Késéssel fejlődnek a növények a szokatlan hideg miatt

Két héttel le van maradva a növényvilág a fejlődésben az ilyenkor megszokotthoz képest – írja az Időkép.

Forrás: idokep.hu2021. 06. 01. 16:41
null
A kép illusztráció Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hetes lemaradással kell számolniuk a magyar növénytermesztőknek. Csapadék ugyan bőségesen jutott a szántókra, de a hideg idő nem kedvezett a termőföldeknek. Az elmúlt hetekben az átlagoshoz képest 3-5 fokkal hidegebb volt a napi középhőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzése szerint a hűvös idő miatt növényeink fenológiai fázisai mintegy két héttel le vannak maradva az ilyenkor szokásostól. A túlzottan alacsony hőmérséklet leginkább a napraforgó és kukorica fejlődésében okozott lemaradást. A gyomok viszont a sok csapadék miatt elszaporodtak, mely újabb problámákat vet fel a gazdák számára.

A kép illusztráció
Fotó: unsplash

A hűvös, csapadékos idő a gyümölcstermesztésben is károkat okoz, sok termés megbetegedett a május folyamán.

Az eredeti, teljes cikk ITT érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.