Végre megépülhet a firenzei képtár új, vitatott kijárata

A tervet 2004-ben jegelték azzal az indoklással, hogy az építkezés veszélyeztetné a régészeti leleteket.

Forrás: MTI2020. 08. 12. 14:34
null
Firenze, 2014. szeptember 2. Az Uffizi Képtár (Galleria degli Uffizi) homlokzata az Arno folyó partján. A világ egyik leghíresebb képtárát 1559-1581 között I. Cosimo Medici építette. MTVA/Bizományosi: Lehotka László *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget. Fotó: Lehotka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két évtized után megépület a firenzei Uffizi képtár új, ultramodern kijárati komplexuma, mivel a kulturális minisztérium jóváhagyta a bővítéshez szükséges 12 millió euró kiutalását.

A gigantikus, üveg- és acélelemekből álló loggiát a neves japán építész, Iszozaki Arata tervezte az 1998-as nemzetközi tervpályázatot megnyerve. A toldalék azonban kezdettől élénk vita tárgyát képezi, mivel sokak szerint túlságosan elüt az Uffizi-palota középkori hangulatától. A tervet végül 2004-ben jegelték azzal az indoklással, hogy az építkezés veszélyeztetné a régészeti leleteket, amelyek a képtár környékén lehetnek az újabb kutatások szerint.

A palota hátuljához toldott tágas építmény szerves kapcsolatot teremt a képtár és elhanyagolt „hátsó udvara” között – érvelnek a terv pártolói. Az új kijárat kialakításával jelentős belső teret nyernek az épületen belül a kiállításokhoz és a szolgáltató részlegekhez, sokkal több műalkotás kiállítására nyílik lehetőség.

A firenzei polgármester, Dario Nardella üdvözölte és városa szempontjából „történelminek” nevezte a finanszírozásról hozott döntést. Örül a bővítésnek az Uffizi igazgatója, a német Eike Schmidt is, aki szerint 2024-re valósulhat meg a japán építész terve.

Schmidt szerint a projekt ugyan már 22 éves, ennek ellenére „rendkívül aktuális”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.