A sportág legendája megdicsérte Orbán Viktort

Az egykori sprintermenő kerekes, Dzsamolidin Abduzsaparov szerint a politikának érdemes támogatnia a sportot.

Deák Zsigmond
2014. 04. 08. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kerékpározásban megmozdult valami, s nem csak az egyre szaporodó amatőr biciklisták szintjén, hiszen a sportág bekerült a kiemeltek körébe 2020-ig szóló 2,8 milliárd forintos támogatással, a magyar sport bölcsőjének számító Millenáris Velodrom 2017-ig megújul. Komoly versenynek pedig itt van az immár háromnaposra bővült Central European Tour nemzetközi országúti viadal, amelyet idén július 25. és 27. között rendeznek meg. A 15 nemzet 25 csapatának 150 versenyzőjéből álló mezőny az első napon Kassáról Miskolcra (122 km), a másodikon Szerencsről Ibrányba (136 km), a harmadikon pedig Isaszegről a fővárosba (127 km) teker, a befutó ezúttal is a pesti rakparton lesz.

A Central European Tour nagykövete 2014-ben újra a sportág krími tatár származású üzbég legendája, Dzsamolidin Abduzsaparov lesz, aki pályafutása során mindhárom nagy körversenyen – Tour de France (1991, 1993, 1994), Giro d’Italia (1994), Vuelta a Espana (1992) – kiérdemelte a leggyorsabb sprinternek járó zöld trikót. Az ötvenéves sportember jelenleg Olaszországban, a Garda-tó partján él, s mint kérdésünkre közölte, hazája, Üzbegisztán kerékpározásával nem szorosabb a viszonya, mint például a magyarral. „A világ minden pontján népszerűsítem a sportágat” – mondta mosolyogva. S hogy ez nem üres szólam, azt jelzi a tájékozottsága, hiszen tökéletesen tisztában volt az itteni viszonyokkal. Ismerte és dicsérte például Orbán Viktort:
– Hallottam a parlamenti választásokról, s arról, hogy a miniszterelnökük igazán szereti a sportot, főleg a focit. De ha stadionokat épít, oda más sportágak is beférnek, atlétika, kerékpár, boksz meg a többi, ez mindenkinek jó. S azt tanácsolom, hogy ne csak futballakadémiákat létesítsen, hiszen amikor mi kezdtük a pályafutásunkat, létezett a sportiskolai rendszer, szerintem jól működött, azóta ezt elfelejtették. Örülök, hogy a politikusok támogatják a sportot, mert minden „fent” dől el. Kis országban könnyebben mennek ezek a dolgok, de például Ausztráliában is fellendült a kerékpársport, mert a versenyzőiket Olaszországba küldték fejlődni.
Az annak idején rámenős, kemény stílusa miatt a „taskenti terrorista” becenévre hallgató Abduzsaparov úgy vélte, ha most lenne fiatal, akkor is kerékpározna:
– Mindent kipróbáltam, s itt ragadtam. Akkoriban jóval kevesebb volt az autó, ha most kezdeném, biztonságosabb körülmények közé igyekeznék, épített pályára, velodromba, hogy elkerüljem a baleseteket.

Ez azért nem mindig sikerült, az 1991-es Tour de France-on például az utolsó szakaszon bukott borzalmasat.

A sajtótájékoztatón megjelent egy másik legenda, a Giro d’Italiát kétszer (2001, 2003) megnyert Gilberto Simoni is, aki Abduzsaparovval együtt részt vesz a honi szakszövetség szerdai edzőtovábbképzésén. A 42 éves olasz klasszis így fogalmazott:
– Arra kell törekedni, hogy a sport főszerepet kapjon a modern társadalomban, a gyerekek számára természetessé váljon a mozgás. Jómagam Trentóban élek, s úgy látom, a kerékpározás nem ismeri a válságot, hiszen az aktív turizmus egyre népszerűbb formája, nálunk tavaly nyolc százalékkal nőtt a kerékpáreladások száma. Én 25 éven át csináltam, megtettem vagy 800 ezer kilométert, 2000 versenyen indultam, de nem a sikerek hajhászása motivált, hanem a sportág szeretete. Amikor felmentem egy hegyre, úgy éreztem, erre születtem... Ez egy tradicionális sport, egy hosszú történet, ahol a szereplők hozzáállása a fontos, megfelelő energiákkal Magyarországon is megtalálhatja a megérdemelt helyét. Ahogy látom, a kerékpárban most az amatőrök részvétele nő jobban világszerte, a fiatalokat nehezebb elérni, de talán a nemzetközi szövetség új elnöke majd fejlődési lehetőséget, más látásmódot hoz magával.
Ehhez az új látásmódhoz természetesen hozzátartozik a doppingellenes harc, illetve a sportág imidzsének javítása is. A meghívott klasszisok ebbe a témába nem mentek bele, már csak azért sem, mert Abduzsaparovra 1997-ben, Simonira pedig 2002-ben vetült a gyanú árnyéka, előbbi be is fejezte pályafutását, utóbbi pedig eltiltást kapott. Ettől még a sportág legendái maradnak, örökre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.