A Szeged hősies kézitusában vette be Berlint

Parádés kapusteljesítménnyel 24–22-re győzött a Szeged az EHF-kupa berlini elődöntőjében, így finalista.

Ch. Gáll András
2014. 05. 17. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elődöntő sorsolásának pillanatában nyilvánvalóvá vált, hogy a Pick Szeged a lehető legkellemetlenebb ellenfelet kapta. A Füchse Berlin ugyanis semleges pályán is a legerősebbnek tűnt a riválisok között, ráadásul saját csarnokában léphetett pályára a Final Fourban. E többszörösen kedvező pozíció azonban talán kissé elandalította a házigazdákat, mert tőlük szokatlan módon takarékon kezdtek.

Az alföldiek bezzeg valósággal belerobbantak a meccsbe, rögvest megléptek 3–0-ra. Előnyüket aztán a félidő során végig őrizték, sőt a duda előtti pillanatokban büntetőből 13–9-re húztak el. Támadásban a két átlövő, Ilyés és Balogh brillírozott, a kapuban pedig Mikler az első harminc percben 44 százalékos hatékonysággal védett. Ez különösen annak fényében bravúros mutató, hogy a túloldalon 13 százalékot produkáltak a kollégák, Heinevetter például az első tíz löketből csupán egyet fogott meg, le is kellett cserélni.

Mikler azonban a fordulás után is ott folytatta, ahol abbahagyta: két védésével 50 százalékosra tornázta fel a produkcióját. Kellett is ez, mert az első nyolc perc magyar gól nélkül, tanácstalannak tűnő támadásokkal telt, de a Füchse így sem tudott egyenlíteni. A hajrára is megmaradt a háromgólos előny, amikor pedig Mikler hárította az egyébként is a végletekig elbizonytalanított orosz klasszis, Igropulo büntetőjét, már mindenki kezdte elhinni: ez bizony eldőlt.

A Pick Szeged egészen váratlan, óriási bravúrral 24–22-re megnyerte az EHF-kupa első elődöntőjét a házigazda Füchse Berlinnel szemben, és bejutott a vasárnapi döntőbe. Ahol a szombatinál nehezebb feladata nem lehet; kérdés persze, képes lesz-e a gárda két napon belül kétszer is csodát tenni.

Az viszont biztos, hogy egy sorozat már megszakadt: az elmúlt tíz esztendőben kizárólag német együttes nyerte meg az EHF-kupát, így a szegediek kétszeresen is történelmet írtak. Elsősorban persze azért, mert a klub históriája során először kerültek kontinentális kupadöntőbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.