Elolvadt az Antarktiszról 2017-ben letört A68 nevű jéghegy

Az A68 a műholdak korának jéghegye, ezért valószínűleg az első, amelyik a közösségi média sztárja lett.

Forrás: MTI2021. 04. 18. 16:32
null
Az első jéghegy, amely a közösségi média sztárja lett (A brit védelmi minisztérium (MoD) által közreadott, a brit légierõ egyik gépérõl készített fénykép az Antarktiszról 2017-ben levált A68a jéghegy egy darabjáról az Atlanti-óceán déli részén elterülõ Déli-Georgia-sziget térségében) Fotó: Phil Dye Forrás: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Phil Dye
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elolvadt az A68, a közösségi média sztárjává vált gigajéghely, amelyik az Antarktiszról tört le 2017-ben.

A jéghegy területe akkoriban majdnem hatezer négyzetkilométer volt – írta a BBC hírportálja.

Mára azonban a műholdfelvételen alapján a gigajéghegy számtalan kis darabra töredezett, az amerikai National Ice Center jégkutató központ úgy ítélte meg, nincs értelme tovább követni.

Az A68 az Antarktiszi-félsziget szélén lévő Larson C-selfjégről szakadt el, egy éven át alig mozdult. Ezután egyre növekvő sebességgel kezdett észak felé sodródni az erős áramlatok és szelek segítségével.

A milliárd tonnás tömb az ismert útvonalon haladt tovább, az Atlanti-óceán déli vizein a brit tengerentúli területekhez tartozó Déli-Georgia-sziget felé sodródott, ahol a legnagyobb jéghegyek szokták végezni úgy, hogy a sekély vizekben lassan elolvadnak.

Ezt azonban az A68-nak azonban valahogy sikerült megúsznia, végül a hullámok, a meleg tengervíz és a levegő emelkedő hőmérséklete végzett vele, egyszerűen kis darabokra töredezett szét.

Az első jéghegy, amely a közösségi média sztárja lett (A brit védelmi minisztérium (MoD) által közreadott, a brit légierõ egyik gépérõl készített fénykép az Antarktiszról 2017-ben levált A68a jéghegy egy darabjáról az Atlanti-óceán déli részén elterülõ Déli-Georgia-sziget térségében)

Fotó: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Phil Dye

„Lenyűgöző, milyen sokáig kitartott” – mondta Adrian Luckman, a Swansea-i Egyetem kutatója a BBC-nek.

Az A68 a műholdak korának jéghegye, ezért valószínűleg az első, amelyik a közösségi média sztárja lett.

Különösen akkor beszéltek róla sokat, amikor félő volt, hogy Déli-Georgia partjainál megfeneklik, elvágva ezzel a pingvinek útját a táplálékhoz, az emberek pedig aggódni kezdtek az állatokért.

Körbehajózták a gigantikus A74 antarktiszi jéghegyet

Körbehajózta az Antarktisz egy selfjegéről leszakadt gigantikus A74 antarktiszi jéghegyet a Polarstern német kutatóhajó – számolt be róla korábban a BBC hírportálja. A hajó a hétvégén kerülte meg az 1290 négyzetkilométeres fagyott tömböt. Útja alatt át kellett navigálnia a szűk csatornán, mely a két hete leszakadt jéghegyet a Brunt-selfjégtől (a partról a tengerbe nyúló jégtömeg) elválasztja. Az európai Unió Sentinel-2 műholdjának sikerült felvételt készítenie a hajóról a művelet közben.

A cikk IDE kattintva olvasható tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.