Top sportolókat kihasználva támad a BLM

A Black Lives Matter nevű szélsőséges szervezet agymosással felérő módon fanatizálja a bűvkörébe vont hírességeket.

Kárpáti András (MWH)
2021. 08. 02. 17:34
null

A Black Lives Matter nevű szélsőséges szervezet agymosással felérő módon fanatizálja a bűvkörébe vont hírességeket.

Különös jelenség ütötte fel a fejét azzal párhuzamosan, hogy Black Lives Matter (BLM) nevű, amerikai szélsőbaloldali szervezet a nemzetközileg ismert celebritások – köztük a profi sportolók – körében is intenzíven toborozza a híveit. Az utóbbi években számos híresség vallott színt az amerikai társadalmat – és a globális közvéleményt – mélyen megosztó szervezet mellett, ám ez az aktivizmus láthatóan egész más jellegű, és sokkal messzehatóbb következményekkel jár, mint amikor egy celebritás egy számára fontos ügyért állt ki a múltban. Ez a két világsztár sportoló esetében mutatkozik meg a legvilágosabban.

A négyszeres Grand Slam bajnok teniszező Naomi Osaka, valamint az olimpiai aranyérmes tornász, újkeletű, látszólag minden ok, és előzmény nélküli önpusztító viselkedésére korábban nemigen volt példa a már bizonyított, profi sportolók között. A BLM jelszavait népszerűsítő hölgyek alig egy-két hónap különbséggel hoztak olyan döntést, amely az egész jövőjüket, a megbecsültségüket, és a sportolói nimbuszukat is erősen erodálhatja.

Osaka egyszerűen csak arra nem volt hajlandó, hogy az idén májusban elkezdődött Francia nyílt teniszbajnokság meccsei után sajtóinterjúkat adjon, arra hivatkozva, hogy nincs kedve negatív kérdésekre válaszolgatni. Bár a szervezők jelezték neki, hogy ez kizárást von maga után, a japán sportolónő az első, győztes meccse után nem tett eleget ezen egyszerű, rutinszerű kötelességének, és ezzel ki is esett az idei Roland Garrosról. Sőt, az érthetetlen lépésével azt is kockáztatja, hogy végleg kizárják az egyik legrangosabb teniszversenyről.

Utólag Osaka már az állítólagos depressziójára hivatkozott. Mint a New York Times egy cikkében rámutatott, a Grand Slamek történetében még nem volt arra példa, hogy egy egészséges sportoló, győztes meccs után mentális okokra hivatkozva visszalépjen.

Simone Biles pedig azzal okozott megdöbbenést a tokiói olimpia nézőiben, hogy az úgynevezett „twisties” nevű jelenségre hivatkozva lépett vissza az idei nyári játékoktól. Beszámolója szerint a szekrényugrásnál, forgás közben elvesztette az egyensúlyát, és nem tudta elhelyezni magát a térben, ezért a landoláskor akár baleset is érheti. Bár a „twisties” valóban előfordulhat tornászoknál, nehéz elképzelni, hogy a sportág egyik legnagyobbjánál – sőt Biles a mezén elhelyezett flitteres felirat szerint egyenesen minden idők legnagyobbjának tartja magát – ilyen alapvető malőr okozzon problémát, ráadásul hosszabb távon. Több Youtube-on található videó tanulsága szerint Biles már gyermekkorában is rutinszerűen szaltózgatott a versenyeken kívül is, pusztán önmaga szórakoztatására. Mindenesetre a „twisties” miatt nem indult több számban, cserbenhagyva az amerikai női tornászcsapatot.

Bár az antirasszista szólamokat hirdető, de az amerikai társadalmat a végletekig polarizáló, sőt egyes helyeken polgárháborús állapotokat provokáló BLM-et számos más celebritás is támogatja, intő jel a két sportolónő esete. Ugyanis Osaka és Biles is meglehetősen fiatalok – 23, és 24 évesek – ezért jobban befolyásolhatók, s náluk erősebben érvényesül az a destruktív szellemiség, amelyet a BLM végső soron képvisel.

Mint ismert, a szélsőséges szervezet egy színesbőrű amerikai bűnözőnek egy rendőri intézkedés során bekövetkező halála kapcsán kezdett azért lobbizni tavaly, hogy a nagyobb sportesemények előtt a játékosok térdepeljenek le. Ez az érthetetlen – és sokak által megalázónak elkönyvelt – kezdeményezés számos helyen erős ellenállást váltott ki, elég megemlíteni az idei UEFA Labdarúgó Bajnokok Ligája döntőt, ahol a játékosok meccs eleji térdeplését éktelen füttyögés kísérte.

Forma 1-es világbajnok pilóta is szembesülhetett azzal az aránytévesztéssel, amelybe a BLM fanatizálta: a múlt hétvégi mogyoródi futamon a magyar közönség is egyértelműen a pilóta tudtára adta a nemtetszését, amiért az a magyar kormányt kritizálta a pedofilellenes törvény miatt, amely egyebek mellett megtiltja, hogy az iskolákban vonzó színben mutassák be a homoszexualitást a gyermekeknek. Hogy a BLM mennyire átpolitizálva, kettős mérce szerint mozgatja azokat a hírességeket, akiket megnyer magának, az is mutatja, hogy Hamilton korábban a saját óvodás unokaöccsére is rászólt, amikor az egy szoknyát talált felvenni.

Az már csak hab a tortán, hogy bár az autóversenyző rendszeresen starthoz áll a Perzsa-öböl menti Bahreinben is, ott még egyszer sem szólalt fel emberi jogi kérdésekben, pedig abban a régióban bűnnek számít a homoszexualitás, amelyet akár halállal is szankcionálhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.