Az amerikai fiatalok többsége alkalmatlan a katonaságra

Egy új tanulmány szerint egyre több amerikai fiatal alkalmatlan a katonai szolgálatra. Az amerikai fiatalok 77 százaléka nem jogosult a katonaságra túlsúlya, kábítószer-használata vagy mentális és fizikai egészségügyi problémái miatt. A tanulmány alapján jelenleg az amerikaiak többsége a katonaságból és a hadkötelezettségből is kizárható állapotban van.

Magyar Nemzet
Forrás: Military.com2022. 11. 28. 10:49
null
Hajdúhadház, 2022. június 15. Amerikai katonák sorakoznak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzõ Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. június 15-én. Közös járõrözést hajtanak végre amerikai és magyar katonák Hajdú-Bihar- és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pentagon egy új tanulmánya szerint az amerikai fiatalok 77 százaléka nem teljesíthetne katonai szolgálatot felmentés nélkül túlsúlya, kábítószer-használata vagy mentális és fizikai egészségügyi problémái miatt – olvasható a Military.com cikkében.

A Pentagon 2020-as minősített katonai felszerelésekről szóló tanulmányának eredményeit részletező tanulmány hatszázalékos növekedést mutat a védelmi minisztérium legutóbbi, 2017-es kutatásához képest, amely szerint az amerikaiak 71 százaléka nem lenne alkalmas a katonaságra.

 

Miért nem alkalmasak katonaságra az amerikai fiatalok?

„A fiatalokat nem kizárólag egyetlen okból zárják ki a katonaságból.”

Bár legelterjedtebb a túlsúly (11 százalék), ott van a kábítószer- és alkoholfogyasztás (nyolc százalék), valamint az egészségügyi/fizikai egészségi állapot (hét százalék) is 

– számol be a Pentagon által készített tanulmány, amely 17–24 év közötti amerikaiakat vizsgált.

A mentális egészség az elzárások 4 százalékát, míg a magatartás vagy eltartottság a kizárások egy százalékát tette ki. A legtöbb fiatal 44 százalékát több okból is diszkvalifikálták a katonaságból.

A katonaságból és hadkötelezettségből immár az amerikai fiatalok többsége kizárható Fotó: Pixabay

A friss adatok lelombozó képet festenek arról, hogy jelenleg mi sújtja a katonai toborzókat, ami miatt egyre csökken a potenciális katonák száma.

Charlie Dietz őrnagy, a védelmi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy a Military.commal megosztott tanulmány pontos, és hozzátette, hogy a jelenlegi toborzás helyzete kihívásokkal fenyegeti az összes szolgálati helyet.

Sok olyan tényező van, amely a helyzet kiváltója lehet, mint például az, hogy a fiatalok elszakadtak ettől a szakmától és érdektelenebbek az előző generációkhoz képest. 

„A csökkenő veterán népesség és a katonai hatás csökkenése hozzájárult ahhoz, hogy egy olyan generáció alakuljon ki, amely nem ismeri a katonai szolgálatot, ami a katonai sztereotípiák túlzott elterjedését eredményezte” 

– mondta Dietz.

 

Amerika vezetőinek hozzáállása a katonasághoz

A törvényhozók egész évben napirenden tartották a katonasági toborzás ügyét. Thom Tillis szenátor, a Szenátus Fegyveres Szolgálat Bizottságának tagja egy április 27-i meghallgatáson kijelentette, hogy aggódik amiatt, hogy 

sok amerikai alkalmatlansága a hadkötelezettségre készenléti problémákhoz vezethet.

„Őszintén szólva attól tartok, hogy a teljesen önkéntes haderő felé vezető út kapujában állunk. Ezt pedig az aggasztó tendencia miatt gondolom, miszerint csekély és egyre csökkenő számú amerikai van, aki jogosult és/vagy érdeklődik a katonai szolgálat iránt” – mondta Tillis. 

