José Mourinho, a vén róka megint megcsinálta

Mourinho terve tökéletesen bevált, Ancelotti és a Madrid hálát adhat a sorsnak a szerencsés továbbjutásért.

Ch. Gáll András
2014. 04. 09. 2:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük éjféli őrjáratunkat a Stamford Bridge-en, ahol a Mourinho-legendárium újabb fényes fejezete íródott. Pedig szinte semmi esélye nem volt a Chelsea-nek a továbbjutásra a Paris Saint-Germain ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján. Hogy miért nem? Mert a franciák 2012 márciusa óta 111 mérkőzésen összesen egyszer kaptak ki két góllal – és legalább ilyen különbségű győzelemre lett volna szükségük a londoniaknak a továbbjutáshoz a Parc des Princes-ben elszenvedett 3–1-es vereség után. Nem beszélve arról, hogy a párizsiak 11 meccses győzelmi szériával érkeztek a Stamford Bridge-re, s utolsó 46 mérkőzésükön mindössze egyszer fordult elő, hogy nem rúgtak gólt Szóval nem José Mourinhónak és legénységének állt a zászló.

Csakhogy a vén róka – aki ugyan még csak 51 éves, de úgy tűnik, mintha az idők kezdetétől játszaná és nyerné meg a BL-negyeddöntőket, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga – megint túljárt aktuális ellenfele, Laurent Blanc, a PSG edzője eszén. A korán megsérülő sztár, Eden Hazard helyére beálló Andreas Schürrle gólja Ivanovics hatalmas bedobása után viszonylag korán érkezett, s utána mindenféle kapkodás, sietség nélkül őrölte fel ellenfelét a portugál mágus. Persze az sem ártott, hogy még 1–0-nál Edinson Cavani őrületesen nagy helyzetet puskázott el, de hát ez is benne van a futballban. Utána Schürrle és Oscar is kapufát rúgott, de a 88. percig kitartott a francia előny (összesítésben).

Látszólag pánikolt a Chelsea, hiszen a hajrában Mourinho már mindhárom centerét – Eto’o mellé Torrest és Demba Bát is – pályára küldte, de a nagy taktikusnak még a 88. percben is a helyén volt az esze. Igen, amikor Ba (még egy gólszerző csere!) gólja után akkora sprintet vágott ki az oldalvonal mentén, mint tíz évvel korábban, amikor élete első BL-győzelmét ünnepelte a Portóval. Csakhogy ez nem féktelen örömünnep volt, hanem kalkulált taktikai utasítás: belesúgta Torres és Ba fülébe, hogy tessék hátramenni védekezni, most már nem a gólszerzés, hanem az eredmény, és ezzel a továbbjutás megtartása a cél.

„Nem történt semmi különös” – mondta Mourinho a sajtóértekezleten.

Valóban nem, csak a szokásos: Mourinho és csapata sikerrel vette a BL-negyeddöntőt. Mint eddig még mindig a történelem során.

„A futball a támadó szellemű csapatot jutalmazta. A PSG beállt védekezni, s kizárólag a kontrákra alapozott.”

Ez igaz, de ha Cavani berúgja De nem rúgta be.

„Amikor Ba gólja után odarohantam a fiúkhoz, az nem ünneplés volt, csupán a fülükbe súgtam, hogy menjenek hátra védekezni. Ugyanabban a szellemben futballozni, mint 87 percen át, túlságosan kockázatos lett volna” – mondta a mágus.

A L’Equipe főcíme mindennél többet mond: „Összetört álmok”. Mint tavaly, a Barcelona ellen. Megint hajszálon múlt a PSG elődöntőbe jutása. Pontosabban az idegenben lőtt gólon.

Kevesen hitték, hogy a Santiago Bernabéu Stadionban bemutatott gálaelőadás után a visszavágón szenvednie kell a Real Madridnak a Borussia Dortmund ellen. Pedig így történt, és ennek nem csak az volt az oka, hogy a sérült Ronaldónak ki kellett hagynia a kedd esti mérkőzést.

A 16. percben Di María büntetőt hibázott, ha azt értékesíti, Jürgen Klopp legénységének már öt gólt kellett volna rúgnia a továbbjutáshoz. De kihagyta, s attól kezdve csak a Dortmund volt a pályán. Előbb Pepe borzalmas hibája nyomán – fejjel kiugratta Marco Reust, aki nem hibázott – lőtte az elsőt a Borussia, majd Illarramendi elpasszolta magát a saját térfelén, és Lewandowski kapufája után ismét Reus vágta be a visszapattanó labdát. 37 perc után már két góllal vezetett a Dortmund!

A második félidőben Mhitarjan még lőtt egy kapufát, amivel kierőszakolhatta volna a hosszabbítást, előzőleg pedig, az 52. percben a szlovén Damir Skomina játékvezetőnek ki kellett volna állítania Xabi Alonsót a második sárgával, de a bíró megkegyelmezett a Madridnak.

– Bármennyire is tisztelem Xabi Alonsót, és bármilyen nagy játékosnak is tartom, a bírónak ki kellett volna állítania a középpályást, és akkor minden másképp alakulhatott volna” – mondta Klopp a meccs után.

„Nagyon megszenvedtünk a továbbjutásért” – összegzett Iker Casillas, a mérkőzés hőse, aki kivédte a németek szemét a második félidőben.

„Roppant lassan, körülményesen, önbizalom nélkül futballoztunk, és rengeteg hibával. A kihagyott büntető után megijedtünk, és ez látszott a játékunkon” – ismerte el Carlo Ancelotti, a Madrid edzője.

Nem tudjuk, eljutott-e Dortmundba annak a mondatnak a híre, amit Mourinho ejtett ki a száján Londonban, a győzelmi sajtóértekezleten. Ez pedig így szólt: „Ha a pénteki sorsoláson a Real Madridot húzzuk ki, élvezni fogom ”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.