BL-döntő: először vagy tizedszer?

Több sérült klasszis, így Ronaldo és Diego Costa szereplése is kérdéses a mai Real–Atlético fináléban.

2014. 05. 24. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél hónapja még arról cikkeztek szerte Európában: lám, Cristiano Ronaldo megérdemelten nyerte el az Aranylabdát 2013-ban másodszor, olyannyira a labdarúgás megszállottja, hogy mindig, minden mérkőzésen játszani akar. Aztán a portugál zseni szervezete is jelzett: azóta folyamatosan sérült. Nem nagyon, hiszen ha nagyon muszáj, rendre pályára tud lépni, miként valószínűleg ma este is, de azzal a kockázattal, bármikor beüthet a nagyobb baj, s akkor ugrik a világbajnokság.

„Rendkívül kiegyenlített találkozóra számítok. Úgy gondolom, döntő lehet, hogy a középpályások mennyire tudnak majd játszani” – mondta Diego Simeone, az Atlético mestere.

 

Kollégája, egyben ellenfele, Carlo Ancelotti a Milan trénereként 2003-ban és 2007-ben is a magasba emelhette a trófeát, és a Bob Paisley után a második edző lehet, aki harmadszorra is megteheti ezt.

 

„Nincs rajtam nyomás, csak élvezem a boldogság pillanatait. Rengeteg csapat csak a televízió elől nézheti ezt az összecsapást, mi pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy ott lehetünk a pályán. Sokszor néztem a döntőt a tévé előtt, de azt nem élveztem” – mondta az olasz szakvezető.

Csapat- és honfitársa, Pepe ugyanebben a cipőben jár, miként Karim Benzema is. Gareth Bale annyival van könnyebb – már ha ettől megkönnyebbül egy magára valamit is adó labdarúgó –, hogy őt a világbajnokság terhe nem nyomasztja, hiszen Wales – miként az egyetlen kivételt, az 1958-as tornát leszámítv  – ezúttal sem jutott ki a vb-re. A legfrissebb hírek szerint e négyesből csak Pepe nem játszhat, a többiek ott lesznek a Real kezdő tizenegyében.

Az Atléticónál a legféltettebb kincs, Diego Costa szereplése kérdéses. A brazil születésű, honosított spanyol csatár először április 1-jén a Barcelona elleni BL-negyeddöntő első mérkőzése előtt sérült meg. Ugyan vállalta a játékot, de hamar elhagyta a pályát, majd visszatért, végül könnyeivel küszködve mégis cserét kért. Azóta nem tud rendbe jönni. Múlt szombaton ismét a Barcelona ellen, a spanyol bajnoki címről döntő rangadón megint le kellett cserélni izomsérülése miatt. A héten Belgrádban a Marijana Kovacsevics nevű híres-hírhedt csodadoktornő klinikáján kezeltette magát, soha nem találnák ki, hogyan, mivel: kancaméhlepény-kivonattal. Nem tudjuk, mire gondoljunk, ha ettől sem gyógyulna meg. Arda Turan szintén egy hete robbant le, még ő sem tett le arról, hogy ott legyen a pályán a Bajnokok Ligája fináléjában.

S hogy melyik fél az esélyesebb? Természetesen a Real Madrid. Vagy mégsem? Az Atlético idén már annyiszor megfricskázta nagyobb nevű ellenfeleit, hogy hiba lenne előre odaadni a serleget a királyi seregnek.
Azt a serleget, ami után a realosok annyira vágyakoznak, hiszen ez lenne a történelmi, tizedik sikerük, a „Décima”.

Igaz, akkor mit mondajak a városi rivális „atléták”? Ők még egyszer sem nyertek BEK-et vagy BL-t. S könnyen lehet, hogy az idei a soha vissza nem térő alkalom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.