb repülőjegyárak miatt kevésbé lesznek jellemzőek. Ha már utazunk, jobban meg akarjuk ismerni az adott várost, régiót, kihasználni a szálláshely szolgáltatásait. A magyarok többségének az évi tengerparti nyaralás fontos, de a jövőben tudatosabban fogunk választani.

Szabad külföld

A pandémia előtt a magyar nyaralók főként a horvát és az olasz tengerpartot választották autós célpontként, repülővel pedig a görög szigetekre, Törökországba és Tunéziába utaztak. Ezen országok nagy része már jelenleg is elérhető védettségi igazolvány birtokában. Lapzártánkkor nyolc országban (Bahrein, Cseh-, Horvát- és Törökország, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia és Szlovénia) fogadják el kétoldalú megállapodásnak köszönhetően a magyar védettségi igazolványt, Görögországba pedig angol vagy görög nyelven kiállított igazolással lehet utazni, amely a legtöbb oltóközpontban elérhető, illetve hamarosan a koronavirus.gov.hu oldalról is letölthető lesz. Ezt az oltópont orvosa vagy a háziorvos hitelesíti a magyar nyelvű igazolvány alapján.

Azok az országok, amelyek elfogadják a magyar igazolványt, meghatározott idősávot írnak elő a második oltás után. Így 14–28 nappal lehet utazni a második oltás után, általában a plasztikkártya és a papíralapú oltási igazolás együttes felmutatásával. Németország és Olaszország már bejelentette, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcinákkal beoltottak utazhatnak tesztelés és karanténkötelezettség nélkül. Ausztria most vezeti be saját vakcinaigazolványát, így a magyar külügyminisztérium tárgyalhat a kölcsönös elismerésről. A korábbi ígéret szerint a szomszédos országokkal Magyarország mindenképp megállapodásra törekszik. Más európai országok esetében a Szputnyik V-vel oltottak reménykedhetnek, hogy hamarosan lezárul az EMA vizsgálata az oltóanyagot illetően, a Sinopharm kapcsán pedig, hogy a külföldi célországok nemcsak az EMA, de a WHO által ajánlott vakcinákat is elfogadják – ahogy azt Ausztria is teszi.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.