Real–Bayern és Atlético–Chelsea az elődöntőben

Guardiola újra a királyiak ellen, Courtois miatt pikáns lesz az Atlético meccse.

WL
2014. 04. 11. 9:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elődöntő első mérkőzéseire április 22-én és 23-án kerül majd sor, rá egy hétre pedig jönnek a visszavágók.

A legjobb négybe jutott csapatok közül az Atlético Madrid a kakukktojás, a matracosok legutóbb az 1973/74-es szezonban jutottak be az elődöntőbe az akkor még BEK-nek hívott sorozatban, ahol meg is nyerték a párharcot a Celtic ellen, hogy aztán a Bayern Münchentől kikapjanak a fináléban. Ellenben kis túlzással a Real, a Chelsea és a Bayern nélkül mostanában nem rendeznek BL-elődöntőt.

Az Atlético eredménysora azért is érdekes, mert jelenleg az egyetlen veretlen csapat a mezőnyben, ráadásul a spanyol bajnokságban is borsot tör a Barcelona és a városi vetélytárs orra alá, így 1996 után újra reális esélye van a bajnoki cím megszerzésére. Az Atlético ráadásul a Barcát ejtette ki a sorozat negyeddöntőjében, előtte pedig a Milant búcsúztatta az egyenes kieséses szakaszban.

A péntek déli sorsoláson az Atlético a londoniakkal került össze a négy között, így le kell mondaniuk Courtois kapus szolgálatairól, ugyanis a Chelsea csak azzal a feltétellel adta kölcsön a belga hálóőrt, hogy a madridiaknak súlyos milliókat kell fizetnie, ha pályára lép „anyaklubja” ellen, márpedig ez anyagilag nem éri meg az Atléticónak. Azonban így sem kell megijednie a matracosok híveinek, Diego Simeone vezetőedző fanatizmusával ugyanis nem ismer lehetetlent a gárda, főleg ha Diego Costa is ontja a gólokat, aki már hétszer beköszönt a sorozatban.

A másik spanyol csapat, a Real Madrid nagyon megizzadt az előző körben, hiába verte simán a Bernabéuban a Borussiát 3–0-ra, Dortmundban két góllal kikapott. Érdekesség, hogy Benzemáék egy fordulóval korábban egy másik Ruhr-vidéki gárdát is kiejtettek, Szalai Ádám Schalkéja kapott hatalmas verést Gelsenkirchenben.

A Real szekerét az idén is Cristiano Ronaldo tolja, de remek idényt fut a szélsőből középső középpályássá avanzsált argentin Di Maria is. Ráadásul ott van a padon Carlo Ancelotti rutinja, az olasz szakembernek nagy gyakorlata van a Bajnokok Ligája trófeájának emelgetésében.

Ha Németország, akkor FC Bayern. A müncheniek a sorozat címvédői, ők a változatosság kedvéért az egyenes kieséses szakaszban két angol gárdát ejtettek ki: először az Arsenalt, majd az utolsó esélyét megragadó, a Premier League-ben gyengélkedő Manchester Unitedet.

Guardiola a Heynkess-örökséget eddig remekül kezeli, a barcelonai sikerek után, úgy tűnik, most is európai dominanciára törő gárdát irányít, amely elérheti azt, amit eddig egyetlen csapat sem: duplázhat a sorozatban. Ráadásul Franck Ribéryt is fűtheti a vágy, hogy megmutassa, Aranylabda nélkül is képes csapatát Európa trónjára vezetni – újra.

Az angolokat a Chelsea képviseli a legeslegjobbak között, az orosz pénzekből felépített londoni sztárcsapat hatalmas küzdelemben gyűrte le a szintén „olajpénzes hagyományokat” követő Paris Saint-Germant, pedig a visszavágó előtt már sokan temették Lampardékat. A nyolcaddöntőben a Galatasaray került a Chelsea útjába, a végeredmény ismert.

A csapathoz visszatérő José Mourinho rutinja és ravaszsága sokat segített a londoniaknak, ezután is bízhatnak a portugál BL-tapasztalatában, ráadásul a gárda hemzseg a régi harcosoktól, Terry, Lampard és Cech is dolgozott már korábban együtt Special One-nal, az ő vezetésükkel könnyen egy hullámhosszra kerülhet a csapat a portugál mesterrel.

Pénteken sorsoltak az Európa-ligában is, itt összekerült a két spanyol csapat; a Sevilla a Valenciával játszik az elődöntőben, míg a Benfica a Juventusszal találkozik. Az első mérkőzéseket április 24-én, a visszavágókat május 1-én rendezik, a döntőre Torinóban kerül majd sor.

Sevilla–Valencia

 

Benfica–Juventus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.