Kapás-, Hosszú-, Gyurta- és Cseh-arany az úszó Eb-n + Videó + Képek

Négyből négy: így kezdődtek számunka a debreceni úszó Eb-n a csütörtöki döntők, amelyekben érdekeltek voltunk.

2012. 05. 24. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úszóinktól a vasárnapig tartó debreceni Eb-n Kiss László szövetségi kapitány előzetesen tíz érmet várt, s miután szerda este már hétnél a jártak, a szakvezető előrevetítette, hogy a terv csütörtökön teljesítve lesz. Nagy kockázatot ezzel nem vállalt, hiszen a negyedik napon a hét döntőből hatban érdekeltek voltuk, mi több Hosszú Katinka (200 vegyes), Gyurta Dániel (200 mell) és Biczó Bence (200 pillangón), illetve női 4×200-as gyorsváltónk (Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Hosszú) a legjobb idővel került be. Elsőként azonban a női 800 gyorson szoríthattunk Risztov Éváért és Kapás Boglárkáért.Azt, hogy a csütörtök kiemelt nap számunkra az Eb-n, mutatta, hogy a kezdésre befutott Áder János köztársasági elnök, és a lelátón helyet foglaltak a DVSC bajnok labdarúgói. Előttük a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Kapás állt az élre, mögötte a döntőbe legjobb idővel bekerült francia Balmy csatázott Risztovval. Hatszáznál a spanyol Costa Schmid is bejelentkezett a dobogóra, de Kapás fokozatosan növelte az előnyét. Hétszáznál Kapás, Risztov, Balmy volt az első három sorrendje, s ez csak annyiban módosult, hogy a francia lány megelőzte Risztovot. Az aranyérem a 8:26,49-es időt elért Kapás Boglárkáé lett.

„Nagyon szerettem volna megnyerni az Eb-t, de igazából nem gondoltam, hogy sikerülhet. A végén láttam, hogy többen is jönnek fel rám, de úgy voltam vele, ha bele kell halnom, akkor sem hagyom, hogy megelőzzenek” – nyilatkozta az újdonsült Európa-bajnok.


Rögtön ezután a női 200 vegyes döntője következett, amelyben a favorit Hosszú Katinka mellett Verrasztó Evelyn is ott volt, ő a harmadik idővel került be. Hosszú semmit nem bízott a véletlenre, a pillangó után már elsőnek fordult, mellen pedig egy testhosszra növelte az előnyét. S ugyan a folytatásban a brit Allen némileg megközelítette, valójában nem kellett izgulnunk. Hosszú 2:10,84-es idővel győzött, Verrasztó pedig bronzérmes lett.

„Az időeredménnyel elégedett vagyok, de bevallom, nagyon elfáradtam a végére. Azonban kárpótol a közönség szeretete, ezért is érdemes volt hazajönnöm az Eb-re az Egyesült Államokból” – fogalmazott Hosszú Katinka.


A férfi 200 mell döntőjében Gyurta Dániel másodikként fordult, száznál pedig a a görög Szamilidisz és a német Koch is előtte volt. Százötven méternél azonban már kétszeres világbajnokunk vezetett, s jött a már annyiszor látott félelmetes hajrája, amelynek senki sem tudott ellenállni. Gyurta kiváló, 2:08.60 perces idővel győzött. Ennél jobbat idén csak két japán versenyző úszott, Kitadzsima (2:08.00) és Tateisi (2:08.17). A döntő másik magyar résztvevője, Molnár Ákos a nyolcadik helyet szerezte meg. Gyurta a Peking utáni olimpiai ciklusban továbbra is veretlen fő számában, a két vb-aranya mellett a két Eb-n is győzött, hiszen két éve Budapesten is ő csapott be a célba elsőként.

