Courtois tarifája hatmillió euró a Chelsea ellen

Nem hülyék irányítják a Chelsea-t: a kapus csak akkor védhet ellenük, ha az Atlético hatmillió eurót fizet.

Ch. Gáll András
2014. 04. 10. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt még csak-csak ismerjük – bár el nem fogadjuk –, amikor egy magyar klub kölcsönadja XY-t egy másik magyar egyesületnek, s amikor a két csapat legközelebb találkozik, akkor a kölcsönadott labdarúgó nem szerepelhet a klubok megegyezésének értelmében. (Lásd a Videoton–Puskás összecsapást, amelyen Lencse László emiatt nem léphetett pályára.) Amit viszont a Chelsea ravasz vezetői – Roman Abramovics klubtulajdonos és Ron Gourlay ügyvezető – kitaláltak, az előtt csak kalapot tudunk emelni, és azt kell mondanunk: ügyes.

Thibaut Courtois-t, az időközben világklasszissá fejlődő belga kapust 2011. július 22-én, 19 évesen kölcsönadták az Atlético Madridnak, s belevették a szerződésébe, hogy a spanyolok hárommillió eurót tartoznak fizetni a londoniaknak mindannyiszor, amikor egy Chelsea–Atlético mérkőzésen Courtois védi a madridiak hálóját.

Nyilván senki sem gondolta volna, hogy már 2012. augusztus 31-én összehozza a sors a két csapatot, pedig az európai szuperkupát egymás között döntötte el a BL-győztes Chelsea és az Európa-liga győztese, az Atlético. Történelmi tény, hogy a spanyolok kapuját Courtois védte – remekül, 4-1-re győzött az Atlético –, de azt nem jegyezték fel, hogy ki kellett-e fizetni a hárommillió eurót (900 millió forint).

Most viszont arról ír a Mundo Deportivo, hogy ha a pénteki nyoni sorsoláson összekerül a BL elődöntőjében a két csapat, az meccsenként hárommillióba fog fájni az Atléticónak. Már ha Diego Simeone a kapuba állítja Courtois-t.

A lecke fel van adva.

Ha nem, akkor a Courtois-nál lényegesen szerényebb képességű Dani Aranzubia lesz a kapus.

„Ekkora összeg kifizetését nem engedhetjük meg magunknak – jelentette ki Enrique Cerezo, az Atlético elnöke. – Csak annyit tehetünk, hogy imádkozunk, nehogy a Chelsea-t sodorja utunkba a sors.”

Olyannyira nem éri meg kifizetni a hatmillió eurót, hogy ezt az összeget még az UEFA-tól a négy közé jutásért kapott prémium sem fedezi, az ugyanis csupán 4,9 millió euró. Igaz viszont, hogy ha bejut a döntőbe az Atleti, akkor további 6,5 milliót utal át az UEFA. Ha pedig el is nyeri a trófeát a spanyol csapat, akkor a 6,5 millión felül további 4 millió a prémium.

Amire Courtois-val lenne esély, nélküle viszont aligha.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.