A kaposvári lobogófaktor

Ez az 1911-ben feladott kaposvári képeslap a nagybetűs „Szép képeslapot” testesíti meg.

Balázs D. Attila
2021. 10. 24. 8:00

Ez az 1911-ben feladott kaposvári képeslap a nagybetűs „Szép képeslapot” testesíti meg.

Az a gyűjtő, aki szenvedélyének már hosszabb ideje, adott esetben több mint egy évtizede hódol, az akár több százezernyi képeslaptípussal találkozhat. Jómagam is közelítek a millióhoz, hiszen a válogatás, vagyis a „vadászat”, sok találkozást eredményezett. Az eltelt idő, a tapasztalat mellett nagy kalandot is jelent, hiszen átlagon felüli lapokkal hozhat össze a sors. De hogy mi az átlagon felüli, az egy igen sokrétű történet.

Van, akinek ez a tényező a képeslap sérülésmentességét jelenti, akad, akinek a régiséget, vagy a dokumentumértéket. De van olyan gyűjtő, akinek a ritkaságot takarja, s persze van, akinek mi mást, mint a szépséget, ami megint csak egy nagyon tág – gyűjtési – fogalom. Ez az 1911-ben feladott kaposvári képeslap a sorjázó bérkocsikkal, háttérben a Nagyboldogasszony-székesegyházzal, az én szememben is magát a nagybetűs „Szép képeslapot” testesíti meg, hiszen egy mozgalmas, arányos, pontosan színezett, igényes felvételt mutat Somogy vármegye székvárosáról. Mindezt tetézi, hogy a fotográfia jobb szélén feltűnik egy nagy, címeres magyar zászló is, ami számomra mindig hozzáad egy réges-régi képes levelezőlap értékéhez. Mert a „lobogófaktortól” az igazi magyar gyűjtő szíve mindig megdobban.

Az Időutazás a magyar múltba 33. része egy hihetetlen időforgatagba került tasnádi felvételt mutat be.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: A kaposvári Erzsébet utca a székesegyházzal. Fenyvesi Béla 1911-ben postára adott helyi képeslapkiadása. (Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.