Egy csaknem százéves tengeralattjáró roncsát találták meg

Az Egyesült Államok-beli Maryland állam partjai előtt találták meg annak az amerikai tengeralattjárónak a roncsát, amely feltehetőleg legalább 100 éves. Az R-8 1936-ban süllyedt el Ocean City közelében – írta meg a Zala megyei hírportál, a The Baltimore Sun című amerikai lap információit.

Forrás: zaol.hu2020. 12. 12. 10:36
null
A Maryland állambeli Ocean City partvidékén süllyedt el a tengeralattjáró Fotó: Jim Lo Scalzo Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltehetőleg egy csaknem százéves amerikai tengeralattjáró roncsát találták meg Maryland állam partjai előtt – közölte a The Baltimore Sun című amerikai lap az Atlantic Wreck Salvage roncsmentő cégre hivatkozva.

A cég szerint a roncsot hanglokátor segítségével és történelmi feljegyzések alapján sikerült megtalálni. Hozzátette, hogy az R-8 egyike azon kevés amerikai tengeralattjáró-roncsnak, amely az Egyesült Államok keleti partvidékén búvárkodásra alkalmas mélységben található.

„Úgy tűnik a hanglokátor képei alapján, hogy a terület egy jól megőrzött R-osztályú tengeralattjáró példányát rejti” – mondta Eric Takakjian kapitány, az R-8 kutatócsapat vezetője.

Garry Kozak, hanglokátor szakember szerint szinte semmi kétség, hogy az R-8-at találták meg.

A Maryland állambeli Ocean City partvidékén süllyedt el a tengeralattjáró
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Az amerikai haditengerészet összesen 27 darab R-osztályú tengeralattjárót állított hadrendbe az első világháború alatt. Az R-8 1918-ban épült és főleg haditengerészeti gyakorlatokon vett részt Kalifornia partjai előtt és a Mexikói-öbölben. 1930-ban kivonták az aktív szolgálatból és a tartalék flotta kötelékébe helyezték Philadelphiában. Később célpontként használták légitámadások gyakorlásához.

A tengeralattjáró 1936-ban süllyedt el Ocean City közelében.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.