Győzött az őrület: áthelyezte alapítója szobrát a British Museum

A döntést részben a George Floyd halála után fellángolt Black Lives Matter mozgalom nyomán hozták.

Forrás: MTI2020. 08. 25. 18:58
League Managers Association PR Shoot 25/11/2014
Pr Shoot - League Managers Association PR Shoot - British Museum, London - 25/11/14 LMA Annual Management Conference Mandatory Credit: Action Images / Steven Paston EDITORIAL USE ONLY. - MT1ACI13102147 Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltávolította talapzatáról és áthelyezte alapítója, a rabszolgatartó Hans Sloane mellszobrát a londoni British Museum.

„Ledöntöttük a szobrot a talapzatról, ahol senki nem nézte őt, és rivaldafénybe helyeztük. Semmit sem szabad eltitkolnunk. A gyógyulás tudás” – magyarázott a döntésről Hartwig Fischer, az intézmény igazgatója a The Daily Telegraph napilapnak.

Fischer hozzátette, hogy a mellszobor a múzeum egy biztonságos tárlójában van együtt olyan műtárgyakkal, amelyek bemutatják munkásságát a Brit Birodalom kontextusában.

„Történelmünket meg kell érteni” – hangoztatta az igazgató.

A döntést részben az Egyesült Államokban rendőri erőszak áldozatává vált George Floyd halála után fellángolt Black Lives Matter mozgalom nyomán hozták – közölték a múzeum kurátorai.

Az 1660-ban Írországban született Hans Sloane orvos, biológus volt, Jamaica szigetén volt cukornádültetvénye, ahol rabszolgákkal dolgoztatott. Műkincsekből, fosszíliákból, festményekből, érmékből álló műgyűjteményét ebből finanszírozta.

A British Museum megalapításkor gyűjteménye az intézmény tulajdonába került. Sloane-ról számos utcát, teret neveztek el az évszázadok során Nagy-Britanniában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.