időjárás 7°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Kapás-, Hosszú-, Gyurta- és Cseh-arany az úszó Eb-n + Videó + Képek

Fábik Tibor
2012.05.24. 15:54

Négyből négy: így kezdődtek számunka a debreceni úszó Eb-n a csütörtöki döntők, amelyekben érdekeltek voltunk.

Úszóinktól a vasárnapig tartó debreceni Eb-n Kiss László szövetségi kapitány előzetesen tíz érmet várt, s miután szerda este már hétnél a jártak, a szakvezető előrevetítette, hogy a terv csütörtökön teljesítve lesz. Nagy kockázatot ezzel nem vállalt, hiszen a negyedik napon a hét döntőből hatban érdekeltek voltuk, mi több Hosszú Katinka (200 vegyes), Gyurta Dániel (200 mell) és Biczó Bence (200 pillangón), illetve női 4×200-as gyorsváltónk (Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Hosszú) a legjobb idővel került be. Elsőként azonban a női 800 gyorson szoríthattunk Risztov Éváért és Kapás Boglárkáért.Azt, hogy a csütörtök kiemelt nap számunkra az Eb-n, mutatta, hogy a kezdésre befutott Áder János köztársasági elnök, és a lelátón helyet foglaltak a DVSC bajnok labdarúgói. Előttük a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Kapás állt az élre, mögötte a döntőbe legjobb idővel bekerült francia Balmy csatázott Risztovval. Hatszáznál a spanyol Costa Schmid is bejelentkezett a dobogóra, de Kapás fokozatosan növelte az előnyét. Hétszáznál Kapás, Risztov, Balmy volt az első három sorrendje, s ez csak annyiban módosult, hogy a francia lány megelőzte Risztovot. Az aranyérem a 8:26,49-es időt elért Kapás Boglárkáé lett.

„Nagyon szerettem volna megnyerni az Eb-t, de igazából nem gondoltam, hogy sikerülhet. A végén láttam, hogy többen is jönnek fel rám, de úgy voltam vele, ha bele kell halnom, akkor sem hagyom, hogy megelőzzenek” – nyilatkozta az újdonsült Európa-bajnok.


Rögtön ezután a női 200 vegyes döntője következett, amelyben a favorit Hosszú Katinka mellett Verrasztó Evelyn is ott volt, ő a harmadik idővel került be. Hosszú semmit nem bízott a véletlenre, a pillangó után már elsőnek fordult, mellen pedig egy testhosszra növelte az előnyét. S ugyan a folytatásban a brit Allen némileg megközelítette, valójában nem kellett izgulnunk. Hosszú 2:10,84-es idővel győzött, Verrasztó pedig bronzérmes lett.

„Az időeredménnyel elégedett vagyok, de bevallom, nagyon elfáradtam a végére. Azonban kárpótol a közönség szeretete, ezért is érdemes volt hazajönnöm az Eb-re az Egyesült Államokból” – fogalmazott Hosszú Katinka.


A férfi 200 mell döntőjében Gyurta Dániel másodikként fordult, száznál pedig a a görög Szamilidisz és a német Koch is előtte volt. Százötven méternél azonban már kétszeres világbajnokunk vezetett, s jött a már annyiszor látott félelmetes hajrája, amelynek senki sem tudott ellenállni. Gyurta kiváló, 2:08.60 perces idővel győzött. Ennél jobbat idén csak két japán versenyző úszott, Kitadzsima (2:08.00) és Tateisi (2:08.17). A döntő másik magyar résztvevője, Molnár Ákos a nyolcadik helyet szerezte meg. Gyurta a Peking utáni olimpiai ciklusban továbbra is veretlen fő számában, a két vb-aranya mellett a két Eb-n is győzött, hiszen két éve Budapesten is ő csapott be a célba elsőként.

