Hazatértek a kölcsönadott pandák

Két óriáspanda tért haza a délnyugat-kínai Csengtuba vasárnap Kanadából, mivel a kanadai állatkert, amelyben éltek, nem tudta biztosítani számukra a táplálékot a koronavírus-járvány miatt.

Forrás: MTI2020. 11. 30. 11:04
null
Pandamama kölykével a tajpeji állatkertben. Fotó: - Forrás: MTI/EPA/Tajpeji Állatkert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ta Mao és Er Sun repülőgépe vasárnap kora reggel érkezett meg a Szecsuán tartománybeli Csengtu repülőterére. Az óriáspandákat karanténba helyezték – közölte a csengtui pandakutató és -szaporítóközpont.

A Calgary-i Állatkert idén jelezte, hogy a pandémia alatti szállítási korlátozások miatt nem tudnak elegendő bambuszt biztosítani az óriáspandák etetéséhez. A kínai pandaközponttal folyatott tárgyalásokon végül abban állapodtak meg, hogy az egzotikus állatokat kölcsönzésük lejárta előtt visszaküldik.

Pandamama kölykével a tajpeji állatkertben.
Fotó: MTI/EPA/Tajpeji Állatkert

A csengtui pandaközpont vasárnapi közleményében köszönetet mondott az óriáspandák gondozásáért, Kanada részvételéért az óriáspandák megmentésére irányuló erőfeszítésekben, és további együttműködésre szólította fel mindkét országot a védett fajok megóvása érdekében.

A pandák 2013 óta éltek Kanadában, amikor a két ország közötti állatvédelmi megállapodás keretében Kína tíz évre kölcsönadta őket. Öt évet töltöttek a Torontói Állatkertben, majd 2018 márciusában kerültek a Calgary-i Állatkertbe ikerkölykeikkel együtt, amelyek már januárban visszatértek Kínába. A kölykök, Csia Panpan és Csia Jüejüe 2015. október 13-án jöttek világra Torontóban.

A csengtui kutatóközpont 17 országgal és régióval kötött szerződést óriáspandák kölcsönzéséről 1994 óta. Jelenleg hét országgal működik együtt az óriáspandák kutatásában és szaporításában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.