Harcsa még egy esélyt kér Szántótól

Az Eb-bronzérmes, olimpiai és vb-ötödik Harcsa Zoltán visszatérne mesteréhez, aki júniusban szakított vele.

Deák Zsigmond
2013. 11. 15. 4:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A júniusi 11-ei Magyar Nemzetben „ringbomba” robbant, ekkor és itt jelentette be Szántó Imre, a magyar ökölvívás történetének egyik legeredményesebb trénere, hogy szakít versenyzőjével, az Eb-bronzérmes, olimpiai ötödik Harcsa Zoltánnal, valamint a hazai szakszövetséggel (MÖSZ). „A saját módszerem szerint tanítványaimmal a szakmai mellett igen mély, bizalmon alapuló emberi kapcsolatot alakítok ki, ez bevált például Kovács Pistával, a Bedák testvérekkel, Káté Gyuszival is. Kezdetben Harcsánál sem volt gond, ám amikor nemrég súlyos fegyelmi vétséget követett el, a szövetség vezetése miatt nem tudtam szankciókat alkalmazni vele szemben. Ezáltal az említett bizalom megingott, s a hitelességem gyengült a versenyző és a családja előtt.”

A bejelentés gyakorlatilag sokkolta az érintetteket, magát Harcsát, de a MÖSZ elnökét, Csötönyi Sándort is, A bajnok derült égből villámcsapásként, az elnök pedig érdemtelen támadásként fogta fel a történteket. Ám az élet ment tovább, a 21 éves középsúlyú bunyós Csepelre igazolt, előtte azonban megműtötték a minszki kontinensviadalon megsérült kezét, így gyakorlatilag tétmérkőzés nélküli felkészüléssel vágott neki az októberi kazahsztáni vb-nek. Almatiban két győzelem után a negyeddöntőben az Eb-első, vb-második ír Jason Quigley-től kikapva az ötödik helyen végzett.

Közben Szántó Öcsi bácsi kispesti klubjában dolgozott tovább a nemzetközi szövetség (AIBA) jövőre induló félprofi egyéni ligájára, az APB-re készülő „régi embereivel”, Bedák Pállal és Káté Gyulával.

Ám Harcsa Zoltán a napokban egyszer csak bejelentkezett egykori mesterénél, amelyről így beszélt: „Hiányzott a klub, a társaság, s persze Öcsi bácsi. Emberileg is, szakmailag legalább ennyire. Rájöttem, hogy elengedhetetlen a munkája a fejlődésemhez. A nélküle elért vb-ötödik helyem nem olyan eredmény, amit csak úgy ki kellene dobni az ablakon, de úgy érzem, még többre lettem volna képes, ha ott van a ringsarokban. Összejöhetett volna az érem. Fontos leszögeznem, nem ő csábított, hanem én szeretnék visszamenni hozzá. Az autóbalesetem után valóban megbomlott közöttünk a bizalom, de ha most látja az elhivatottságomat, talán újra bizonyíthatok neki.”

Harcsa hozzátette, hogy új szakértőt rendeltek ki az ittas autóvezetéses és -összetörős ügyében, úgy néz ki, szabálysértéssel megúszhatja. Addig is bármikor nekikezdene a munkának Szántó Imrével, de azért most is edzésben van, amit múlt pénteken a BoxingOne nemzetközi csapatbajnoki liga nyitányán a Komarno Sharks színeiben biztos győzelemmel nyomatékosított. Mint mondta, nem távozna rossz szájízzel Csepelről. Ott mindig támogatták, nem veszett össze senkivel, de úgy érzi, Kispesten a helye. De ehhez még egy komoly tárgyalásra le kell ülnie egykori mesterével.

Mindezt a Magyar Nemzet érdeklődésére Szántó Imre is megerősítette, hozzátéve, azt kérte Harcsától – előbb a Magyar Nemzetben, ahol az ügy először kapott nyilvánosságot –, jelentse be visszatérési szándékát; illetve egyéb, főképp internetes fórumokon, ahol családja tagjaitól támadás érte őt, kövessék meg. Ha mindez megtörténik, azután jöhet a tisztázó megbeszélés, addig felesleges részletekről beszélni. Pedig – teszi hozzá a lap – ilyesmi bőven akad, hisz például Öcsi bácsi nyár elején a MÖSZ-szel is szakított, és kérdés, ha visszafogadja Harcsát, hogyan tudja majd a felkészülését összehangolni a válogatottéval.

A legfontosabb kérdés most az: ha már kért, kap-e a bunyós még egy esélyt mesterétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.