Százhét éve nem volt ekkora a hőség az Egyesült Államokban

A Death Valley az USA legmélyebben fekvő és legszárazabb területe, egyben a világ egyik legforróbb pontja.

Forrás: MTI2020. 08. 17. 17:40
null
2019. június 1-jei kép a Death Valley (Halál-völgy) Nemzeti Park homokdûnéirõl a kaliforniai Furnace Creek térségében. A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat 2020. augusztus 17-i közleménye szerint rekordmagasságú, 54,4 Celsius-fokos hõmérsékletet mértek a területen. Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utoljára 1913-ban volt olyan meleg az Egyesült Államokban, mint vasárnap délután, amikor 54,4 Celsius-fokot mértek a kaliforniai Halál-völgyben.

A Kalifornia és Nevada államok között húzódó Death Valley az Egyesült Államok legmélyebben fekvő és legszárazabb területe, egyben a világ egyik legforróbb pontja nyáron. A legmagasabb hőmérsékletet, 56,7 fokot 1913. július 10-én mérték itt, ez egyben az ország hivatalos rekordja.

A Death Valley Nemzeti Park homokdűnéi
Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

A vasárnapi mérést a meteorológiai szolgálat Furnace Creek-i automata állomása rögzítette, mely a Nemzeti Park látogatóközpontja közelében működik. A kapott érték egyelőre nem hivatalos a szolgálat közleménye szerint.

„Ha igazoljuk, ez lesz a második legmagasabb érték 1913 óta az országban, egyben a Death Valley-ben. Mivel ez extrém hőmérsékleti esemény, el kell végezni a hivatalos ellenőrzését” – írta a közlemény. A mérés igazolására bizottságot hoznak létre.

Az elmúlt öt év volt a Föld eddigi legmelegebb fél évtizede

A júliusok között pedig csak a 2019-es és a 2016-os volt melegebb az ideinél.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.