Valami miatt kevesebb termálvíz jut el a nádudvari strandra

A vízhozamcsökkenés okát egyelőre nem tudják, a vizsgálatot megrendelték a szakemberektől.

Forrás: HAON.HU2020. 08. 05. 11:54
null
Hajdúszoboszló, 2019. január 3. Az év végi ünnepnapokon, adventkor, karácsonykor, szilveszterkor, újévkor telt házzal üzemelt a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. Aqua-Palace Élményfürdõje. Az új év elsõ napjaiban is tart a téli strandszezon, a 13 medencét napi 1400-1600, fõként orosz, ukrán, lengyel, román és magyar vendég keresi fel. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyannyira lecsökkent a nádudvari strand termálvízkútjának hozama az elmúlt hetekben, hogy a reggeli nyitásra már nem töltődött fel a medence, így dél­előtt 11 órára kellett halasztani a fürdő nyitását, a napijegy árát pedig tíz százalékkal csökkentette a fürdő üzemeltetője. A vízhozamcsökkenés okát egyelőre nem tudják, a vizsgálatot megrendelték a szakemberektől.

A környező települések strandjainak termálvízhozama felől is érdeklődtünk. Kabáról azt az információt kaptuk, hogy a meleg vizes medence feltöltése a korábbinál körülbelül két órával hosszabb időt vesz igénybe, ez azonban nem befolyásolja a fürdő nyitvatartását, működését. Hajdúszoboszlón az egyik hideg vizes kút ad kevesebb vizet, az okot vizsgálják.

Nádudvaron a fürdő nyitvatartását is szűkíteni kellett a termálkút alacsonyabb vízhozama miatt. A strand meleg vizes medencéjét kiszolgáló termálkút vízhozamában több településen is észlelnek ingadozást, csökkenést ezekben a hetekben. Ez a probléma a legélesebben Nádudvaron vetődik fel. Burkovics Lajos, a Hortobágy széli város fürdőjét is üzemeltető társaság vezetője 20-30 százalékos vízhozamcsökkenésről tájékoztatta a Haon.hu-t.

– A reggeli nyitásra nem töltődött fel a medence, ezért a strandunk nyitását délelőtt 11 órára tettük át. Emiatt az egész napos jegy árából 10 százalék kedvezményt adunk. Igyekszünk kideríteni, hogy milyen problémából eredhet ez a melegvízhozam-csökkenés. Lehet, hogy csak a kút hibásodott meg, de az is megeshet, hogy egyéb baj, bajok állnak mögötte. Ezt a vízkutató vállalat majd kideríti, amellyel már felvettük a kapcsolatot – részletezte Burkovics Lajos, és hozzátette: a korábbi évek nyarain is tapasztalták azt, hogy kevesebb vizet adott a meleg vizes kút, de ilyen mértékű eddig még nem volt. Ugyancsak tapasztalat, hogy a téli időszakra visszaállt a megszokott vízhozam.

Szoboszlón a hideg víz

Természetesen érdeklődtünk a szomszédos város, Hajdúszoboszló strandja kútjainak vízszolgáltató képességéről is. Ott ugyanis a település életében rendkívül fontos szerepet tölt be a gyógyvíz, a termálvíz, a strand. Szilágyi Zsuzsa, a Hungarospa PR-menedzsere válaszolt kérdéseinkre.

– Társaságunk összesen 18 darab különböző mélységű kutat üzemeltet vendégkörének kiszolgálására. A gyógy- és termálvizes kutakat 900 és 1100 méter mélységben több vízadó rétegre telepítették, azokat a Hungarospa folyamatosan műszeresen vizsgálja. A mélyebb rétegeknél a vízszint növekvő fázisban van, részben a tudatos vízgazdálkodásnak (a monito­ring eredményeihez igazított kitermelésnek) köszönhetően, részben a Covid–19-helyzet miatti csökkent vízfelhasználás miatt is. A kisebb mélységű, 70 és 100 méter közötti hideg vizes kutaknál az előző időszakhoz viszonyítva gyakoribb problémák mutatkoznak. Egyes kutaknál jelentős mértékű homokozódás/iszaposodás tapasztalható, amit folyamatosan tisztít a társaság. A kisebb földmozgás következtében az egyik kút termelőcsöve eltört, ennek helyreállításán munkatársaink folyamatosan dolgoznak.

„Az említett problémák ellenére – tekintettel arra, hogy jelentős tartalékkapacitással rendelkezünk – a maradék hat hideg vizes kút megfelelő vízhozamot biztosít a forgatott vizű medencék teljes körű ellátásához, így a fürdő üzemeltetésére semmilyen hatással nincs.”

Két órával hosszabb idő

A püspökladányi strandot is működtető társaság vezetője, Varga Lajos megkeresésünkre elmondta, hogy a termálkutak vízhozamában egy körülbelül 20 százalékos pulzálás tapasztalható, ami a víz gáztartalmával van összefüggésben. Ezt meghaladó mértékű ingadozást nem tapasztaltak, a hozampulzálás pedig nem okoz problémát a ladányi strandfürdő működésében.

Szegi Emma, Kaba polgármestere is beszámolt kérdésünkre a strandjuk termálkútjának valamelyes mértékű vízhozamcsökkenéséről.

„A megszokotthoz képest körülbelül két órával hosszabb idő alatt tudjuk feltölteni a medencét, de ez a fürdő üzemeltetését nem befolyásolja. Korábban is voltak időszakok, amikor kevesebb vizet adott a termálkutunk” – mondta a városvezető.

A térségben még Földesen van strandfürdő. Ott nem tapasztalták a termálkút vízhozamának apadását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.