Az immunsejtek egy csoportja segíti a mutálódott vírusok elleni védekezést

Az immunrendszer segítő sejtjeinek egy különleges csoportját fedezték fel egerekben kutatók, ezek a sejtek hosszan megtelepednek a tüdőben egy fertőzés után és támogatják az immunrendszert egy mutálódott influenzavírussal való újabb fertőzés elleni harcban.

Forrás: MTI2021. 01. 12. 11:55
null
Az immunrendszer segítő sejtjeinek egy különleges csoportját fedezték fel egerekben kutatók Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az influenza elleni oltásokat minden évben az aktuálisan terjedő influenzatörzshöz kell igazítani. Carolyn King bázeli kutató és munkatársai egerek tüdejében bizonyos immunsejtek két típusát azonosították, amelyek az influenzavírussal való megfertőződés után még hosszan a szövetekben maradnak.

Ezek az úgynevezett helper, vagyis segítő T-sejtek (TH-sejtek) gyorsan és hatékonyan támogatják az immunrendszert egy új, kissé megváltozott influenzavírussal való fertőződés esetén.

„Ezek a TH-sejtek érdekes kiindulópontjai lehetnek a hosszabban hatásos influenzaoltásoknak” – mondta David Schreiner, a Bázeli Egyetem munkatársa.

Az immunrendszer segítő sejtjeinek egy különleges csoportját fedezték fel egerekben kutatók
Fotó: Flickr

Az emlékezősejtek két típusa különböző feladatot végez – közölték a tudósok a Science Immunology című tudományos lapban. Az egyik típus egy fertőzés visszatérése esetén jeladó anyagot bocsát ki, hogy az immunsejtek halálosabb eszközökkel vehesse fel a harcot a vírusokkal szemben. A másik típus az antitesteket termelő B-sejteket támogatja – írták a szakértők.

Az oltóanyagok, amelyek ezeknek a speciális TH-sejteknek a képződését támogató hatóanyagokat tartalmaznak, hatékonyabbá teszik a védekezést a mutálódó influenzavírusok ellen.

Az immunrendszer most felismert védekező módszerei légúti betegségeket okozó más kórokozókkal való ismételt megfertőződés esetén is működhetnek.

Az univerzum titkait kutatják az új NASA-missziók

Az Úttörők nevű új program keretében az amerikai űrügynökség négy, kisebb volumenű asztrofizikai küldetést választott ki.

A kozmikus jelenségek, mint például a galaxis (az univerzum) kialakulása és fejlődése, az exobolygók kutatása, valamint a nagy energiájú neutrínók és a neutroncsillagok egyesülésének feltárására új platformokkal, kis méretű műholdak, úgynevezett SmallSatok, valamint tudományos léggömbök segítségével készül a NASA – írja a hirado.hu.

„Ezeknek a vizsgálatoknak kiemelt célja, hogy kiderítse, hogyan lehet nagy hatású asztrofizikai kísérleteket végezni kis költségvetéssel” – mondta Thomas H. Zurbuchen, a NASA tudományos missziójának munkatársa. „Ezek a kísérletek olyasmire lesznek képesek, amiket az egyéb NASA-projektek jelenleg nem tesznek lehetővé, és hasznos kiegészítést nyújtanak majd ahhoz, hogy pótoljuk hiányzó ismereteinket az univerzum egészének megértéséhez” – olvasható a NASA oldalán.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.