Dávid Kornél önéletrajzi könyve, tabuk nélkül

Mit keres az NBA bajnokánál, a Chicago Bullsnál egy magyar kosaras? Dávid Kornél-önéletrajz az Ulpiustól.

Ch. Gáll András
2014. 02. 20. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1998 decemberét írtuk, de az is lehet, hogy 1999 januárját, a chicagói Berto Center, a Bulls edzőterme előtt vártam Dávid Kornélra Pálfai Károly fotós kollégámmal. Hideg volt, süvített a szél, de hát hol süvítsen, ha nem a Szeles Városban? Kornél nem sokkal korábban kapott szerződést az NBA aktuális bajnokcsapatától, óriási szenzáció volt Magyarországon az első magyar NBA-kosaras sztorija.

Hirtelen fékezett előttünk egy Cherokee Jeep, lekúszott a vezetőoldali ablak, és Kornél kiszólt: „Itt vagyok, fiúk, indulhatunk!”

Manapság elképzelhetetlen egy efféle jelenet, legalábbis magyar szereplővel, mert a Dávid Kornél – az egyetlen magyar NBA-játékos című önéletrajzi munka, melyet a címszereplő az egyik legavatottabb magyar kosárlabda-szakértő újságíróval, S. Tóth Jánossal, a Metropol vezető szerkesztőjével írt meg az Ulpius-ház Könyvkiadó gondozásában, egy olyan érába repíti el az olvasót, amikor még jegyezték a magyar kosárlabdát. A kilencvenes-kétezres évekbe, a mai nihilhez képest bátran aranykornak nevezhető időszakba, amikor még eljutottak válogatott csapataink (a nők rendszeresen, a férfiak 1999-ben, Kornél vezetésével) az Európa-bajnokságokra, amikor még megteltek a hazai arénák, és amikor az NBA sem tűnt elérhetetlen mesevilágnak.

Hogy ez – még ha csak egy szűk évtized erejéig is – így alakulhatott, abban oroszlánrésze van a könyv főhősének és társszerzőjének.

Pedig a Nagykanizsáról induló, még mindig csak 42 éves fiatalember oddszai nem voltak túl jók. Viszonylag későn kezdett el kosárlabdázni,  ráadásul az NB II.-es MALÉV SC-ben játszott, ahonnan nem könnyű kiugrani, neki mégis sikerült, felfigyeltek rá. A Honvédban, majd a Tungsram-Honvédban szép éveket töltött, mígnem átszerződött a fehérvári Albacomp csapatához, de közben folyamatosan dédelgette nagy álmát, hogy kijusson az NBA-be. És 1998 őszén mindez sikerült, s öt magyar bajnoki címmel a tarsolyában – egy derék kanadai magyar, az azóta elhunyt Milkovich Károly segítségével – a Chicago Bulls játékosa lett.

 

Ez nagyobb szenzáció, mint ha – elnézést – Torghelle Sándort leszerződtetné a Bayern München. És bár igazi NBA-sztár sohasem lett Kornélból, azért csak-csak lehúzott 109 meccset a világ legszínvonalasabb kosárligájában, s az első szezonjában mind az 50 bajnoki mérkőzésen pályára lépett. A Bulls mellett megfordult a Cleveland Cavaliers, a Toronto Raptors, a Detroit Pistons és a Washington Wizards csapatánál, majd amikor visszatért Európába, játszott Franciaországban a Strasbourg, Litvániában a Zalgiris Kaunas, végül Spanyolországban a TAU Cerámica (Euroliga- és spanyol bajnoki döntő!) és a CB Gran Canaria együttesében. Magára öltötte 127 alkalommal a válogatott mezét, manapság pedig az Alba Fehérvár, az aktuális magyar bajnok klubelnöke.

Nos, az önéletrajz – S. Tóth kolléga olvasmányos stílusával – átkalauzol bennünket ezeken a hősi éveken, bemutatva az NBA csillogó világának kulisszák mögötti, kevésbé csillogó életét, a baszk TAU Cerámica csapatánál a szerb dúvad, Dusko Ivanovics edző drákói módszereit, és azt is megtudjuk, ki volt az a magyar kosárlabda-szövetségi funkcionárius, aki bizony többször is megpróbálta elgáncsolni Kornélt – sikertelenül. És még azt a hihetetlennek tetsző, ámbár – Magyarországról lévén szó... – mégis valós információt is megkapjuk a könyvtől, hogy szép számmal érkeztek e-mailek az MKOSZ-ből a Chicago Bulls klubirodájába, amelyek igyekeztek befeketíteni, ellehetetleníteni Dávid Kornélt...

Van ilyen?
Sajnos – volt...

Szóval, a könyv nem tisztel tabukat, s aki kíváncsi egy csodálatos pályaív titkaira, annak bátran ajánljuk a szerda óta már a könyvesboltokban kapható önéletrajzi munkát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.