Ez már komoly: több mint 40 fokos hőingadozás Németországban

Ilyen mértékű hőmérséklet-változásra még nem volt példa Németországban a mérések kezdete óta.

Forrás: MTI2021. 02. 23. 16:26
null
Alig néhány nappal ezelőtt még mindent a hó és a jég uralt a német tájakon Fotó: Matthias Schrader Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hét alatt csaknem 42 fokkal emelkedett a hőmérséklet egy német meteorológiai állomáson, ilyen mértékű változásra még nem volt példa Németországban a mérések kezdete óta – közölte kedden a Német Időjárási Szolgálat (DWD).

A közép-németországi Göttingen mérőállomásán február 14-én még mínusz 23,8 Celsius-fokos hideget mértek, február 21-én viszont már plusz 18,1 fokot, ami 41,9 Celsius-fok hőmérsékletváltozást jelent hét nap alatt.

Ezt megközelítő hőmérsékletingadozásra csak a távoli múltban volt példa: 1880 májusában, vagyis a feljegyzések kezdeti időszakában mértek 41 fokos felmelegedést hét nap alatt.

Alig néhány nappal ezelőtt még mindent a hó és a jég uralt a német tájakon
Fotó: MTI/AP

Észak-Németországban hétfőn két helyen is megdőlt a melegrekord: a schleswig-holsteini Quickbornban 18,9, az egyik hamburgi mérőállomáson pedig 21,1 fokot mértek. Előbbi helyen 1,1, utóbbi állomáson pedig 3 fokkal haladta meg a hőmérséklet a korábbi rekordot.

Hamburgban a meteorológiai feljegyzések kezdte óta első ízben emelkedett 20 fok fölé a hőmérséklet télen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.