„Meglepett, hogy két ellenfelem is nagyon jól tartotta magát, taktikusan osztották be az erejüket, és már a táv közben is látszott, hogy a saját fegyveremmel akarnak legyőzni, a hajrában. Szerencsére ez most nem sikerült nekik. Örülök, hogy ilyen jó időt úsztam, de ezzel nem üzengetni akarok a riválisaimnak, a világversenyeken egyszerűen szeretem megmutatni, hogy mit tudok. S bízom benne, hogy a londoni olimpián még jobb leszek” – jelentette ki Gyurta Dániel, aki Áder Jánostól vehette át az aranyérmet.A férfi 200 pillangó döntőjébe a legjobb idővel az ifjúsági olimpiai bajnok Biczó Bence került be, Cseh László csak a hatodikkal, de utóbbi szerdán a középdöntőben tartalékolt, hiszen akkor negyedórával később már a 200 vegyes fináléjában volt jelenése. Azt megnyerte, ezúttal pedig 1:54.95-ös idővel immár a második aranyát szerezte. Az Eb-k történetében pedig a tizediket, és ezzel lehagyta Egerszegi Krisztinát is. A Kőbánya SC versenyzője végig vezetett, és a szám kettős magyar győzelmet hozott, hiszen az ezüstérmet Biczó szerezte meg, 1:55.85-tel. Mindez azt jelentette, hogy válogatottunk már tizennégy éremnél tartott Debrecenben, hat aranynál, négy ezüstnél és négy bronznál. Amúgy Gyurtához hasonlóan Cseh is a világ idei harmadik legjobb eredményét érte el, csak a japán Macuda (1:54.01) és az amerikai D’Arcy (1:54.71) jegyez jobbat nála, Biczó pedig nyolcadik a világranglistán.Cseh Lászlónak azonban meglepetésre akadt hiányérzete: „Jobb időt szerettem volna úszni, de a végére a karom nagyon elfáradt. Ahogy mondani szokás, ledobtam a vasmacskát. Alig vártam, hogy vége legyen már a számnak…” – árulta el versenyzőnk.

Biczó Bence ugyanakkor tökéletesen elégedett volt az ezüsttel: „Az bánt, hogy most nem tudtam megúszni a középdöntős időmet, ennek az okait majd ki kell elemezni, de a második helynek is örülök. Már csak azért is, mert idén az Eb előtt csak egyszer versenyeztem, a magyar bajnokságon, éppen itt Debrecenben” – mondta el.

A férfi 50 méter hát döntőjébe Bohus Richárd az ötödik helyen került be, számára igazából a dobogó alsó foka lehetett a cél. Korábban 100-on a nyolcadik helyen végzett, olimpiai A szintet úszott, most pedig megszerezte a bronzot. Úgy, hogy a harmadik helyen hármas holtverseny alakult ki, mert versenyzőnk mellett még ketten úsztak 25.14-es időt! Amivel Bohus nagy magyar csúcsot állított fel, és a régit, a 25.36-ot éppen itt úszta a középdöntőben.

„Úristen, ezt el sem hiszen! – ezek voltak Bohus első szavai. – Azt sejtettem, hogy lesz holtverseny, de azt nem hittem volna, hogy dobogóra állhatok, és éppen így!” – szakadt ki Bohus Richárdból.

Zárásként a női 4x200-as gyorsváltó döntőjében a Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Hosszú Katinka összetételű kvartettünk nem tudta megvédeni a címét, az olaszok klasszisa, Pellegrini lehajrázta Hosszút. Így a mieinknek most ezüst jutott, s bár a csattanó elmaradt, összességében semmi okunk panaszra a négy aranyunkkal. S ne feledjük, már tizenhat érmünk van az Eb-n!


Férfi 800 gyorson a Debrecenben már két ezüstérmet szerzett Kis Gergő (400 gyors, 1500 gyors) az ötödik legjobb idővel lett döntős. Az 1500-on bronzérmes Gyurta Gergely nem járt sikerrel, csak a 11. legjobb eredményt érte el. Férfi 200 gyorson Kozma Dominik 49,45-tel a nyolcadik idővel lett döntős. Női 100 pillangón Jakabos Zsuzsanna az ötödik, Szilágyi Liliána a nyolcadik idővel került be a fináléba.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.