Több mint tízezer ősi érmét találtak egy közép-kínai ásatáson

A kutatás első eredményei szerint az érméket a Déli Szung-dinasztia korában temethették a pincébe.

Forrás: MTI2021. 01. 14. 18:14
null
A kép illusztráció Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint tízezer ősi érmét találtak a közép-kínai Hunan tartományban – közölték szerdán helyi illetékesek.

Az érmékre, amelyek közül számos darab az Északi Szung-dinasztia korszakából (960-1127) származik, egy Ninghszian közelében fekvő falu lakói bukkantak rá. A lelet egy tó alatti pincében rejtőzött, és akkor fedezték fel, amikor a falusiak az iszapot kotorták ki a tó fenekéről január 7-én.

A szakértők az érmék feliratai alapján állapították meg, hogy a legtöbb érmét az Északi Szung-dinasztia alatt verték. A legősibb darabok a Tang-dinasztia korából (618-907) származnak.

A kép illusztráció
Fotó: Pixabay

A kutatás első eredményei szerint az érméket a Déli Szung-dinasztia korában (1127-1279) temethették a pincébe.

A jó állapotban fennmaradt érmék összsúlya több mint száz kilogramm. A szakértők szerint a lelet fontos adalékokkal szolgál a helyi történelmi kutatásokhoz.

Tömeges fajkihalásra figyelmeztetnek a világ vezető kutatói

Tömeges fajkihalásra és klímaválságra figyelmeztettek a világ vezető kutatói. Legújabb jelentésükben arra hívták fel a figyelmet, hogy a világ nem képes felfogni a biodiverzitás elvesztése és az éghajlati zavarok okozta veszélyek mértékét.

A tanulmányt készítő 17 szakember úgy véli, hogy a bolygó sokkal rosszabb állapotban van, mint ahogyan azt a legtöbben – köztük kutatók is – gondolják – olvasható a The Guardian brit napilap online kiadásában.

„A bioszférát és minden életformáját – beleértve az embereket – érintő veszély mértéke valójában olyan nagy, hogy nagyon nehéz felfogni, akár még a jólinformált szakembereknek is” – írták a Frontiers in Conservation Science című tudományos lapban megjelent jelentésükben, amely több mint 150 korábbi tanulmányt vizsgált.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.