Budapest vonzáskörzetében mindig is működtek tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető izgalmas egységek. Végső soron nem sok különbség van időben, ha a belvárosból indulva egy peremkerületbe, Budaörsre vagy Budakeszire akarunk kijutni. A fővárosi agglomeráció egyre több érdemleges célpontot nyújt.
A gyáli Galopp-major paradigmaváltása óta a legjobb éttermek egyike, a múlt esztendő egyik legfőbb felfedezése volt számomra, a budakalászi Schieszl igen szép fejlődést mutatott az utóbbi tíz évben úgy, hogy eleve tisztes pozícióból indult, Érden a Csehvegő remek cseh söröket kínál, az újhullámos vonalból is, a Gesztenyés étterem Budakeszin évek óta stabil, átlagon felüli élményt nyújt, az Ürömi Hütte régóta listán van, eddig még nem sikerült meglátogatnom. Most, hogy a Dining Guide étteremkalauz szerint leigazolták a Bock bisztróból ismert Varjú Viktort, be is kerültek az első százba. Kicsivel távolabb esik, de a főváros vonzáskörzetébe tartozik Etyek, ahol a Rókusfalvy fogadó országos szinten kiemelkedő hely, de említésre méltó a csodás környezetben működő, varázslatos Rosinante is Szigetmonostoron.
Budaörs talán a legtöbb kulináris izgalmat nyújtó Budapest melletti város. A Budaörsi Halpiac „Dokk büféjébe” az Andrássy úti Bigfish megnyitásáig nem kevesen zarándokoltak ki a fővárosból. Magam is közéjük tartoztam, több mint fél évtizede működik a pazar sörválasztékot kínáló Komló és Tehén, nemrég nyílt az ország egyik legexkluzívabb cukrászdája, a Nour, melynek „signiture”-tortáját nem kisebb személyiség jegyzi, mint a Michelin-csillagos Palágyi Eszter, a Rutin gasztrolubickolóról szóltam a minap, az Icon Budába még nem sikerült eljutnom, de a hely több mint ígéretes.
És itt van Magyarország egyik legjobb steakétterme, a Flyby. Belterét, mint neve is mutatja, a repülés köré építették. A honlapról megtudhatjuk, hogy az étteremben „számos ismert, hazai és külföldi pilóta fordul meg rendszeresen. Többen már a tervezésnél és kivitelezésnél is segítségünkre voltak. Ennek eredményeképpen az épület minden szegletében megjelenik a repülés izgalmas világa.” Mi inkább személytelennek, intimitásmentesnek éreztük az emeleti belső részt, ahová csak kíváncsiságból néztünk be, mert a zöld növényekkel szegélyezett udvarban kialakított teraszon ültünk.