Berlini rókavadászatra indul a Szeged

A Pick Szeged az esélytelen nyugtalanságával készül az EHF-kupa berlini elődöntőjére a házigazda ellen.

Ch. Gáll András
2014. 05. 17. 1:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly nyáron Szegeden is megkezdték a „spanyol fal” építését, hiszen a Győr női és a Veszprém férfiegyüttese után a Tisza partjára is ibériai edzőt szerződtettek. Nem is akárkit, Juan Carlos Pastort, aki 2005-ben világbajnoki címet nyert hazája válogatottjával. Az idei Pick azonban inkább csak részsikereknél tart, hiszen a BL-selejtezőből kipenderítette a Metalurg Szkopje, hazai fronton pedig a Veszprém a bajnoki és a kupadöntőben is simán nyert. Mentsvárnak tehát megmaradt az EHF-kupa, ahol Ancsinék a Benficán át jutottak fel a főtáblára – pedig ebben a sportágban nem veri a portugálokat Guttmann Béla átka –, ott a francia Nantes, az eperjesi Tatran és a svéd Kristianstad előtt csoportelsőként zártak, majd a negyeddöntőre visszatértek Lisszabonba, és ezúttal a Sportingot ejtették ki.

Szombat:
elődöntők:
Füchse Berlin – Pick Szeged 14.35
HCM Constanta – Montpellier AHB 17.15

 

Vasárnap:
bronzmérkőzés 13.00
döntő 15.35

A berlini Rókák eközben csupán 43-40-nel gyötörték át magukat a kvalifikációban a fehérorosz Breszten, a 16 között két döntetlen árán, de megőrizték veretlenségüket, a négybe kerülésért pedig játszaniuk sem kellett, ennyi kedvezmény illette őket rendezőként. Az EHF-kupa egyébként is német hitbizomány, hiszen tíz esztendeje csak a Bundesliga egyletei között vándorol a serleg, legutóbb 2003-ban engedték azt ki az országból, Barcelonába. Ha kishitűségünket tovább akarjuk táplálni, még felidézhetjük a tavalyi Szeged–Berlin ütközeteket a BL csoportkörében (29-22 és 29-24 oda), lajstromozhatjuk, hogy a berlinieket erősíti Heinevetter kapus, Igropulo, a remek orosz jobbátlövő, Denis Spoljaric, a 35 éves, igazi horvát róka – annyira az, hogy ez akár a posztja is lehetne –, Iker Romero, aki Nagy Lászlóval párhuzamos pályát futott, és éppen most zárja le, valamint további légiósok, köztük három svéd jégtömb.

Romero a kontinentális szövetség, az EHF honlapjának nyilatkozva az ellenfelet is értékelve, de igen nagy bizakodással mondta: „Nehéz dolgunk lesz a Szeged ellen, de alig várjuk már, hogy házigazdái lehessünk a négyes döntőnek. Izgatottak vagyunk, de nem idegesek, az ellenfél viszont mindenféle nyomás, teher nélkül játszhat. Nem úgy, mint mi, de pontosan ismerjük a csarnokunkban uralkodó, remek atmoszférát, és erőt fogunk meríteni belőle.” Mint ahogyan abból is, hogy a klub alig egy hónapja nyerte története első trófeáját, a német kupát.

Így nem csoda, ha az elődöntőre készülve azért fohászkodtunk, valahogy csípjék el Miklerék a román Constantát. Erre a matematika szerint 33,3 százalék esély mutatkozott, de a különféle kézilabdás sorsolásoknál mintha más törvényszerűségek is érvényesülnének, így Szeged–Berlin és Montpellier–Constanta lett a mai párosítás. Ezért aztán tökéletesen érthető, miért nem tekint előre akár csak a holnapig sem Juan Carlos Pastor, ehelyett amondó: „Mindig csak a következő meccs számít, tulajdonképpen rögtön egy döntővel kezdünk.” A tréner a Final Four rangját is méltatva így számolt be a sérült Jonas Källmant nélkülöző csapata esélyeiről: „Szerencsések vagyunk, hogy az elmúlt időszakban több kemény meccset játszhattunk Magyarországon. A Veszprémmel kétszer is összecsaptunk a bajnoki döntőben, így a játékosok kiváló formában érkezhetnek Berlinbe. Amikor végiggondoltam, hogy a négyes döntőbe jutott csapatok mind ott voltak a BL selejtezőjében a szezon előtt, mondtam is, hogy olyan, mintha egy B csoportos BL-ben indulnánk. Ez is mutatja a sorozat erejét.”

A szegediek péntek reggel keltek útra, délután már nemzetközi sajtótájékoztató, majd tréning szerepelt a programjukban. Szombaton mintegy kétszáz szurkolójuk biztatja majd őket a lelátón, otthon pedig a Kölcsey utcai No. 1 Pubban gyülekezik a tábor, a sérült Källmannal kiegészülve. A nem túl acélos játékosokat megcélzó, régi lelátói poénnal élve tehát most többen is mondhatják neki: „Legalább kiabáld, hogy hajrá, Szeged!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.