„Meglepett, hogy két ellenfelem is nagyon jól tartotta magát, taktikusan osztották be az erejüket, és már a táv közben is látszott, hogy a saját fegyveremmel akarnak legyőzni, a hajrában. Szerencsére ez most nem sikerült nekik. Örülök, hogy ilyen jó időt úsztam, de ezzel nem üzengetni akarok a riválisaimnak, a világversenyeken egyszerűen szeretem megmutatni, hogy mit tudok. S bízom benne, hogy a londoni olimpián még jobb leszek” – jelentette ki Gyurta Dániel, aki Áder Jánostól vehette át az aranyérmet.



A férfi 200 pillangó döntőjébe a legjobb idővel az ifjúsági olimpiai bajnok Biczó Bence került be, Cseh László csak a hatodikkal, de utóbbi szerdán a középdöntőben tartalékolt, hiszen akkor negyedórával később már a 200 vegyes fináléjában volt jelenése. Azt megnyerte, ezúttal pedig 1:54.95-ös idővel immár a második aranyát szerezte. Az Eb-k történetében pedig a tizediket, és ezzel lehagyta Egerszegi Krisztinát is. A Kőbánya SC versenyzője végig vezetett, és a szám kettős magyar győzelmet hozott, hiszen az ezüstérmet Biczó szerezte meg, 1:55.85-tel. Mindez azt jelentette, hogy válogatottunk már tizennégy éremnél tartott Debrecenben, hat aranynál, négy ezüstnél és négy bronznál. Amúgy Gyurtához hasonlóan Cseh is a világ idei harmadik legjobb eredményét érte el, csak a japán Macuda (1:54.01) és az amerikai D’Arcy (1:54.71) jegyez jobbat nála, Biczó pedig nyolcadik a világranglistán.



Cseh Lászlónak azonban meglepetésre akadt hiányérzete: „Jobb időt szerettem volna úszni, de a végére a karom nagyon elfáradt. Ahogy mondani szokás, ledobtam a vasmacskát. Alig vártam, hogy vége legyen már a számnak…” – árulta el versenyzőnk.

Biczó Bence ugyanakkor tökéletesen elégedett volt az ezüsttel: „Az bánt, hogy most nem tudtam megúszni a középdöntős időmet, ennek az okait majd ki kell elemezni, de a második helynek is örülök. Már csak azért is, mert idén az Eb előtt csak egyszer versenyeztem, a magyar bajnokságon, éppen itt Debrecenben” – mondta el.

A férfi 50 méter hát döntőjébe Bohus Richárd az ötödik helyen került be, számára igazából a dobogó alsó foka lehetett a cél. Korábban 100-on a nyolcadik helyen végzett, olimpiai A szintet úszott, most pedig megszerezte a bronzot. Úgy, hogy a harmadik helyen hármas holtverseny alakult ki, mert versenyzőnk mellett még ketten úsztak 25.14-es időt! Amivel Bohus nagy magyar csúcsot állított fel, és a régit, a 25.36-ot éppen itt úszta a középdöntőben.

„Úristen, ezt el sem hiszen! – ezek voltak Bohus első szavai. – Azt sejtettem, hogy lesz holtverseny, de azt nem hittem volna, hogy dobogóra állhatok, és éppen így!” – szakadt ki Bohus Richárdból.

Zárásként a női 4x200-as gyorsváltó döntőjében a Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Hosszú Katinka összetételű kvartettünk nem tudta megvédeni a címét, az olaszok klasszisa, Pellegrini lehajrázta Hosszút. Így a mieinknek most ezüst jutott, s bár a csattanó elmaradt, összességében semmi okunk panaszra a négy aranyunkkal. S ne feledjük, már tizenhat érmünk van az Eb-n!


Férfi 800 gyorson a Debrecenben már két ezüstérmet szerzett Kis Gergő (400 gyors, 1500 gyors) az ötödik legjobb idővel lett döntős. Az 1500-on bronzérmes Gyurta Gergely nem járt sikerrel, csak a 11. legjobb eredményt érte el. Férfi 200 gyorson Kozma Dominik 49,45-tel a nyolcadik idővel lett döntős. Női 100 pillangón Jakabos Zsuzsanna az ötödik, Szilágyi Liliána a nyolcadik idővel került be a fináléba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.