Robotdelfin lehet az új látványosság a delfináriumokban

Egy nap a hollywoodi produkciókban is használt élethű robotok fogják szórakoztatni az embereket.

Forrás: MTI2020. 10. 15. 16:14
null
A kép illusztráció Fotó: Brodie Weeding Forrás: MTI/AP/The Advocate pool/Brodie Weeding
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élethű robotdelfin válthatja fel egy nap a fogságban tartott állatokat a delfináriumokban és egyéb tematikus parkokban egy amerikai vállalat 26 millió dolláros fejlesztésének köszönhetően.

Az Edge Innovations cég robotfejlesztéssel és speciális effektekkel foglalkozó kaliforniai részlegén kifejlesztett robotdelfin 250 kilogrammos, 2,5 méter hosszú és „bőre” orvosi tisztaságú szilikonból készült.

A vállalat reményei szerint egy nap a hollywoodi produkciókban is használt élethű robotok fogják szórakoztatni az embereket a különböző parkokban a fogságban tartott vadállatok helyett.

A cég elképzelése szerint az emberek együtt úszkálhatnának például robot fehér cápákkal vagy a több millió évvel ezelőtti jura időszakban élt hüllőkkel.

Az Edge Innovations alapító-vezérigazgatója, Walt Conti szerint világszerte jelenleg mintegy 3 ezer fogságban tartott delfint használnak arra, hogy több milliárd dollár bevételt generáljanak, vagyis egyértelmű igény van a delfinek megismerésére.

Conti szerint a robotállatokkal talán olyan embereket is vissza lehetne csalogatni a tematikus parkokba, akik épp a vadállatok fogva tartása miatt fordultak el ezektől a helyektől.

Mostanra csaknem 20 európai országban tiltották be vagy korlátozták a vadállatok szerepeltetését a cirkuszokban.

A kép illusztráció Fotó: MTI/AP/The Advocate pool/Brodie Weeding

Az Edge Innovations egyebek között olyan hollywoodi szuperprodukciókban működött közre, mint a Szabadítsátok ki Willyt!, a Háborgó mélység és az Anakonda.

Augusztusban kezdődött meg az éves delfin- és bálnavadászat Japánban

A szeptembertől márciusig tartó vadászati szezon előkészítésekor a várható tiltakozások ellen intézkedéseket hoztak Taidzsiban, ahol a legtöbb delfint fogják ki a Japánban. A helyi sajtó szerint a kisebb hajókat a hatóságok leállítják, a drónokat betiltották. A vadászat idején a rendőrség fokozott ellenőrzést végez. Taidzsiban forgatták az Oscar-díjjal is jutalmazott Az öböl című filmet, amely megismertette a világgal a térségben zajló évenkénti öldöklést. Az állatvédők szerint a vadászat elleni állandó kritikának van hatása. „Az elmúlt 18 évben a leölt delfinek és kisméretű bálnák száma 93 százalékkal csökkent” – mondta Sandra Altherr, a Pro Wildlife szakértője. Az állatvédő szervezet évek óta követeli a japán delfinvadászat betiltását, még akkor is, ha azóta más országokban, például Peruban, Nigériában, Brazíliában vagy Indiában ennél jóval több delfint vadásznak le. A taidzsi vadászat azért is jövedelmező, mert fiatal állatokat is kifognak, melyeket delfináriumok vásárolnak meg. Miközben a megölt delfinek száma erősen visszaesett Japánban, Taidzsiban egyre több delfint és kisebb bálnát fognak ki élve: 2011-ben csak 35 állatot, 2018-ban azonban már 241-et. Több ezer dollárért adják el őket elsősorban Kínába, Törökországba és Thaiföldre. A vadászat során a halászok egy kis öbölbe terelik az állatokat úgy, hogy tengerbe helyezett fémrudakat kalapáccsal verve megbénítják a delfinek tájékozódási képességét. A legszebb példányokat kiválasztják a delfináriumok számára, a többit egy szomszédos öbölben lemészárolják.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.