Bajnoki cím, Magyar Kupa: vasárnap minden eldől?

Ha délután győz a Debrecen Felcsúton, akkor gyakorlatilag megnyerte az NB I.-et, este MK-döntő, Szivics nélkül.

Deák Zsigmond
2014. 05. 25. 3:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) e hét vasárnapot, május 25-ét „nevezte ki” a hazai futballidény legfontosabb napjának, hiszen délután a bajnoki cím, este pedig a Magyar Kupa sorsa dől(het) el. Előbbi esetben azért kapott szerepet a szövetség, mert a múlt pénteken Felcsútot sújtó özönvízszerű eső miatt elmaradt Puskás Akadémia–DVSC NB I.-es találkozót nem mondjuk másnapra, hanem bő egy héttel tolta el. Így viszont leperegtek a 29. forduló további mérkőzései, s kiderült, hogy a hazaiak már biztos bentmaradók, tehát csak a vendégeknek lesz tét. Nem is csekély, az aranyérem.

A tabella élén ugyanis jelenleg egyaránt 59 ponttal áll a Debrecen és a Győr, de előbbi, ugye, egy meccsel kevesebbet játszott. Ha most kikap vagy döntetlent ér el, akkor marad tétje a jövő heti utolsó fordulónak is, amikor szombaton este nyolctól a hajdúságiak a Honvédot, a Rába-partiak pedig a Mezőkövesdet fogadják. Felcsúti diadala esetén viszont gyakorlatilag bajnok a Loki, mert a zárókörbeli veresége és ETO-nyerés mellett azonos pont- és győzelemszám állna be, a gólkülönbsége viszont sokkal jobb: +34 (65–31), míg a címvédőnek csak +21 (53–32). Kondás Elemér vezetőedző ugyan csökönyösen hajtogatja minden nyilatkozatában, hogy nem számolgat sem ő, sem a csapat, s azt is készséggel elhisszük, hogy az igazi ünneplés jövő hétre, az újra megtelő Nagyerdei Stadionra marad, de azért leszögezhetjük: a Pancho Arénában eldőlhet minden.

A Puskás Ferenc Stadionban pedig biztosan el is dől, méghozzá a Magyar Kupa sorsa. Amelybe szintén beleszólt az MLSZ azzal, hogy a DVTK trénerét, Szivics Tomiszlavot egy korábbi nyilatkozata miatt csütörtökön fél évre minden sporttevékenységtől eltiltotta. A mester szerdán még mosolyogva markolta az MK-trófeát szintén szerb kollégájával, Nebojsa Vignjeviccsel a sajtótájékoztatón, de most csak az Újpest szakvezetője ülhet le a kispadra. A diósgyőriek fellebbeztek, aminek nincs halasztó hatálya, ezért méltányossági kérelmet nyújtottak be Szivics érdekében, de egy jogi formulával ezt is „megkerülte” az MLSZ, így épp egy újpesti legenda fia, Bene Ferenc utánpótlás szakmai igazgató irányítja majd a gárdát. Méghozzá telt ház előtt, már ha 22 ezer ember annak számít a szokás szerint nagyobb részben lezárt arénában.

A két fél korábban egyébként sosem vívott egymással MK-döntőt, s a miskolciak 1977-et és 1980-at követően harmadszor, a fővárosi lilák 1969, 1970, 1975, 1982, 1983, 1987, 1992 és 2002 után kilencedszer szerezhetnék meg a hazai kupát. Akinek ez sikerül, tízmillió forinttal lesz gazdagabb, a nemzetközi porondon viszont az Újpest nem szerepelhet licencátruházása miatt. S megérdeklődtük, az Európa-ligában nem érvényes Szivics eltiltása

(A felcsúti bajnokit és az MK-döntőt is a Duna TV közvetíti 15 és 19 órától.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.