Tanulságos

Csapatainkat nem mástól, hanem magától a magyar focitól kell megmenteni, ha már az ellenfelektől nem lehet

Deák Zsigmond
2014. 02. 21. 3:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyenkor mire gondol az ember? Nyilván arra, hogy csapatunk (jelen esetben az U17-es válogatott) keményen küzdött, talán egy beszedett gól után kitámadott, s a hajrában kapott még egyet, esetleg túlságosan behúzódva nem ért célt, és a taktikáját túl későn módosította; egyszóval minimum helytállásra, balszerencsére, ilyesmire.

Pedig nem egészen ez történt, hiszen labdarúgásunk jövőjének ifjú zálogai 2-0-s félidő után 6-0-ra maradtak alul Reggio Calabriában. Teljesen komolyan kérdem: ugyan mi ebben a tanulságos? Talán Pisont István szövetségi edző rájött, hogy felesleges volt hetet cserélnie? Kiderült – mert ebben a korban szinte egyedüli magyarázat lehetne ilyen súlyos vereségre –, hogy az itáliai fiatalok sokkal akceleráltabbak, mint a mieink, kétméteresek és szőrös a mellük, nem ártana egy társadalmi, szociológiai, sőt, biológia tanulmány e témában? Vagy a terhünkre ítéltek három-három büntetőt és kiállítást? Nyilván egyik sem, s a tréfának itt nincs is több helye, pedig az olyan kitétel igen fejlett fekete humorra utal, mint például „a hajrában négy gólt kapott a csapat”.

Közismert, hogy a nagyválogatott őszi, amszterdami 8-1-es szégyenteljes veresége, valamint a korosztályos gárdák majdnem hasonló jellegű fiaskóit követően Pisont és az U19-eseket gardírozó Mészöly Géza kivételével szélnek eresztették az utánpótlással foglalkozó teljes MLSZ-stábot, Nyilasistól, Róthostól, Both Józsefestől, mindenestől. Ez a 0-6 nem menti fel őket, dehogy, ám jelzi, hogy ennél azért mélyebben gyökereznek a gondok. Az egyébként tiszta tekintetű és szavú Pisont szerint „alapjaitól kell felépíteni a csapatot, ezért a következő fél évnek a tanításról, a megfelelő játékosok beépítéséről kell szólnia, mert véleményem szerint ez az egyetlen módja annak, hogy megmentsük a korosztályt.”

Talán a tréner nem is sejti, hogy őszinte mondandója végén megfogalmazta a lényeget. Hiszen ott tartunk, hogy egy – vagy inkább az összes – korosztályt nem mástól, hanem magától a magyar focitól kell megmenteni (ha már az ellenfelektől nem lehet). Hiszen nem a fekete-afrikai éhségövezetből érkezett menekültekről vagy politikai üldözöttekről van szó, hanem a hazai pályákon, akadémiákon termett legjobbjainkról, akik állítólag ilyenkor még felveszik a versenyt az összes vetélytárssal. Hát nem veszik fel, sőt, a jelek szerint a zsigereikben hordozzák a lemaradást, megmentésükre pedig kevés esélyük van azoknak, akik ugyanabból a közegből vétettek.
Akkor mi a megoldás? Egyrészt reális címet adni a cikkeknek, másrészt – a legfrissebb külföldi módszerek átvétele mellett – újjáéleszteni a magyar futballkultúrát, sokkal inkább a fejekben, mintsem a lábakban. S akkor talán akadnak majd valóban tanulságos vereségeink. Győzelmekre még ne gondoljunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.