Egyedülálló kötettel ünneplik a Flipper játék 150. születésnapját

A kiadvány a népszerű játék, valamint a játéktermek hazai történetén vezeti végig olvasóit az 1930-as évektől kezdve.

Forrás: MTI, facebook.com/PbalGalleryFlipper2021. 07. 02. 20:49
null
A Flippermúzeumban minden kiállítási tárggyal játszani is lehet Forrás: facebook.com/PbalGalleryFlipper
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedülálló kötettel ünnepli a Flippermúzeum a játék születésének 150. évfordulóját: A flipper múzeuma című kiadvány a népszerű játék, valamint a játéktermek hazai történetén vezeti végig olvasóit az 1930-as évektől egészen a múzeum megszületéséig – közölte a Flippermúzeum pénteken az MTI-vel.

Az első flipper megszületésének 150. évfordulóján jelentkezik műfajában hiánypótló kötettel a nemzetközileg is ismert budapesti Flippermúzeum. A mintegy 250 oldalas kiadvány egyszerre játéktörténeti áttekintés, album és portrégyűjtemény. A fotókkal illusztrált könyvet Pataki Márk írta, Szálinger Balázs szerkesztette, a kötet külső megjelenését pedig Földi Hajnal készítette – olvasható a közleményben.

Mint írják,

helyet kapnak a kötetben a 30-as évek, a szocializmus és a rendszerváltás időszakai, ahogyan a játéktermi játékok újbóli feltámadása a 2000-es évek elején, így a Flippermúzeum elindulása is.

A kötetből képet kaphatnak az érdeklődők arról, hogy milyen lehetett, amikor még Karinthy Frigyes vagy a kor ünnepelt színészei, köztük Gombaszögi Ella és Ráday Imre vívtak csatákat a magyar gyártmányú flipperősökön. De az ezt követő fejezetekben feltárul például Derrick, valamint Piedone és Ötvös Csöpi és a játéktermek kapcsolódása is.

A Flippermúzeumban minden kiállítási tárggyal játszani is lehet
Fotó: facebook.com/PbalGalleryFlipper

A könyvből kiderül,

hogyan történhetett meg, hogy nyugaton gyártott drága flippergépeket a meglehetősen zárt Kádár-rendszerben már 1962-től – amikor még a Coca-Cola is tiltólistán volt itthon – szinte korlátlanul importáltak; valamint honnan volt pénze a magyar államnak a valutaínséges szocializmusban a gépek tömeges importjára.

A Budapest XIII. kerületében található Flippermúzeum több mint 160 szabadjátékra állított, kivétel nélkül kipróbálható játékautomatát mutat be az első hagyományos gépektől kezdve a modern flipperekig, valamint néhány népszerű játéktermi videójátékig – áll az összegzésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.