Ez a műanyagszemét szennyezi leginkább az óceánjainkat

Az elvitelre vásárolt élelmiszerek csomagolóanyaga és az italospalackok alkotják az óceánokban lévő műanyagszemét többségét egy spanyol kutatás szerint. Az elemzés kimutatta, hogy a legnagyobb szemétkoncentráció a partok mentén és a partközeli tengerfenéken található – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 06. 14. 14:15
null
A legnagyobb szemétkoncentráció a partok mentén és a partközeli tengerfenéken található Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nature Sustainability című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői kimutatták, hogy az óceánokat szennyező műanyagszemét 75 százalékát 10 termék adja és annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a szennyezésnek magánál a forrásnál kell véget vetni.

Az óceánok műanyagszennyezéséről készült eddigi legátfogóbb tanulmány világszerte 36 adatbázis 12 millió adatának elemzésére alapul.

Az elemzésbe a három centiméternél nagyobb azonosítható termékeket vonták be, kizárták a mikroműanyagot és a kisebb műanyagdarabokat.

A műanyagszemét legnagyobb mértékben a partok mentén és a partközeli tengerfenéken található
Fotó: PEXELS

A Cádizi Egyetem szakemberei vezette kutatás szerint az egyszerhasználatos zacskók, műanyagpalackok, élelmiszeresdobozok és -csomagolóanyagok a négy leggyakoribb tengereket szennyező termék, az emberek általi szennyezés mintegy felét adják.

A 10 termék között vannak továbbá a műanyagkupakok és a halászhálók; a szívószálak és a műanyag italkeverők adják a szemét 2,3 százalékát, a fültisztítók és nyalókák tartója 0,16 százalékot.

Nem lepett meg minket, hogy a műanyag alkotja az óceáni szemét 80 százalékát, de az igen, hogy az elvitelre vásárolt élelmiszerek csomagolásának ilyen magas az aránya

– idézte Carmen Morales-Casellest, a kutatás vezetőjét a The Guardian című brit napilap honlapja.– Ezek az információk segítik a politikusokat abban, hogy fellépjenek és megpróbálják elzárni az óceánokba folyó tengeri hulladék csapját ahelyett, hogy csupán eltakarítják a hulladékot.

Az elemzés kimutatta, hogy a legnagyobb szemétkoncentráció a partok mentén és a partközeli tengerfenéken található. A kutatók szerint a szelek és a hullámok sodorják a szemetet a partokhoz, ahol felhalmozódik a közeli tengerfenéken.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Mesterséges intelligencia jelzi előre az óceáni műanyag szemét irányát

Mesterséges intelligencia segítségével jelzi előre egy új találmány, merre áramlik az óceáni műanyag szemét a Galápagos-szigetek környékén.

Évente több mint nyolc tonna műanyag hulladékot gyűjtenek össze az ecuadori partoktól mintegy ezer kilométerre fekvő csendes-óceáni szigetcsoport, a Galápagos partjainál – mondta Stephanie Ypma, az Utrechti Egyetem kutatója az Európai Földtudományi Unió online konferenciáján.

A hulladék forrása az amerikai kontinens és a hagy halászflották. Az áramlatok körbehordják a szemetet az egyedülálló növény- és állatvilága miatt UNESCO-világörökségnek számító szigetcsoport körül.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.