Berki újra a hetedik Eb-aranyára törhet

Csütörtökön a férfiak is a szerekhez lépnek a szófiai torna Eb-n. Olimpiai bajnokunk jó formában van.

2014. 05. 21. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A juniorok szerdai selejtezője után Szófiában csütörtökön a felnőtt mezőny is a szerekhez lép a torna Európa-bajnokságon. A kontinensviadalon csapatversenyt is rendeznek, és a selejtező után szombaton a legjobb nyolc együttes meccsel majd az érmekért. A papírforma szerint ebben a döntőben nem leszünk érdekeltek, itt a célkitűzés a legjobb tizenkettőbe jutás, a szerenkénti finálékban, lólengésben azonban két versenyzőnknek is ott lenne a helye. Az olimpiai és kétszeres világbajnok Berki Krisztián már hat Eb-t nyert meg, s azért is éhes lehet a sikerre, mert tavaly Moszkvában egy kisebb hiba miatt be kellett érnie az ezüstéremmel, az antwerpeni vb-n pedig a selejtezőben nagyot rontott, és nem jutott be a döntőbe. Hidvégi Vid a londoni olimpián nyolcadik volt, van vb-4. helye, Eb-n volt negyedik és ötödik is, és tavalyi haloványabb éve után – az Eb-n 10. lett, a vb-re nem jutott ki – a szakvezetés reményei szerint újra a legjobbak közé kerülhet.

A számunkra legfontosabb szeren a vb-t tavaly a japán Kamejama Kohej nyerte meg az olimpiai bronzérmes brit Max Whitlock és a mexikói Daniel Corral Barron előtt, közülük értelemszerűen most csak Whitlockkal kell számolnunk, aki egy éve az Eb-n a harmadik helyen végzett. A címvédő honfitársa, Daniel Keatings, így a riválisok közül mindenképpen a britek a legerősebbek. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az olimpiai ezüstérmes Louis Smith, a nagy visszatérő, aki áprilisban egy koreai versenyen legyőzte Berkit, nem indul az Eb-n. Olimpiai bajnokunk felkészülése jól sikerült, a tervek szerint a selejtezőben a 6,7-es kiinduló pontú gyakorlatát mutatja be, a döntőben viszont már a 7,0-es erősségűt. A keddi pódiumedzésen a 6,7-est adta elő, hibátlanul, de a délután tréningen a 7,0-es sem okozott problémát neki.

„Mindennel elégedett vagyok, a csarnokkal, a szállással, az étkezéssel, s jó formában érzem magam. Úgy érzem, jól sikerült a felkészülésem és a formaidőzítésem is. Egyelőre az a legfontosabb, hogy a selejtezőben szépen mutassam be a 6,7-es gyakorlatomat, és akkor a döntőben majd jöhet a 7,0-s. S ha az is sikerül, akkor bármi megtörténhet. Smith nincs itt, ezzel azonban különösebben nem foglalkozom, az angolok így is erősek, van két jó lovasuk. De felveszem velük a harcot” – ígéri Berki Krisztián.

Kovács István szövetségi kapitány döntése alapján Hidvégi Vid mind a hat szeren, a korábban sérüléssel bajlódó Tálas Bence ötön – lólengésben nem –, Vecsernyés Dávid talajon, korláton, nyújtón és lovon, Vlacsil Attila ugrásban és gyűrűn, míg Berki Krisztián csak lólengésben indul. Így jön ki az, hogy mind a hat szeren megvan a három indulónk. A csapatverseny értékelésébe valamennyi eredmény beleszámít, így nem kellene hibázni, s persze főleg nem lólengésben...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.