Burcsa gladiátorokkal tenné sikeressé a Videotont

Új műsorhoz új férfi kell: Burcsa Győző a Vidi klubigazgatója, a legendás half visszatér sikerei színhelyére.

Ch. Gáll András
2014. 05. 30. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntektől Burcsa Győző a Videoton klubigazgatója. Eddig ez a poszt nem létezett a fehérvári egyesületnél, most a 15-szörös válogatott, legendás fedezet kedvéért – akinek kulcsszerepe volt a klubtörténet legnagyobb sikere, az 1985-ös UEFA-kupa-ezüst kivívásában – létrehozta a vezetés ezt a pozíciót.

Kovács Ferenc tiszteletbeli elnök készítette elő a leszerződtetését; ahogy elmondta, korábban háromszor már idecsalta a kaposvári születésű sportembert. Három éve tett egy újabb kísérletet, de akkor Burcsa még nem érezte elérkezettnek az időt, hogy igent mondjon.

„Régi vágyunk kezd beteljesülni Győző visszatérésével. Régóta töprengünk egy hosszú távú stratégia megformálására alkalmas ember kiválasztásán. Győzőt már három évvel szerettem volna visszahozni edzőnek, akkor a helyzet nem volt megfelelő, Győző nemet mondott. Hosszú időt eltöltöttem vele korábban, ki merek állni mellette, tűzbe merem tenni érte a kezem. Amikor ez a pozíció szóba került, mindig az ő neve ugrott be elsőnek. A vezetés egyetértésével választottuk ki őt. Győző a Videoton és a Győr szereplését mindig figyelemmel kísérte, sohasem szakadt el a futballtól, bár az utóbbi húsz évben üzletemberként dolgozott. A hosszú távú stratégia kialakítása lesz a feladata. Rendbe fogja hozni a klubot, már ami a játékosmozgást illeti. Jó döntést hoztunk, egyesületünk kiléphet ebből a topogó, meddő helyzetből, és elindulunk felfelé” – mondta Kovács Ferenc, utalva arra, hogy immár igen csekély az esélye a Videotonnak arra, hogy megszerezze a harmadik helyet, s ezzel az Európa-liga-szereplést.

Burcsának nem jól edző, hanem győzni tudó játékosok kellenek

A klubigazgató szűzbeszédében vázolta terveit: „Feri bácsi megtisztelő szavai komoly elismerést jelentenek számomra. Önmagamhoz hű akarok maradni, olyan európai miliőt szeretnék létrehozni, ahol mindenki csak a saját feladatára koncentrál, a bírókkal nem foglalkozik, ahol az egymás és az ellenfél iránti tisztelet dominál. Negyedszer vagyok a Videotonnál – kétszer játékosként, egyszer vezetőedzőként voltam. Újra sikereket szeretnék aratni.”

A szakember beszélt arról is, mi lesz a feladatköre: „Eddig is figyelemmel követtem a labdarúgást, régi vágyam volt egy ilyen pozíció betöltése. Azt szeretném elérni, hogy Fehérváron legyen érdemes fiatalnak lenni, a gyerekek akarjanak a Videotonba jönni futballozni. Hogyha olyan magyar fiatalok vannak, akik tehetségesek, azok szerepet fognak kapni. Minél több a saját nevelésű fiatal, annál szerethetőbb lesz a klub. Teljesen szabad kezet kaptam az edző- és a játékosválasztásban is. Jövő héten sajtótájékoztatón bejelentjük, ki lesz José Gomes utódja. Fehérváron most építettem családi házat, szóval kötődöm ide. Hogy mi a feladatom? Hogy jó csapata legyen a Videotonnak! Gladiátorokra van szükség. Nem jól edző, hanem győzni tudó játékosok kellenek. Mindenképpen lesz magyar az edzői stábban, hogy ápolni tudja a játékosok lelkét, de hogy vezetőedzői vagy segítői poszton, azt most még nem árulom el.”

Joan Carrillo lesz az új vezetőedző

Az MNO úgy tudja – s ezt klubhoz közeli forrásból is megerősítették –, hogy a spanyol Joan Carrillo lesz a szerencsés, aki korábban Paulo Sousa segítője volt a Videotonnál, s most is benne van José Gomes edzői stábjában.

Burcsának azt is felvetettük, vajon mennyire kellemetlen a fehérvári klubmodell szempontjából, hogy szinte biztosan nem tud kilépni a nemzetközi porondra a 2014-2015-ös idényben a Videoton. Az új klubigazgató azt mondta a múlttal nem kíván foglalkozni, s ezen különben sem lehet már változtatni... Egy idényt legalább teljes egészében a hazai feladatok megoldására lehet fordítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.