Játék kicsi magyarokkal

Trianon magyar tragédia, nem román örömünnep.

2020. 10. 01. 6:08
IOHANNIS, Klaus
Fotó: MTI/EPA/Román elnökség/Dragos Asaftei
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még fel sem ocsúdott az anyaország a romániai helyhatósági választások eredményei felett érzett öröméből, a román szenátus újra megszavazta a Trianon-törvényt, amelyet az államfő dobott vissza, mert az szerinte többek között sérti az ott élő magyar közösséget. No nem mondható, hogy Klaus Iohannis olyan hatalmas barátja volna a romániai magyarságnak, egyszerűen így folyik ez a szomorú játszadozás évtizedek óta a mi bőrünkre.

Mert se a kormányzó Nemzeti Liberális Párt, se a szociáldemokraták nem törődnek igazán azzal, hogy az országban élő magyarokkal mi történik. Ha törődnének, akkor nem így nézne ki az infrastruktúra a Székelyföldön, nem lenne huszadrangú kérdés a nyelvhasználat, az egyházi ingatlanok rendezetlen ügye is megoldódna. Ők egymással foglalkoznak, a román pártok, a román politikusok, betartanak egymásnak, odaszúrnak, s ebből lesz egy jóízű magyarozás, amely a játék része. Azzal heccelik egymást, hogy a magyarokkal tart a politikai ellenfél, ezen jól összekacsintanak a bukaresti padsorokban ülő képviselők, egymást bökdösik, nevetgélve. Aztán a szenátus ismét megszavazza a románoknak semmit se jelentő, de a magyaroknak sértő törvénytervezetet, hadd érezze Iohannis, hogy a felsőházzal nem lehet játszani.

A románok egy nagyon minimális hányada hallott egyáltalán a trianoni békeszerződésről. Az ő ünnepük nem a diktátum megszületésének napja, hiszen ha az volna, akkor elismernék, hogy Erdélyt a nagyhatalmak adták nekik. Az ő történelemszemléletük nem enged meg ilyen csúfságot, Erdély az ő olvasatukban öröktől fogva román föld volt, amelynek lakossága egy nagy közös akarattal egyesült a többi román területtel, ennek kinyilvánítására pedig 1918. december elsején, a gyulafehérvári találkozón került sor. Hogy ezt később a nagyhatalmak is elismerték egy dokumentum aláírásával, az a románok szemében technikai jellegű ügy.

Trianon magyar tragédia, nem román örömünnep. Titus Corlățean szenátor, a törvénytervezet megalkotója ugyan lehet, hogy magánéletben vad magyarellenes, erre volt is utalás számos szakmai élete során, de leginkább a szociáldemokrata párt képviselője, aki így próbálja csőbe húzni az államfőt. Hiszen Iohannis ha elutasítja a javaslatot, akkor magyarpárti, azaz kvázi hazaáruló lesz, ha elfogadja, akkor pedig a szocdemek oldalára áll.

De az elnök se ma kezdte a politizálást. Így beleáll a játékba, épp most demokrata és barátságos a kicsi magyarokkal. Amíg az érdeke így diktálja.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, akkor kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.