Tévedések szomorújátéka

Az ellenzék népszerűsége ott kullog valahol a hitelességük szintjén.

Szabó Palócz Attila
2021. 01. 18. 13:40
null
Fotó: BachPekaryMate Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boross Péter volt magyar miniszterelnök egykor elhangzott szavai jutottak eszembe a minap az egyik ellenzéki párt közleményét olvasva. Úgy fogalmazott egy alkalommal, hogy politikai szempontból sokkal jobb hatással van egy párt vagy egy politikus népszerűségére, ha fejet hajtva beismeri tévedését és bocsánatot kér, mintha konokul kitartana az igaza mellett, s egyúttal tovább halmozná a tévedéseket. Mert ez utóbbi a legnagyobb tévedés…

Olvastam hát az MSZP pénteki közleményének – amely unalmas frázisként azt szajkózza, hogy nemcsak azért teljesít rosszul a gazdaság, mert járvány van, hanem mert rosszul kezelte a kormány a válságot – a nemzettragédiát vizionáló műkedvelő bölcselkedését. Az jutott eszembe róla, hogy ha csak egy fikarcnyival is alaposabban megnézzünk a tavalyi adatokat – amit a közleményt kiadó szervezet „elfelejtett” megtenni –, akkor azt kell látnunk, hogy nemzetgazdasági szinten a bruttó és a nettó keresetek 9,7 százalékkal növekedtek a januártól október végéig számított időszakban. A koronavírus-járvány legnehezebb esztendejében is az októberi növekedés 8,8 százalékos volt. A fogyasztói árak átlagosan 3,5 százalékos növekedését figyelembe véve ez a reálkeresetek hatszázalékos emelkedését eredményezte az előző év azonos időszakához képest.

Mindezt csak így, kapásból, a számok és a közgazdaság nyelvezetével.

A múlt héten nyilvánosságra hozott statisztikák szerint ugyanis 2013 eleje óta töretlen a reálkeresetek emelkedése Magyarországon. Hogy micsoda?! – vonják fel szemöldöküket Gyurcsány Ferenc követői. Hát csak annyi, hogy tavaly október végéig a tíz évvel korábbihoz viszonyítva a bruttó keresetek kilencvenhét százalékkal, a nettó keresetek kedvezmények nélkül 99,7 százalékkal, a családi kedvezménnyel számolt nettó keresetek pedig 106,4 százalékkal emelkedtek. Nem vagyok statisztikus, s nem hivalkodnék azzal sem, hogy ilyesmit én ki tudnék számolni. Az adatok viszont nyilvánosak, bárki számára elérhetők. S mégis…

Egyszerűbbnek tűnik holmi hazugságokkal takarózni, gazdasági összeomlást és végzetes recessziót vizionálni, riogatni a potenciális szavazókat, persze, meg egyszerűbb csak úgy hányaveti módon belekeseregni a kamerákba, mikrofonokba, billentyűzetekbe, ahelyett, hogy egy kicsit utána olvasnának. Például talán annak is, hogy a bérek az elmúlt évtized eleje óta megkétszereződtek hazánkban, a foglalkoztatás folyamatos bővülésével együtt pedig ez így jelentősen javította a magyar családok életminőségét. Ezt mondják a statisztikusok. S ennek ellenkezőjét állítja a fent hivatkozott ellenzéki közlemény.

Ezért jutottak hát eszembe Boross Péter szavai: mert a történetnek ez a része már nem is csak a siránkozásról és nem is az ellenzéki politizálásról szól. Ez utóbbit leginkább csak minősíti.

Mert vannak bukott politikusok, akiknek nem számít, hogy hányszor buknak el, a megszokott módszereikkel halmozzák tovább a tévedéseket. Ebben az egy dologban következetesek. A népszerűségük pedig ott kullog valahol a hitelességük szintjén, csak a hangjuk dübörög, de az aztán maximális hangerővel.

Fejet hajtani vagy a tévedésüket beismerni képtelenek, bocsánatot kérni pedig már az óvodában sem tudtak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.