Növelik a koronavírus kockázatát az iPhone telefonok

New York tömegközlekedési vállalata szerint veszélyt jelentenek az Apple termékeit használó utasok.

Forrás: origo.hu2020. 08. 14. 13:20
null
New Orleans, 2020. július 16. 2019. augusztus 11-én New Orleansban készített kép egy iPhone okostelefon Facebook- és Messenger-alkalmazásairól. 2020. július 16-án az Európai Unió Bírósága, a Curia érvénytelenítette az EU és az Egyesült Államok között létrejött, a személyes adatok továbbítását lehetõvé tevõ adatvédelmi megállapodást. A Facebook közösségi portált érintõ ítéletében a luxembourgi székhelyû uniós bíróság kimondta, hogy a nemzeti törvényhozóknak szigorúbb intézkedéseket kell tenniük a felhasználói adatok továbbítása terén a magánélet védelme érdekében. MTI/AP/Jenny Kane Fotó: Jenny Kane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években az iPhone mobilokban széles körben bevezetett Face ID arcfelismerő rendszer alapesetben hasznos és kényelmes, azonban New York tömegközlekedési vállalata szerint a koronavírus-járvány idején csökkentheti a védekezés hatékonyságát- írja az Origó.

A Face ID térbeli arcfeltérképezést használ a mobilozó azonosítására, ám a maszk eltakarja az arc javát, így a szenzor nem tudja letapogatni azt.

Az Associated Press beszámolója alapján Patrick Foye, a Metropolitan Transportation Authority elnöke a napokban levelet küldött az Apple vezérigazgatójának, hogy a vállalat kezdjen valamit a Face ID arcfelismerő rendszerrel, tegye azt maszkban is használhatóvá.

A problémára már gondolt az Apple: a pár hete kiadott iOS 13.5 automatikusan detektálja a maszkviselést, ilyen esetben a záróképernyő feltolásakor azonnal megjeleníti a PIN-t kérő felületet. Korábban ezt kalandosabb úton kellett behozni.

Az Apple amerikai informatikai óriáscég emblémája egyik New York-i üzletük falán
MTI/AP/Mark Lennihan

Sajnos a kényelmi fejlesztés nem oldotta meg a problémát, a közlekedési cég elnöke szerint ugyanis rengeteg iPhone-tulaj inkább leveszi a maszkját a tömegközlekedési eszközökön és a megállókban, mint hogy kódozzon. Ezzel viszont magukat és másokat is veszélybe sodorhatják, hiszen maszk nélkül nagyobb a megfertőződés vagy mások megfertőzésének az esélye.

Tim Cook valószínűleg nem tud mit kezdeni Foye kérésével. Legfeljebb annyit tudna tenni, hogy egy frissítésben átmenetileg letiltatja a Face ID-t, ám ennek a lépésnek a nulla felé konvergál a valószínűsége.

A Metropolitan Transportation Authority Észak-Amerika legnagyobb tömegközlekedési vállalata: 12 950 négyzetkilométernyi területen 15,3 millió főt szolgál kiNew York városától Long Islandig, New York Állam délkeleti részén és Connecticutban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.