Hamvazószerda van, kezdetét vette a böjt. Tegnap, március 4-én volt húshagyó kedd, a nap, amikor a régiség emberei utoljára lakomáztak a húsvétot megelőzően. A „húshagyó” elnevezés az olasz eredetű karnevál szó tükörfordítása, ezen a napon zárul a farsangi időszak, ilyenkor lehet még húst fogyasztani a böjt előtt. Egyébként ez a nap a palacsinta világnapja is, ugyanis egykor a palacsintasütés volt a legegyszerűbb módja, hogy a böjtben tiltottnak számító alapanyagokat felhasználják. Hogy mit ettek, és mit nem ettek a böjt során egykor? Ennek jártunk utána.

Hamvazószerda után melyek voltak a tiltott ételek?
„A 16. században még nagyon szigorúak voltak a nagyböjt szabályai és kerülni kellett a húsfélék, a szalonna, a zsír, a tejtermék és a tojás fogyasztását is. Ez utóbbi, azaz a tejből készült élelmiszerek és a tojás böjti tilalma alól a 17. század elején kapott felmentést Magyarország Rómától, ezután alakult ki az a szokás, hogy húsvét előtt ezek az alapanyagok alkotják a böjtös étkezések gerincét” – derül ki a Mindmegette cikkéből. Az Arcanum forrásaiból úgy látszik, a 20. században tovább lazítottak a böjt szabályait, ekkor a katolikus egyház a húsétel tiltását már csak hamvazószerdára és a nagyböjt utolsó három napjára korlátozta, majd pedig a disznózsír használatának tilalmát is feloldották.
Napjainkban a katolikus egyház azt kéri híveitől, próbáljanak meg lemondani számukra kedves dolgokról, hogy a felszabaduló idejükben Istennel és embertársaikkal való kapcsolatuk javítására koncentrálhassanak. A Jézus 40 napos sivatagi böjtölését mintául véve javasolják, hogy a húsvét előtti negyven napban böjtöljünk. A kötelezően előírt böjtölésnek három szintjét különböztetik meg:
- Szigorú böjtöt tartanak a nagyböjt kezdőnapján, valamint nagypénteken. Ilyenkor a 14 évesnél idősebb, egészséges emberek nem esznek húst – ugyanakkor halat, tenger gyümölcseit fogyaszthatnak.
- Ilyenkor maximum háromkor esznek egy napon, egyszer bőségesebben és kétszer igen visszafogottan.
- Hústilalmat tartanak a nagyböjt minden péntekén.
- Emellett bűnbánati napként tartanak meg minden pénteket, Jézus halálra emlékezve. Ilyenkor vagy böjttel vagy jócselekedettel kell a híveknek megszentelni a napot.
Húsvét előtti böjt napjainkban
Napjainkba gyakori jelenség, hogy nem a húsevéshez kapcsolódik a böjt. Az ünnep előtti felkészülés lényege az lenne, hogy kicsit eltávolodjunk mindennapi megszokásainktól, és Istenre figyeljünk. Jó tehát, ha megvizsgáljuk, mivel megy el (indokolatlanul) sok időnk egy nap, melyek azok a tevékenységek, amelyekben felőrlődik időnk és figyelmünk – talán nem a főzés lesz az. Az is segítség lehet böjti témánk megtalálásában, ha végiggondoljuk, melyek azok az élvezeti cikkek vagy tevékenységek, amelyekről ha lemondunk, hiányoznak, de tudunk nélkülük élni. Alternatív böjti fogadalom lehet például, hogy
- nem iszunk kávét,
- nem fogyasztunk alkoholt,
- nem eszünk édességet,
- nem megyünk szórakozóhelyre,
- nem járunk étterembe,
- nem nézünk tévét,
- nem nézünk órákon át videókat a neten stb.
Találjuk meg, mi az, amiről le tudunk mondani – a hiány által gyarapodhat életünk.