Hal és rák a Flyby Steakhouse-ban

A Flyby Steakhouse nemcsak Budaörsön tartozik a kiemelkedő egységek közé, hanem országosan is.

Borbély Zsolt Attila
2021. 08. 25. 13:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest vonzáskörzetében mindig is működtek tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető izgalmas egységek. Végső soron nem sok különbség van időben, ha a belvárosból indulva egy peremkerületbe, Budaörsre vagy Budakeszire akarunk kijutni. A fővárosi agglomeráció egyre több érdemleges célpontot nyújt. 

A gyáli Galopp-major paradigmaváltása óta a legjobb éttermek egyike, a múlt esztendő egyik legfőbb felfedezése volt számomra, a budakalászi Schieszl igen szép fejlődést mutatott az utóbbi tíz évben úgy, hogy eleve tisztes pozícióból indult, Érden a Csehvegő remek cseh söröket kínál, az újhullámos vonalból is, a Gesztenyés étterem Budakeszin évek óta stabil, átlagon felüli élményt nyújt, az Ürömi Hütte régóta listán van, eddig még nem sikerült meglátogatnom. Most, hogy a Dining Guide étteremkalauz szerint leigazolták a Bock bisztróból ismert Varjú Viktort, be is kerültek az első százba. Kicsivel távolabb esik, de a főváros vonzáskörzetébe tartozik Etyek, ahol a Rókusfalvy fogadó országos szinten kiemelkedő hely, de említésre méltó a csodás környezetben működő, varázslatos Rosinante is Szigetmonostoron. 

Budaörs talán a legtöbb kulináris izgalmat nyújtó Budapest melletti város. A Budaörsi Halpiac „Dokk büféjébe” az Andrássy úti Bigfish megnyitásáig nem kevesen zarándokoltak ki a fővárosból. Magam is közéjük tartoztam, több mint fél évtizede működik a pazar sörválasztékot kínáló Komló és Tehén, nemrég nyílt az ország egyik legexkluzívabb cukrászdája, a Nour, melynek „signiture”-tortáját nem kisebb személyiség jegyzi, mint a Michelin-csillagos Palágyi Eszter, a Rutin gasztrolubickolóról szóltam a minap, az Icon Budába még nem sikerült eljutnom, de a hely több mint ígéretes. 

És itt van Magyarország egyik legjobb steakétterme, a Flyby. Belterét, mint neve is mutatja, a repülés köré építették. A honlapról megtudhatjuk, hogy az étteremben „számos ismert, hazai és külföldi pilóta fordul meg rendszeresen. Többen már a tervezésnél és kivitelezésnél is segítségünkre voltak. Ennek eredményeképpen az épület minden szegletében megjelenik a repülés izgalmas világa.” Mi inkább személytelennek, intimitásmentesnek éreztük az emeleti belső részt, ahová csak kíváncsiságból néztünk be, mert a zöld növényekkel szegélyezett udvarban kialakított teraszon ültünk. 

Az étlap a steakekre épül, melyeket mind a séf elmondása, mind a honlap leírása szerint gonddal válogatnak össze. A legjobb forrásokból szerzik be, majd tovább érlelik őket. Prémium húsboltot is működtetnek. A steakeken és az általunk rendelt ételeken kívül kínálnak többek között pirított kacsalevest, marhapofát polentakrémmel és pirított pak choijal, kacsamellet kukoricarizottóval, égetett kukoricával, csilis tejkaramellával és popcornnal, konfitált sertéstomahawkot pásztortarhonyával, királyrákkal és aszalt szilvás pecsenyemártással, báránynyársat, két pastát, két burgert és csokoládés pitét amarénameggy-mártással. 

Közel harminc bort kínálnak a magyar élvonalból, amit néhány francia és olasz nedűvel egészítettek ki. Nyolc bort pohárra is adnak. A töményválaszték nem túl széles, de a javát prémium tételek teszik ki. A söröket a tapolcai Stari sörfőzde szállítja. 

Az árak értékarányosak. Előételek 2490 és 3990, levesek 1590 és 1790, főételek 2490 és 4290, desszertek 1390 és 1490 forint között kaphatók. A húszdekás steakek ára köret nélkül 7200–11 900 forint.

Bevallom, nagyon ritkán rendelek steaket étteremben, aminek egyik oka nyilván az árfekvés. A másik, hogy készséggel elhiszem, hogy egy steakhouse-ban tudnak steaket sütni. Márpedig egy étteremben mindig a kulináris izgalmat keresem, nem a jóllakást. Így a Flyby étlapján elsőként a polipsaláta szúrt szemet, de kiderült, hogy elfogyott, ajánlották helyette a thai mangósalátát. Miután jeleztük, hogy szeretnénk a növényeken kívül mást is a salátába, felajánlották, hogy a ház ajándékaként grillezett királyrákokat is adnak hozzá. Nem utasítottuk vissza a gáláns ajánlatot. Jól tettük, a saláta vibráló volt, egyfajta íz- és állagkavalkád. Ugyanez a vibráció jellemezte a tárkonyos kecskesajtmousse-szal, rebarbarasalsával és aszalt barackos granolával kínált hideg őszibarackkrém-levest, mely a műfaj egyik legjobbjának bizonyult. Egy gyümölcskrémlevest nem kell elintézni azzal, hogy leturmixoljuk az alapanyagot, netán adunk hozzá pár levelet vagy alibibetétet. Egy komplex, jól megkomponált „alapzat” hozza be a különlegességet, amire öntik a levest, ahogy ez esetben is történt. 

Az étlapon szereplő branzino (tengeri sügér) helyett aznap aranydurbincsot kínáltak, amit szakszerűen sütöttek meg, a szemünk láttára, csúcsminőségű „tojásgrillben”. Köretként jól elkészített salátát, valamint mirelit édesburgonyát adtak. Utóbbi disszonánsnak hatott megannyi kreatív megoldás mellett. A matcha teás mangócsatnis tejberizs is izgalmas, ízletes volt, egy tehetséges séf keze nyomán egy unalmasnak hitt gyermekétel is élni kezd. 

A kiszolgálás udvarias, szakszerű. Külön élmény volt a közvetlen, kommunikatív séffel, Zsidákovics Richárddal elbeszélgetni. A Flyby Steakhouse nemcsak budaörsön tartozik a kiemelkedő egységek közé, hanem országos szinten is.

Elérhetőségek:

Flyby Steakhouse
Budaörs, Károly király u 28.
Telefonszámok: 
+36 30 335 20 88
+36 23 585 815
Honlap: flyby-steakhouse.hu
E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.