Bjorndalen a téli olimpiák Michael Phelpse

Bekövetkezett, aminek be kellett következnie: Ole-Einar Bjorndalen lett a legeredményesebb téli olimpikon.

Ch. Gáll András
2014. 02. 19. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vegyes váltó a tizenegy számból álló olimpiai biatlonválaszték legfiatalabbja: először két hölgy versenyez 6-6 kilométert, majd két úr zárja a stafétát, 7,5-7,5 kilométeres etappal, s közben a staféta mind a négy tagja kétszer-kétszer áll be a lőállásba.

A vegyes váltóban a norvégoknak nem akadt riválisuk, 32,6 másodperccel utasították maguk mögé a második cseheket. Nem elég, hogy gyorsan siklottak, a puskával sem álltak hadilábon, az összesen negyven lövésből kettőt (!) rontottak el, míg a többiek minimum hat-hét lövőhibával fejezték be a küzdelmet.

A norvég staféta befutóembere nem az eddig hétszeres olimpiai bajnok Ole Einar Bjorndalen volt, ő harmadik emberként járult hozzá a sikerhez, a negyedik Svendsen volt. A győzelemnek rengeteg járulékos haszna volt, soroljuk gyorsan.

Először is ez volt a „biatlonkirály” második aranya Szocsiban. Összesítésben a nyolcadik, ezzel befogta az örökranglista éllovasát, honfitársát, Bjorn Daehlie-t. Ez még mind semmi, érmei számában le is hagyta, neki már tizenhárom van, Daehlie-nek csak tizenkettő.

És Norvégia ezzel a sikerrel megelőzte Németországot a szocsi éremtabellán!

Minden túlzás nélkül: ami a nyári olimpiákon Michael Phelps, az a téli játékokon Bjorndalen.

Ki emlékszik már arra, hogy a negyven éves drammeni (hej, de ismerős ez a város a Jo Nesbo-krimikből!) úr, aki az észak-olaszországi Dobbiacóban él, pontosan húsz évvel ezelőtt Lillehammerben kezdte meg olimpiai szereplését, egy szerény hatodik helyezéssel a norvég férfi váltóval. (Akkor még nem volt vegyes staféta...) Legnagyobb sikeréit a 2002-es Salt Lake City-beli játékokon érte el, ahol mind a négy férfi biatlonszámot megnyerte.

Bjorndalennek meglehet a kilencedik aranyérme is szombaton, amikor a férfiváltót rendezik.

Biatlon, vegyesváltó.

1. Norvégia (Berger, Eckhoff, Bjorndalen, Svendsen) 1:09.17.0 óra

2. Csehország 32.6 mp hátrány

3. Olaszország 58.2 mp h.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.