A szülői érintés gyógyír lehet a csecsemő fájdalmára

A tudósok 27 legfeljebb három hónapos csecsemő agyi tevékenységét tanulmányozták.

Forrás: MTI2020. 09. 24. 22:14
null
Édesanya kisbabájával: a legalapvetőbb emberi kapcsolat Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökken a fájdalom kiváltotta agyi válasz azoknál a csecsemőknél, akik bőrkontaktusban vannak szüleikkel a sarokvér levételekor – derül ki egy csütörtökön megjelent tanulmányból.

A tudósok 27 legfeljebb három hónapos csecsemő agyi tevékenységét tanulmányozták, miközben vért vettek a sarkukból a rutinszerű szűrővizsgálathoz. Megállapították, hogy az agytevékenység nem hagyott alább azoknál a babáknál, akiket ruhában vagy takaróban tartottak a szúráskor, ami a bőrkontaktus alapvető fontosságára utal.

„Noha azt nem tudjuk megállapítani, hogy a csecsemő tényleg kevesebb fájdalmat él-e át, eredményeink megerősítik a szülők és újszülött babájuk közötti bőrkontaktus fontos szerepét. Amikor a szülő bőre érintkezett a babáéval, a fájdalom kiváltotta agyi tevékenység valamennyit csökkent” – mondta Lorenzo Fabrizi, a University College London tudósa, a kutatás egyik vezetője.

Édesanya kisbabájával: a legalapvetőbb emberi kapcsolat
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A European Journal of Pain című szaklapban megjelent tanulmány leírja, hogy a fájdalomra adott első agyi válaszreakció azonos volt a bebugyolált és a bőrkontaktust érző csecsemőknél.

Azonban amikor a sarok megszúrása egy négy-öt hullámból álló agyi választ váltott ki, a bőrkontaktust élvező babáknál az utolsó hullámok enyhébbek voltak.

„Sok éve tudják a szülők és az orvosok, milyen fontos a babáknak a bőrkontaktus. Most kimutattuk, hogy ennek a megfigyelésnek szilárd idegtudományi alapja van, ami igen izgalmas felfedezés” – összegezte Judith Meek, az UCL kutatója, a tanulmány társszerzője.

Minden kisgyerek agya rendelkezik egyfajta szuperképességgel

Ellentétben a felnőttekkel, akiknél a beszéd és beszédértés már egyértelműen a bal agyféltekéhez kötött, a gyerekek mindkét agyféltekéjüket használják ezekre a feladatokra. Ez azért szerencsés, mert a bal agyfélteke korai sérülése esetén a jobb még átveheti a szerepét. A csecsemők és kisgyerekek agya olyan szuperképességekkel rendelkezik, amiket később elveszítünk – állítják a Georgetown Egyetem Orvosi Központjának idegtudósai. Míg a felnőttekben a legtöbb körülírt funkció az egyik vagy másik agyfélteke meghatározott régiójához kötődik, a gyerekek ugyanazon feladat megoldásához jobb és bal agyféltekéjüket egyaránt használják. Ez a megfigyelés hozzájárul annak magyarázatához, miért épülnek fel a gyerekek sokkal sikeresebben az agyi sérülésekből, mint a felnőttek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.