DNS-vizsgálat dönthet Kolumbusz Kristóf származásáról

A 15. századi híres felfedező eredete homályba vész, a legközkeletűbb elmélet szerint Genovából származott.

Forrás: MTI2021. 05. 19. 17:08
null
Egyelőre homályba vész Klumbusz Kristóf eredete Fotó: Kyle Forrás: flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nemzetközi kutatócsoport DNS-vizsgálattal próbálja kideríteni, hogy valójában honnan származott Kolumbusz Kristóf. Az eredményeket októberben publikálják.

A 15. századi híres felfedező eredete homályba vész, a legközkeletűbb elmélet szerint Genovából származott, de más elméletek spanyol, portugál, horvát, lengyel eredetéről szólnak. A múlt feltárásában komoly áttörést hozhat Kolumbusz maradványainak DNS-vizsgálata.

A Granadai Egyetem kutatói 2003-ban DNS-vizsgálattal azonosították a 515 éve elhunyt felfedezőt a sevillai katedrálisban lévő síremlékében talált maradványok alapján. Ám akkor a géntechnológia még nem volt elég fejlett, ezért a további kutatásokkal felhagytak.

A DNS-technológia viszont azóta annyit fejlődött, hogy a szakemberek szerint érdemes folytatni a kutatást. Jose Antonio Lorente, a Granadai Egyetem törvényszéki orvostudományi professzora szerint a radikális fejlődés ma már lehetővé teszi a nagyon kis töredékek vizsgálatát. Mint mondta: a kutatók Kolumbusz négy kis csontdarabját, a fiától, Hernandótól származó hét csontdarabot és egy fogat, valamint a testvérétől, Diegótól származó tucatnyi rossz állapotban lévő csontdarabot vizsgálják.

Egyelőre homályba vész Kolumbusz Kristóf eredete
Fotó: flickr

A genetikai azonosításban európai és amerikai laboratóriumok is részt vesznek.

A közös munka bevezetéseként a Granadai Egyetem szerdán rendezte meg az első világtalálkozót a Kolumbusz-kutatók számára, akik bemutathatják elméleteiket a felfedező eredetével kapcsolatban.

Kolumbusz négy tengerentúli útja a spanyolok megbízásából 1492 és 1504 között megnyitotta az utat Európa számára az akkoriban Újvilágnak nevezett Amerika gyarmatosításához. Kolumbusz 1506. május 20-án halt meg, a spanyolországi Valladolidban temették el, majd később a sevillai katedrálisban helyezték nyugalomra.

Eltörlik a Kolumbusz napot New York állami iskoláiban

A New York-i oktatási minisztérium bejelentette, hogy az állami iskolákban a következő tanévtől nem ünneplik, és nem ismerik el a Kolumbusz napot, helyette bennszülöttek napját fognak tartani, megmutatva, hogy kik voltak az amerikai kontinens első lakói – írja a V4NA Hírügynökség. „Az őslakosok napja elismeri, hogy a bennszülöttek az első lakói annak a földnek, amely hazánkká vált” – mondta Nathaniel Styer, New York oktatási osztályának vezetője. „Az őslakosok napjának ünnepként való elismerésével reflektorfénybe kerülnek az őslakosok történetei, kultúrája és hagyományaik. Alig várjuk, hogy ezt a napot megünnepelhessük a következő tanévben” – tette hozzá.

A cikk IDE kattintva olvasható tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.