Hozzátette, hogy „minden egyes felmérés rossz irányba mutat, amely a katonasági toborzás számait követi”.

Egy katonai kényszerhelyzet esetén bajban lenne az Egyesült Államok a sok amerikai fiatal katonaságra való alkalmatlansága miatt Fotó: Pixabay

A Tanács az Erős Amerikáért nyugalmazott katonatisztekből, rendfenntartókból és üzleti vezetőkből álló nonprofit szervezet, amely a gyermekek jobb táplálkozását és egészséges életmódját szorgalmazza. 

Az említett szervezet sajtóközleményt adott ki, amelyben aggodalmát fejezte ki az eredmények miatt.

A csoport felszólította a washingtoni törvényhozókat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a fiatalabb generációk is lehetőséget kapjanak a katonai szolgálatra.

„A Mission: Readiness nyugalmazott admirálisai és tábornokai elismerik, hogy az elhízás kiváltó okai ellen nem tehet semmit a hadsereg” – áll az Erős Amerikáért Tanács közleményében. 

Azonban a következőt is kihangsúlyozták: 

„A katonai szolgálatra alkalmatlan fiatalok számának növekedésének elősegítésében minden eddiginél fontosabb, hogy a politikai döntéshozók, köztük az állami és a helyi iskolai tanácsok népszerűsítsék az egészséges táplálkozást, a friss és tápláló ételekhez való hozzáférést, valamint a gyermekek korai fizikai aktivitását”.

Dietz azt mondta a Military.comnak, hogy a hadsereg tartaléka veszélybe kerül, ha elmulasztják a 2022-es pénzügyi évre kitűzött toborzási célokat.

A katonai szolgálat Magyarországon

Az önkéntes katonai szolgálat az első nyolc hétben alapkiképzésen, majd géppuskával és pisztollyal végrehajtott általános lövészalapképzésen vesz részt az önkéntes katona. 

A különféle foglalkozások során pedig műszaki, híradó, általános harcászati, egészségügyi, vegyvédelmi és területvédelmi ismereteket sajátíthat el. 

Ezt követően választhat, hogy marad az addigi képzést végző területvédelmi köteléknél és lövészkiképzésen vesz részt, vagy szakfelkészítést kap egy úgynevezett műveleti besorolású alakulatnál az ország más pontján.

Ehhez magasabb szintű alkalmassági vizsgálat szükséges, amely teljesítése után búvár, ejtőernyős, logisztikai vagy esetleg speciális lövészképzéseket kap és megismerkedhet a Magyar Honvédségnél rendszeresített gépjárművek, harcjárművek, illetve munkagépek kezelésével is.

Az első kiképzési ciklus végén a résztvevő az egységes követelmények alapján a fegyveres harc alapfeladataira kiképzett, a katonai szolgálat normáit ismerő és követő, a katonai szolgálattal járó fizikai terhelések elviselésére képes katona lesz, aki alapvető katonai ismeretekkel és képességekkel rendelkezik a második ciklusban tervezett további szakalapozó és szakkiképzések megkezdéséhez. 

Sőt, már ez az első ciklus is átfogó honvédelmi ismereteket nyújtó képzést, valamint stabil kereseti lehetőséget, megélhetési alternatívát kínál.

Emellett az önkéntes katonai szolgálat második ciklusának végén életvezetési tanácsokkal, stressz- és konfliktuskezelési, problémamegoldási és kommunikációs stratégiákkal segítik a jelentkezők elhelyezkedését a polgári életben, ami a katona leszerelését követően megkönnyíti a tájékozódást a civil életben is. 

A fizikai és szellemi kihívást támasztó kiképzésen nagy hangsúlyt kap a csapatmunka, a fegyelem és a szabályok betartása. 

A szolgálat az önkéntességen alapul, ezért bármikor megszüntethető.

Borítókép: Amerikai katonák sorakoznak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. június 15-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.